Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (04/09/2011) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΒ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Λέει ο Ιησούς στους μαθητές του:

Ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι δυσκόλως πλούσιος εἰσελεύσεται εἰς τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν. (Ματθ. 19, 23)

Εδώ ο Ιησούς λέει πως ο πλούσιος δύσκολα μπαίνει στη βασιλεία των ουρανών. Διότι η απόκτηση και η διαχείριση του πλούτου, συνήθως προϋποθέτει συναίνεση στο πάθος της φιλαργυρίας. Ο πλούσιος ως δέσμιος των υλικών αγαθών, έχει αυτοσκοπό τη συγκέντρωση πλούτου, αδιαφορώντας και αδικώντας τους φτωχούς. Έτσι δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τους πνευματικούς θησαυρούς που χρειάζονται για την ουράνια βασιλεία.

Ωστόσο, ο Ιησούς δεν αποκλείει όλους τους πλούσιους. Η λέξη «δυσκόλως» (=δύσκολα) αφήνει κάποιο περιθώριο για λίγους έστω πλούσιους να μπουν στην βασιλεία των ουρανών. εννοώντας εκείνους που δίνουν μέρος των εισοδημάτων τους σε φιλανθρωπίες και δεν εκμεταλλεύονται όσους βρίσκονται στη δούλεψή τους. Δηλαδή κάνουν φιλάνθρωπη διαχείριση του πλούτου τους, και δεν αφήνουν τα πάθη τους να τους κυριεύουν. Βέβαια αυτοί είναι πολύ λιγότεροι.

Στόχος του Ιησού δεν είναι ο πλούτος αλλά η διαχείρισή του. Κάτι που εύκολα οδηγεί μακριά από το δρόμο προς την ουράνια βασιλεία. Η προσήλωση στον πλούτο αυξάνει τα προσωπικά πάθη και τυφλώνει τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σας είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη.