Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (14/07/2019) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ


Λέει ο Ιησούς στους μαθητές στην αυριανή περικοπή:

οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς. (Ματθ. 5, 16)

Έτσι να λάμψει και το δικό σας φως μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξολογήσουν τον ουράνιο Πατέρα σας.
Όπως λάμπει το λυχνάρι και φωτίζει το σκοτεινό σπίτι, έτσι και οι μαθητές να φωτίσουν τους ανθρώπους με το φως που εκπέμπει το ευαγγέλιο του Κυρίου αφενός και αφετέρου με τις αρετές τους. Δεν πρέπει να φοβούνται, ούτε να αποφεύγουν να επιτελέσουν αυτό το έργο τους σε όλους. Ειδικά δε, οφείλουν να προτάσσουν το προσωπικό τους παράδειγμα. Το ευαγγέλιο θα διαδοθεί μόνο αν γίνει βίωμα των αποστόλων. Θα είναι έτσι η ζωντανή απόδειξη της διδασκαλίας του Κυρίου. Το φως της αρετής θα φωτίσει το νου των ανθρώπων και θα δοξάσουν το Θεό. Αυτή η εντολή, κατ' επέκταση, απευθύνεται προς όλους μας. Αν θέλουμε να μεταδώσουμε την πίστη μας, αν θέλουμε να δείξουμε το πόσο ευεργετική είναι η παρουσία του Χριστού, τότε θα πρέπει να στηριχτούμε στα καλά έργα μας και όχι στα λόγια. Ωστόσο μια σημαντική διευκρίνηση: Δεν θέλει ο Ιησούς έργα «βιτρίνας» μόνο και μόνο για δείχνουμε το πόσο τάχα είμαστε καλοί χριστιανοί. Δεν ανέχεται τον φαρισαϊσμό και την υποκρισία. Καλά έργα είναι αυτά που γίνονται ανιδιοτελώς, από αγάπη, και όχι για το θεαθήναι. Διότι η αληθινή αγάπη μόνο με το παράδειγμα θα μεταλαμπαδευτεί και θα φωτίσει.

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.