Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/10/2017) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

οἱ δὲ παρὰ τὴν ὁδόν εἰσιν οἱ ἀκούσαντες, εἶτα ἔρχεται ὁ διάβολος καὶ αἴρει τὸν λόγον ἀπὸ τῆς καρδίας αὐτῶν, ἵνα μὴ πιστεύσαντες σωθῶσιν. (Λουκ. 8, 12)

Οι σπόροι δίπλα στην οδό είναι εκείνοι που άκουσαν. Έπειτα έρχεται ο διάβολος και αφαιρεί το λόγο από την καρδιά τους, για να μην πιστέψουν και σωθούν.
Εξηγώντας την παραβολή του σπορέως στους μαθητές του ο Ιησούς, τους λέει τι σημαίνει ότι τα πετεινά έφαγαν το σπόρο που παράπεσε και καταπατήθηκε. Για να πετύχει η σπορά του λόγου του Θεού, χρειάζεται να έχουμε διάθεση και ειλικρινή πρόθεση στην καρδιά μας για να τον δεχτούμε. Το ότι ακούμε το λόγο του Θεού, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τον αποδεχόμαστε και τον κάνουμε βίωμα στη ζωή μας. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι που όχι μόνο τον ακούν αλλά ενθουσιάζονται απ' αυτόν, όμως πρόσκαιρα. Ο διάβολος με τα τεχνάσματά του εύκολα τους παρασύρει και τους απομακρύνει από όσα άκουσαν από το ευαγγέλιο. Δεν έχουν ούτε την προσήλωση, ούτε την όρεξη να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τα όσα άκουσαν. Όταν δεν προσπαθούμε, τότε τίποτα καλό δεν θα καλλιεργήσουμε για την πνευματική μας εξέλιξη. Κι όταν εύκολα τα παρατάμε στον πνευματικό αγώνα, τότε ο διάβολος είναι έτοιμος να μας αρπάξει και να μας σπρώξει όσο πιο μακριά γίνεται από το δρόμο που οδηγεί στο Θεό. Και στο εδάφιο αυτό, ο Ιησούς μας τονίζει ότι ο διάβολος είναι πρόσωπο και όχι απρόσωποι τυχαίοι πειρασμοί. Ας προσέξουμε λοιπόν.

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.