Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (27/08/2017) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

ἔφη αὐτῷ ὁ ῾Ιησοῦς· εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι. (Ματθ. 19, 21)

Του είπε ο Ιησούς: «Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα στους φτωχούς, και θα έχεις θησαυρό στους ουρανούς, και έλα ακολούθα με».
Ο Ιησούς, στον πλούσιο νέο που του ζήτησε κάτι παραπάνω να κάνει για να αποκτήσει την αιώνια ζωή, έδωσε μια δυσάρεστη γι' αυτόν απάντηση. Να πουλήσει τα υπάρχοντά του και να τα μοιράσει στους φτωχούς! Σε έναν πλούσιο, αυτό δείχνει αδιανόητο. Άντε, το πολύ πολύ να κάνει κάποια δωρεά σε αναξιοπαθούντες. Κι όμως. Είναι μια υπέρβαση, το να αποτινάξει τη φιλαργυρία και την προσκόλληση στον υλικό πλούτο. Όμως είναι και η μόνος τρόπος ν' αποκτήσει τον ουράνιο θησαυρό, την ουράνια βασιλεία. Ο Κύριος δεν τον συμβουλεύει απλώς, αλλά ουσιαστικά τον προστάζει. Και μάλιστα, όταν το κάνει, τον καλεί να τον ακολουθήσει ως μαθητής Του. Ξέρει πως δεν ζητά κάτι εύκολο. Τα δεσμά με το γήινο πλούτο, σπάνε δύσκολα, διότι είναι τα πάθη της μεταπτωτικής φύσης μας. Είναι τα βαρίδια που μας κρατούν καθηλωμένους στο τέλμα της αμαρτίας κι ας κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. 
Βέβαια, μη νομίσει κάποιος επειδή δεν είναι πλούσιος, ότι αυτό το παράγγελμα αφορά μόνον τους πλούσιους. Γιατί πολλοί θέλουμε να ήμασταν πλούσιοι και ελπίζουμε σε αυτό. Αντί λοιπόν να προσευχόμαστε και να ονειρευόμαστε ότι ουτωπώς θα γίνουμε πλούσιοι στη γη, ας απαλλαχτούμε από αυτή την εμμονή και ας προσευχηθουμε για τον πνευματικό θησαυρό στους ουρανούς.  Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό στον καθένα που δεν είναι πλούσιος, να πουλήσει τα υπάρχοντά του και να τα μοιράσει στους φτωχούς. Όμως το πνεύμα της αγάπης και της αυτοθυσίας που ζητήθηκε από το νεαρό, ζητείται και από εμάς. 

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ.