Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (4/7/2021) ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΜΑΤΘΑΙΟΥ


Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Καὶ προβὰς ἐκεῖθεν εἶδεν ἄλλους δύο ἀδελφούς, Ἰάκωβον τὸν τοῦ Ζεβεδαίου καὶ Ἰωάννην τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ, ἐν τῷ πλοίῳ μετὰ Ζεβεδαίου τοῦ πατρὸς αὐτῷ καταρτίζοντας τὰ δίκτυα αὐτῶν, καὶ ἐκάλεσεν αὐτούς. (Ματθ. 4, 21)

Kαι καθώς προχώρησε από εκεί, είδε άλλους δύο αδελφούς, τον Iάκωβο, τον γιο τού Zεβεδαίου, και τον Iωάννη τον αδελφό του, μαζί με τον Zεβεδαίο τον πατέρα τους, να επισκευάζουν τα δίχτυα τους, στο πλοίο, και τους κάλεσε.
Μετά την κλίση του Ανδρέα και του Σίμωνα, ο Ιησούς προχωρώντας στη λίμνη της Γαλιλαίας, είδε δύο ακόμα επαγγελματίες ψαράδες, τους αδελφούς Ιάκωβο και Ιωάννη που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή μαζί με τον πατέρα τους το Ζεβεδαίο στο καΐκι τους και επισκεύαζαν τα δίχτυα τους. Αυτή τη φορά τους κάλεσε δίχως να τους υποσχεθεί ότι θα τους κάνει αλιείς ανθρώπων (στχ. 19) όπως έκανε με τους προηγούμενους, ή οτιδήποτε άλλο. Πείσθηκαν προφανώς από την υπακοή του Ανδρέα και του Σἰμωνα. Εντούτοις κάλεσε μόνον αυτούς και όχι το Ζεβεδαίο. Εν προκειμένῳ στη συνοπτική του διήγηση ο Ματθαίος, δεν μας αναφέρει εάν συνομίλησε ο Ιησούς και με τον πατέρα τους. Το σίγουρο είναι ότι έθεσε την απόφαση για να τον ακολουθήσουν στους ίδιους. Κάτι, που ούτε εύκολο ήταν, ούτε όμως είχαν στη διάθεσή τους μεγάλη χρονική προθεσμία για να το σκεφτούν. Μάλιστα, βρίσκονταν εν ώρα εργασίας και πιο εύκολα θα πείθονταν αν βρίσκονταν σε κατάσταση ξεκούρασης. 

Η απόφαση για να ακολουθήσουμε τον Χριστό, πηγάζει από την πίστη και όχι από το συμφέρον. Πηγάζει από την καρδιά και όχι από τη σκέψη. Η παρουσία Του στους μελλοντικούς αποστόλους ήταν καταλυτική δίχως καν να ξέρουν το ποιός είναι πραγματικά. Εμείς που τον ξέρουμε όμως... τι πράττουμε; Και σήμερα μας καλεί ο Χριστός κοντά του. Πάρα πολλές φορές. Αφήνουμε τον μέχρι στιγμής τρόπο ζωής μας να το ακολουθήσουμε; Το σκεφτόμαστε και είμαστε διστακτικοί; Προέχουν οι κοινωνικές μας υποχρεώσεις; Θα θέλαμε αλλά κάποια άλλη στιγμή που θα ήταν πιο βολικές οι περιστάσεις; Φοβόμαστε κάτι; Δεν νιώθουμε ακόμα έτοιμοι; Αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα ενδεχομένως να πέρασαν από το μυαλό των δύο ψαράδων, όπως λογικά περνάνε κι από το δικό μας. Μόνο που οι ψαράδες αντί να κάτσουν να το... καλοσκεφτούν πρώτα, όπως κάνουμε εμείς, έδειξαν ότι έχουν καρδιά και πίστη! Αντιθέτως εμείς όσο το... καλοσκεφτόμαστε, τόσο από καρδιά και πίστη έχουμε έλλειψη... 

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.