Πλησίασε η Μεγάλη Εβδομάς και η σωστή νοικοκυρά είναι επί ποδός πολέμου. Ψώνια, ετοιμασίες, εκκλησία κλπ, κλπ. Η καλύτερη εβδομάδα του χρόνου για μένα είναι μακράν η Μεγάλη Εβδομάδα. Διότι ασχολείται με τον Ιησού και γενικότερα τη Βίβλο. Όχι σαν τα ξενέρωτα Χριστούγεννα όπου πλέον έβγαλαν τον Χριστό από παντού, και αντί για Χριστούγεννα τα ονόμασαν... ΧΜΑΣ! Σ' αυτόν τον ξεπεσμό, αντιστέκεται η Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα, όπου η διατροφή έχει κι αυτή τον συμβολισμό της. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το blog της Αποκαλύψεως του 999 θα εστιάσει στην υμνολογία των άγιων ημερών που έρχονται, οπότε σήμερα θα ασχοληθούμε με το πατροπαράδοτο φαγητό μετά την Ανάσταση, τη Μαγειρίτσα.
Πολλοί συμβολισμοί περί αυτής κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι οποίοι κυρίως είναι κατοπινά αποκυήματα αχαλίνωτης φαντασίας κάποιων ζηλωτών χριστιανών που σώνει και καλά σε οποιοδήποτε έθιμο θα έπρεπε να υπάρχει βαθύ θεολογικό περιεχόμενο και όπου δεν υπήρχε φρόντισαν να του βρουν! Πολύ συνοπτικά, επειδή ετοίμαζαν το αρνί για το σούβλισμα την Κυριακή, κυρίως στην ύπαιθρο, τα εντόσθια τα κράταγαν διότι είχαν παλαιόθεν τη νοοτροπία να μην πετούν την τροφή. Τα έφτιαχναν λοιπόν σούπα, μετά την Ανάσταση ως ένα ελαφρύ πιάτο που θα τους προετοίμαζε για την κρεοφαγία του Πάσχα. Σημειωτέον ότι το κρέας το νήστευαν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγ. Τεσσαρακοστής. Το τι έριχναν μέσα, το έβαζαν για να νοστιμήσει η σούπα και όχι γιατί είχε κάποιο θεολογικό συμβολισμό.
Κατά καιρούς έχω φάει πολλές εκδοχές αυτού του εδέσματος με αρκετές παραλλαγές. Εγώ προτιμώ αυτήν που έφτιαχνε η αείμνηστη μητέρα μου συμβουλευόμενη τον τσελεμεντέ της Σοφίας Σκούρα, εκδόσεις Φυτράκη 1966. Όχι ότι άλλες παραλλαγές δεν είναι γευστικές, αλλά αυτή είναι νοστιμότερη!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...