Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (19/9/2021) ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ὃς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων. (Μαρκ. 8, 38)

Όποιος, ζώντας μέσα σ’ αυτή τη γενιά την άπιστη κι αμαρτωλή, ντραπεί για μένα και για τη διδασκαλία μου, θα ντραπεί γι’ αυτόν και ο Υιός του Ανθρώπου, όταν έρθει με όλη τη λαμπρότητα του Πατέρα του, μαζί με τους αγίους αγγέλους.
Ο Ιησούς είναι ξεκάθαρος και λέει κάποια πράγματα όπως δυστυχώς είναι. Ονομάζει εκείνη την αμαρτωλή γενεά, μοιχαλίδα. Και ήταν μοιχαλίδα, γιατί απαρνήθηκε και περιφρόνησε τον αληθινό νύμφιο, τον Ιησού, και προσκολλήθηκε στο διάβολο. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν μόνο εκείνη η γενεά τότε, η μόνη αμαρτωλή. Συνεχώς οι γενεές πορεύονται στην αμαρτία περιφρονώντας τον Κύριο, με την απιστία να αποτελεί... πρότυπο και τρόπο ζωής για πολλούς δυστυχώς... Έτσι γι' αυτό το λόγο γίνονται μοιχαλίδες. Ποιός λοιπόν ζώντας μες στην αμαρτωλή και άπιστη γενεά, θα ντραπεί για τον Κύριο και το ευαγγέλιο του; Όποιος φοβηθεί να ακολουθήσει τη διδασκαλία Του. Όποιος δειλιάσει να ομολογήσει την πίστη στον Ιησού Χριστό. Όποιος προτιμήσει να ακολουθήσει την... μόδα της απιστίας και την πεπατημένη οδό της αμαρτίας. Όποιος προτιμήσει να συνάδει με τον κόσμο παρά να πηγαίνει αντίθετα απ' αυτόν. Όποιος φοβηθεί τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της αρετής. Εκείνος που μέσα στην αμαρτία και την απιστία θα αποκηρύξει τον Χριστό και θα νιώσει ντροπή αν ήταν χριστιανός, θα λάβει αντιστοίχως από τον Κύριο αποκήρυξη και ντροπή. Ναι, ο Κύριος γι' αυτόν θα νιώσει ντροπή να τον έχει μαζί Του και θα τον αρνηθεί. Όχι τώρα, αλλά όταν θα έρθει στη δεύτερη παρουσία του. Μέχρι στιγμής τον γνωρίζουμε φτωχό και ταπεινό να τον ακολουθούν οι επίσης φτωχοί μαθητές και μετέπειτα απόστολοι. Στη δεύτερα παρουσία του όμως θα έρθει ἐν πλήρῃ δόξα, γεμάτος με τη θεϊκή του λαμπρότητα ως υιός του Πατρός, ακολουθούμενος από ουράνιες δυνάμεις, τους αγγέλους. Τότε θα έρθει να κρίνει εμάς τους ανθρώπους και να μας ανταποδώσει αναλόγως με ότι στον βίο μας του προσφέραμε.  

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.