Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/9/2019) ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ

 Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει. (Μαρκ. 9,1)

Τους έλεγε ακόμη ο Ιησούς: «Σας βεβαιώνω πως υπάρχουν μερικοί ανάμεσα σ’ αυτούς που βρίσκονται εδώ, οι οποίοι δε θα γευτούν το θάνατο, πριν δουν να έρχεται δυναμικά η βασιλεία του Θεού».
Μια προφητεία του Ιησού που εύκολα μπορεί να παρερμηνευτεί. Διαβεβαιώνει ότι μερικοί από το ακροατήριό του, προφανώς όχι οι περισσότεροι, θα προλάβουν πριν πεθάνουν, να δουν να έρχεται η βασιλεία του Θεού δυναμικά. Εννοεί τη Δευτέρα Παρουσία; Τόσο σύντομα θα έρχονταν; Και γιατί δεν έγινε; Αν ο Κύριος αναφέρονταν στην Δευτέρα Παρουσία, τότε δεν θα έλεγε ότι δεν θα δουν πριν γευτούν το θάνατο τη βασιλεία του Θεού. Θα έλεγε ότι δεν θα γευτούν θάνατο! Συνεπώς θα πεθάνουν (νομοτελειακά) αφού δουν να έρχεται η βασιλεία του Θεού. Οπότε λοιπόν η Δευτέρα Παρουσία θα έρθει αργότερα, μιας και όταν συμβεί οι νεκροί θα αναστηθούν και άπαντες (μαζί και όσοι δεν πρόλαβαν να πεθάνουν) θα κριθούν. Επίσης, ο Ιησούς όταν αναφέρεται περί της Δευτέρας Παρουσίας, το κάνει μόνο όταν μιλά στους μαθητές του και όχι όταν κηρύττει ή συνομιλεί με άλλους ανθρώπους. Στη συγκεκριμένη ευαγγελική περικοπή, ο Κύριος μιλά στον όχλο (στ. 34).

Ποιά λοιπόν είναι η βασιλεία του Θεού, που θα έρθει ἐν δυνάμει; Είναι η Εκκλησία, η οποία διά της έλευσης του Αγίου Πνεύματος, θεμελιώνεται και στερεώνεται. Είναι η εκπρόσωπος και φορέας της νέας θείας τάξης στον κόσμο, της εν Χριστῷ εποχής. Και είναι δυναμική, όχι γιατί εγκαθιδρύεται διά της ισχύος, αλλά γιατί ο Χριστός που είναι κεφαλή της, της παρέχει τη δύναμη να αντέχει στους εχθρούς της κατά τη διάρκεια των αιώνων. Δι' αυτής παρέχεται η θεία χάρις και η προοπτική της επανόδου του ανθρώπου στον αρχικό του προορισμό (το καθ' ομοίωσιν). Και δι' αυτής η σωτηρία στην ουράνια βασιλεία είναι εφικτή για τους πιστούς.
        
Άλλα σχόλια γιατη σημερινή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.