Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ»

Πάει, μας τελείωσε! Δεν αναφέρομαι στην υπομονή, αυτή μας έχει τελειώσει προ πολλού! Για το 2024 λέω, που μας κουνάει το μαντήλι και δίνει τη σκυτάλη στο 2025 να συνεχίσει τα όσα δεν πρόλαβε να αποπερατώσει εντός των 365 ημερών. Αφού καταναλώσουμε ένα τάνκερ σάλιου σε ευχές (που δυστυχώς κατά 99,9% δεν πιάνουν), ας κάνουμε κάτι πιο... πρακτικό. Να κάνουμε έναν προγραμματισμό για το νέον έτος. Τι να κάνουμε, τι να κόψουμε, τι να επιδιώξουμε, κλπ, κλπ. Δύσκολο; Άμα είσαι του «βλέποντας και κάνοντας» ή του «όσα πάνε κι όσα έρθουν» μην κάνεις τίποτα. Δες τηλεόραση ή χάζευε στο ίντερνετ. Για τους προκομμένους που ζούνε βάσει προγράμματος το παρακάτω αρθράκι από την Βεντέτα Νο 86 (30/12/1966) είναι ενδιαφέρον. Γιατί στο τέλος της χρονιάς θα μπορέσουν να κάνουν σωστή αξιολόγηση του απερχόμενου έτους (ή ενιαυτού, για να πούμε και κανένα καθαρευουσιάνικο!). 

Αυτά από την τελευταία ανάρτηση του 2024, και με το καλό να υποδεχτούμε το 2025. Πολλές ευχές για υγεία, ευημερία και ευτυχία. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (29/12/2024) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Ἔπειτα μετὰ ἔτη τρία ἀνῆλθον εἰς Ἱεροσόλυμα ἱστορῆσαι Πέτρον, καὶ ἐπέμεινα πρὸς αὐτὸν ἡμέρας δεκαπέντε· (Γαλ. 1, 18)

Έπειτα, μετά από τρία χρόνια, ανέβηκα στα Ιεροσόλυμα να γνωρίσω από κοντά τον Πέτρο, κι έμεινα κοντά του δεκαπέντε μέρες.
Όπως μας έχει πει στον στίχο 17, ο απ. Παύλος, μετά την αποκάλυψη του ευαγγελίου από τον Κύριο, δεν συνάντησε κανέναν από τους μαθητές και έφυγε στην Αραβία για να διδάξει. Δεν ζήτησε κάποια αναγνώριση από αυτούς, ούτε να αντιπαραβάλει τα όσα εξ αποκαλύψεως έμαθε με τα όσα γνώριζαν εκείνοι. Μετά από τρία χρόνια πήγε στα Ιεροσόλυμα και βρήκε τον Πέτρο. Μεγάλο αυτό το χρονικό διάστημα μεν, εντούτοις η επαφή ασφαλώς και ήταν αναγκαία. Στον επόμενο στίχο (19) συνάντησε και τον Ιάκωβο τον αδελφόθεο. Δεν κράτησε απόσταση από τους αποστόλους, αλλά δεν ήταν το πρωταρχικό μέλημά του η επαφή μαζί τους. Στις 15 ημέρες που έμεινε μαζί με τον Πέτρο δεν μας αναφέρει τι είπαν. Είναι προφανές το ότι θα επικεντρώθηκαν στο αποστολικό λειτούργημα και στην μεταξύ τους γνωριμία. Το τι καρπούς απέδωσε ή μη το ταξίδι στην Αραβία δεν μας το αναφέρει ο απ. Παύλος, οπότε αυτή του η εμπειρία θα ήταν κάτι που θα έχρηζε συμβουλών ή γιατί όχι, να έκαναν κι έναν άτυπος σχεδιασμό της αποστολικής τους δράση. Πέραν των λογικών εικασιών, αυτό που κρατάμε είναι ότι αργότερα περί το 49 μ. Χ. παρουσιάζονται (Πέτρος και Παύλος) να υποστηρίζουν την ενότητα της Εκκλησίας και την βάπτιση νέων μελών από τους εθνικούς χωρίς να χρειάζεται πρώτα να ασπαστούν το Μωσαϊκό νόμο και να κάνουν περιτομή. Ενδεχομένως αυτά τα θέματα να τα είχαν ήδη συζητήσει από τη συνάντησή τους στο στίχο 18.   

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

ΕΚ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ακούμε στον όρθρο, το παρακάτω τροπάριο από τη γ' ωδή σε ήχο πρώτο:

Βηθλεὲμ εὐφραίνου, Ἡγεμόνων Ἰούδα βασίλεια· τὸν Ἰσραὴλ γὰρ ὁ ποιμαίνων, Χερουβὶμ ὁ ἐπ᾿ ὤμων, ἐκ σοῦ προελθὼν Χριστὸς ἐμφανῶς, καὶ ἀνυψώσας τὸ κέρας ἡμῶν, πάντων ἐβασίλευσεν.

Ευφραίνου Βηθλεέμ, η βασίλισσα των ηγεμόνων του Ιούδα, διότι ο ποιμένας του Ισραήλ, αυτός που κάθεται στους ώμους των Χερουβίμ, ο Χριστός, που προήλθε φανερά από σένα, και αφού ανύψωσε τη δύναμή μας, βασίλευσε σε όλα τα έθνη.

Προτρέπει ο ιερός υμνογράφος τη μικρή και ασήμαντη τότε πόλη Βηθλεέμ να απολαύσει μεγάλη χαρά γιατί γεννήθηκε σ' αυτήν ο βασιλεύς όλων των ηγεμόνων. Μας θυμίζει την προφητεία του Μιχαία (5, 1) που αναφέρεται στην μικρή πόλη, κάτω των χιλίων κατοίκων, Βηθλεέμ. Δείγμα και αυτή της ταπεινότητας του Χριστού που όχι μόνο δεν γεννήθηκε σε παλάτια, αλλά ούτε καν σε κάποια ξακουστή πόλη της περιοχής. Από τον 79 ψαλμό (στχ. 1) η επόμενη φράση, που μας εξηγεί την χαρά της Βηθλεέμ. Γεννήθηκε ο ποιμένας του περιούσιου λαού, ο Θεός που κάθεται στους ώμους των Χερουβείμ, εννοώντας αφενός τα δύο χρυσά Χερουβείμ στην κιβωτό της διαθήκης και αφετέρου το ότι είναι ο αφέντης των ουρανίων δυνάμεων. Φανερά προήλθε, δίχως προσπάθεια απόκρυψης ή αποσιώπησης της γέννησης του. Είναι ο Μεσσίας ο οποίος θα μας ενδυναμώσει ενάντια στην αμαρτία και θα μας κάνει ικανούς να εισέλθουμε στην ουράνια βασιλεία. Διά του ευαγγελίου Του, που οι απόστολοι κήρυξαν σ' όλα τα έθνη, μας θέτει κάτω από τη βασιλεία Του, και μας ενώνει στο σώμα Του την Εκκλησία. 

Άλλα τροπάρια από τον όρθρο των Χριστουγέννων, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
* * * * * * * 
  Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται σε όλους τους αναγνώστες, επισκέπτες του, υγεία ευτυχία και κυρίως πνευματική προκοπή για τα φετινά Χριστούγεννα. Μακριά από τα λαμπάκια και τα στολίδια του κόσμου, αλλά με το Φως του Κυρίου, που κοσμεί τις καθαρές ψυχές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«ΚΟΙΤΑΧΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ»!

Τα Χριστούγεννα έφτασαν. Όχι τα κανονικά, αυτά που γιορτάζει η Εκκλησία και έχουν σχέση με το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου. Αυτά είναι για τις 25/12. Εννοώ τα άλλα, που διαρκούν πολλές μέρες και ουδεμία σχέση έχουν με το Χριστό! Αυτά στα οποία κυριαρχεί η ματαιοδοξία της βιτρίνας! Με μια λέξη, τα κοσμικά Χριστούγεννα (ή εξ-μας που λένε και οι αγγλομαθείς, που αφαίρεσαν το Χριστό από τη λέξη αφού δεν τον γιορτάζουν). Σε αυτά τα κοσμικά Χ-ΜΑS 3 πράγματα τα διέπουν: τα λεφτά για πέταμα, τα εδέσματα και η ματαιοδοξία! Για το τελευταίο, ειδικώς των γυναικών όσον αφορά την εμφάνισή τους, κάνει λόγο το παρακάτω αρθράκι από την Βεντέτα Νο 189 (19/12/1968). Όσα χρόνια και να περάσουν, η ψωνάρα των γυναικών για την βιτρίνα τους, θα παραμένει κραταιά και ακμαία! 
Για όσες λοιπόν θα πάνε σε ρεβεγιόν, θα βρουν οδηγίες τι να κοιτάξουν να έχουν στην εντέλεια στον καθρέφτη ώστε να μην βρουν οι φίλες τους κανένα ψεγάδι! Το πιο σημαντικό όμως δεν το λέει: Να μην μιλάνε καθόλου! Διότι με την τόση φροντίδα που ρίχνουν στην βιτρίνα τους, έχουν αφήσει το πνεύμα απότιστο και ακαλλιέργητο! Οπότε με τη μούγγα θα αποφύγουν να αμολάνε κοτσάνες! Δυστυχώς η παιδεία και το νιο, όταν δεν υπάρχουν, γίνονται άμεσα αντιληπτά από τα όσα ξεστομίζει κάθε κοκέτα ωραιπαθής και βιτρινατζού! Αυτά, και καλό ρεβεγιόν...    

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (22/12/2024) ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Πίστει παρῴκησεν εἰς τὴν γῆν τῆς ἐπαγγελίας ὡς ἀλλοτρίαν, ἐν σκηναῖς κατοικήσας μετὰ Ἰσαὰκ καὶ Ἰακὼβ τῶν συγκληρονόμων τῆς ἐπαγγελίας τῆς αὐτῆς·  (Εβρ. 11, 9)

Με πίστη εγκαταστάθηκε στη γη που του είχε υποσχεθεί ο Θεός, ως ξένη, ζώντας σε σκηνές με τον Ισαάκ και τον Ιακώβ, που κι αυτοί ήταν κληρονόμοι της ίδιας υποσχέσεως.
Τόση ήταν η πίστη του Αβραάμ, ώστε υπακούοντας το Θεό έφυγε από τη χώρα του και πήγε και εγκαταστάθηκε στη γη της επαγγελίας μένοντας εκεί ως ξένος. Σ' αυτήν τη γη δεν έχτισε σπίτι, έμενε σε σκηνές, όπως και ο γιος του ο Ισαάκ και ο γιος του ο Ιακώβ. Παρότι βρισκόταν στο έδαφος που του υποσχέθηκε ο Θεός, δεν άφησε τη νομαδική νοοτροπία του. Η περιοχή δεν του άνηκε, ούτε ένιωθε εκεί ντόπιος. Κάτι που άρχιζε να αλλάζει από τη στιγμή που απέκτησε τάφο για τη γυναίκα του τη Σάρα (Γεν. 23, 4). Αυτή τη νομαδική νοοτροπία την είχαν και ο γιος του και ο εγγονός του. Και αυτό, όχι γιατί είχαν αμφιβολίες για το Θεό, αλλά επειδή αυτοί ήταν συγκληρονόμοι της υπόσχεσης για τη γη, αλλά όχι της γης. Το γεγονός ότι σ' αυτή τη γη άρχισαν να έχουν θαμμένους δικούς τους ανθρώπους συνέβαλε στην αλλαγή από τη νομαδική ζωή στην ιδιόκτητη περιουσία. Η δε υπόσχεση δεν δόθηκε αποκλειστικώς στον Αβραάμ και μετά το θάνατό του θα την κληρονομούσε ο πρωτότοκός του. Δόθηκε σ' αυτόν και σε όλους τους απογόνους του ταυτόχρονα, επειδή θα αποτελούσαν τον περιούσιο λαό. Η απόκτηση της υποσχεθείσας γης έγινε μετά από πολεμικές συγκρούσεις με τους λαούς που ήδη βρίσκονταν εκεί. Κάτι που για να επιτευχθεί χρειαζόταν επίσης μεγάλη πίστη.   

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΘΙΣΙΟ... ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ!

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος έφτασε, και από την άλλη εβδομάδα ξεκινά το καθισιό (κυρίως των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών!) για τους κοινούς θνητούς, 2 μέρες τα Χριστούγεννα, 1 μέρα την πρωτοχρονιά και 1 μέρα τα Φώτα. Ως εδώ, μια χαρά! Ωστόσο το καθισιό εκτός από το ότι ξεκουράζει, είναι επιβλαβές για την υγεία. Και για να εξηγούμεθα, εννοούμε το καθισιό κυριολεκτικώς: επί του καναπέως ή των καρεκλών! Θα μου πεις, άλλο αυτό, και άλλο το καθισιό από τις αργίες. Αμ δε! Στις αργίες δεν θα στρογγυλοκάτσεις να δεις τηλεόραση; Όσο δε για το καμπιούτερ, εκεί είναι που δεν σηκώνεσαι με τίποτα! Συνδύασε τη μάσα από τα γλυκά και τα γιορτινά τραπέζια, οπότε... μετά του Αη Γιάννη ξεκίνα δίαιτα και γυμναστική (ταυτοχρόνως)! Από τον Καζαμία του 2012 (εκδόσεις Υδρόγειος) η είδηση περί του «κακού καθισιού» για την υγεία. Και αν σου φαίνεται παλιό το δημοσίευμα, σε πληροφορώ ότι βρήκα και πιο πρόσφατα σχετικά με το αυτό θέμα, αλλά είναι ακόμα πιο ανησυχητικά ενώ αυτό είναι πιο... ελαφρύ! Για να μην σε πνίγουν από τώρα οι ενοχές... δε λέει... μέρες που έρχονται! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ (ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ)

Σε λιγότερο από 10 μέρες θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα. Επιτέλους πλησίασαν και η καλή νοικοκυρά, εκτός από δούλα και κυρά, πρέπει να ετοιμαστεί και για το γιορτινό τραπέζι. Το κλασσικό έδεσμα βέβαια είναι η ακριβή και δυσκολομαγείρευτη γαλοπούλα. Η παρακάτω συνταγή προέρχεται από έναν τσελεμεντέ της Σοφίας Σκούρα, εκδόσεις Φυτράκη 1966 που τον συμβουλεύονταν η αείμνηστη μητέρα μου και αναφέρεται σε γαλοπούλα γεμιστή. Το ότι την ονομάζει πρωτοχρονιάτικη, δεν σημαίνει ότι δεν τρώγεται και χρστουγεννιάτικα! Ίσως όταν γράφτηκε ο εν λόγῳ τσελεμεντές, να έτρωγαν δυό φορές γαλοπούλα! Ίσως πάλι, να μην προλάβαιναν να την φτιάξουν τα Χριστούγεννα. Είναι και μπελαλίτικες οι συνταγές για τις γαλοπούλες συν τοις άλλοις...! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (15/12/2024) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

τοῦ σώσαντος ἡμᾶς καὶ καλέσαντος κλήσει ἁγίᾳ, οὐ κατὰ τὰ ἔργα ἡμῶν, ἀλλὰ κατ᾿ ἰδίαν πρόθεσιν καὶ χάριν, τὴν δοθεῖσαν ἡμῖν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ πρὸ χρόνων αἰωνίων (Β' Τιμ. 1, 9)

ο οποίος μάς έσωσε, και μας κάλεσε με άγια κλήση, όχι σύμφωνα με τα έργα μας, αλλά σύμφωνα με τη δική του πρόθεση και χάρη, που δόθηκε σε μας εν Xριστώ Iησού προαιώνια
Η κλήση του Θεού είναι στενά συνδεδεμένη με τη σωτηρία μας. Προηγείται της σωτηρίας ασφαλώς, και όπως λέει ο απ. Παύλος, είναι αγία. Δηλαδή δεν είναι ένα απλό κέλευσμα ή προσκάλεσμα. Προέρχεται από την πηγή της αγιότητας (Θεός) και μας καλεί να συμμετάσχουμε σ' αυτήν. Συνεπώς μας παρέχει αγιασμό εφ' όσον την αποδεχτούμε. Είναι η ιδιαίτερη τιμή που μας κάνει ο Θεός δίχως να τη δικαιούμαστε εξαιτίας των πεπραγμένων μας, οπότε και δεν πρέπει να την απαιτούμε, αλλά έγκειται στη δική του βούληση και πρόθεση. Μας την παρέχει λόγῳ της αγάπης του προς εμάς χωρίς να εξαναγκασμό. Την έχει απευθύνει δε προς όλους μας διά του Χριστού, χωρίς να έχει αποκλείσει κανέναν. Η κλήση ως μέρος της σωτηρίας μας, ανήκει στο προαιώνιο σχέδιο Του, πριν δηλαδή δημιουργήσει τον χρόνο, την ύλη και τα πλάσματά και εν γένει τον κόσμο. Και διά του Χριστού, όχι μόνο κληθήκαμε προς τη σωτηρία, αλλά από δι' Εκείνου θα την αποκτήσουμε παραμένοντας ενωμένοι μαζί Του, κάτι που απαιτεί από μας συνεχή προσπάθεια και μετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

ΑΣΤΕΙΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΕΣ

Καταφθάνουν οι γιορτινές ημέρες και όλοι επιδίδονται στο να σου προτείνουν το πως να σπαταλήσεις τα ωραία σου (και όχι πολλά όμως) λεφτουδάκια σου. Εκδρομές, δώρα, φαγάδικα, κλπ. κλπ. Κανείς δεν σου λέει το πως να κάνεις οικονομία, ώστε μετά τας εορτάς να μην έχεις αδειανό το πορτοφόλι σου! Και κυρίως κανείς δεν σε προειδοποιεί εγκαίρως στο να μην πάρεις κιλά! Να τα μελομακάρονα, να οι κουραμπιέδες, να οι δίπλες, να η γαλοπούλα, να το ένα να το άλλο, και μετά αναρωτιέσαι πως και έβαλες σωσίβιο στη μέση σου! Ναι, ξέρω. Μόλις φύγουν οι εορτές, από την επόμενη του Αι Γιάννη δηλαδή, θα πιάσεις μια ξεγυρισμένη δίαιτα μέχρι τελικής πτώσεως! Αλλά επειδή πρέπει να φας τα περισσευούμενα γλυκά την μεταθέτεις μέχρι την... Καθαρά Δευτέρα! Τι όχι; Αφού τη δίαιτα θα την ξεκινήσεις μόνο άμα στο πει μερικές φορές ο γιατρός... αφού σε πιάσουν τίποτε πονάκια στην καρδιά, ή δεν σου σηκώνεται... ο πετεινός, και πάλι είναι αμφίβολο αν θα την τελειώσεις! Από τον Καζαμία 2024 (εκδόσεις Ρουμελιώτη) το παρακάτω κειμενάκι με αστείες ατάκες για τις δίαιτες, κάτι που δείχνει το πόσο τις αγαπάμε και πόσο ευλαβικά τις τηρούμε!  

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

«ΤΟ ΤΑΓΙΕΡ»

Το βάθος της βλακείας, έχω διαβάσει ότι είναι αμέτρητο! Το βάθος της αφέλειας όμως δεν το έχουν ακόμα! Ίσως γιατί η αφέλεια είναι μια ελαφριά μορφή της βλακείας... οπότε το βάθος της είναι ελαφρώς αμέτρητον! Πάντως την πρώτη φορά που θα δείξεις αφέλεια, έχεις κάποιο ελαφρυντικό. Για τη δεύτερη όμως... Το δίς ἐξαμαρτεῖν οὐκ ἀνδρός σοφοῦ που λέει και η αρχαία παροιμία. Από το Ρομάντσο Νο 927 (6/12/1960) η παρακάτω ιστορία του δις αφελούς πρωταγωνιστή, έτσι για να γελάσουμε λιγάκι, μέχρι επιτέλους να έρθουν τα Χριστούγεννα, να φύγουν και να ησυχάσουμε! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (8/12/2024) ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

τὴν ἔχθραν, ἐν τῇ σαρκὶ αὐτοῦ τὸν νόμον τῶν ἐντολῶν ἐν δόγμασι καταργήσας, ἵνα τοὺς δύο κτίσῃ ἐν ἑαυτῷ εἰς ἕνα καινὸν ἄνθρωπον ποιῶν εἰρήνην (Εφεσ. 2, 15)

(γκρέμισε) την έχθρα που υπήρχε μεταξύ τους, καταργώντας με τον σωματικό του θάνατο το νόμο των εντολών που αποτελούνταν από διατάγματα, έτσι που τους δύο να τους ενώσει σε έναν καινούριο άνθρωπο, φέρνοντας ειρήνη μεταξύ τους.
Το περιβάλλον μεταξύ εθνικών και ισραηλιτών ήταν εχθρικό λόγῳ εδαφικών διεκδικήσεων και θρησκευτικών πιστεύω. Ούτε στους μεν, ούτε στους δε υπήρχε έστω και θεωρητικά η έννοια της συμφιλίωσης. Ο Νόμος προέτασσε την αντιπαλότητα προς τους εθνικούς (ειδωλολάτρες) ως εχθρούς του Θεού. Αυτήν την έχθρα ήρθε και γκρέμισε ο Χριστός, φέρνοντας ειρήνη. Όχι μόνο με το κήρυγμά του, αλλά κυρίως με τη σταυρική του θυσία. Κατήργησε το θάνατο όχι μόνο για τους κατά το νόμο πιστούς (ισραηλίτες) αλλά για όλους όσους τον ακολουθήσουν απ' όπου κι αν προέρχονται. Πλέον οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους είτε το νόμο, είτε τα είδωλα και ενωμένοι γίνονται νέοι (καινοί) όπου τους διέπει η αγάπη και η ειρήνη, με το περιεχόμενο που τους όρισε ο Κύριος: ανιδιοτελείς. 
Σε ένα περιβάλλον όπου άρχισαν να εμφανίζονται ιουδαΐζουσες απόψεις στις χριστιανικές κοινότητες,   ο απ. Παύλος τόνισε τα μεγάλα μειονεκτήματα του νόμου και πως αυτός τελειοποιήθηκε από τον Χριστό. Η ειρήνη στην Εκκλησία, είναι μια έννοια που αντανακλά τον Κύριο (ως πηγή της ειρήνης) και μόνο ως προς την καθολικότητά της μπορεί να εκληφθεί (απευθύνεται δηλ. προς όλους τους ανθρώπους όπως το ευαγγέλιο).   

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

«ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ»

Η οικονομία ασφαλώς είναι ή πρέπει να είναι, η πρώτη μας προτεραιότητα. Και όταν λέω οικονομία, εννοώ σε όλα και παντού. Όχι, αγοράσαμε το ματσάκι του άνηθου με 0,50 λεπτά από τη λαϊκή, χρησιμοποιήσαμε το μισό και το άλλο μισό πέταμα! Ούτε να τρώμε 3, 4 καρότα και καναδυό που περίσσεψαν να τα ξεχνάμε και να χαλάνε. Από τα μικρά και φαινομενικώς ασήμαντα πράγματα οφείλουμε να ξεκινάμε την οικονομία και όχι να την περιορίζουμε στα μεγάλα. Τα μικρά αν τα μαζέψουμε και τα υπολογίσουμε σε ετήσια βάση, τότε μας προκύπτει κάποιο μη αμελητέο ποσόν... Από τον Καζαμία του 2012 (εκδόσεις Υδρόγειος) οι παρακάτω οδηγίες για να φτιάχνουμε τα δικά μας κατεψυγμένα είναι πολύ πολύ χρήσιμες. Και αν εσύ, που 'κονομάς πολλά και έχεις μάθει στις σπατάλες, κάνεις να προσπεράσεις επειδή νομίζεις ότι δεν τις χρειάζεσαι, ένα να σκεφτείς: ότι μια μέρα ίσως φτωχύνεις, και τότε ενδεχομένως αυτές οι συμβουλές να μην είναι πια προσβάσιμες και ματαίως θα τις αναζητάς!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

«ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ»

Μη μου πεις ότι δεν έχεις ακόμα στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Αν είναι δυνατόν! Εδώ άλλοι το στολίζουν πριν από την 28η Οκτωβρίου, και εσύ το έχεις ρίξει στο σορολόπ; Δεν σκέφτεσαι τι θα πει ο κόσμος; Ούτε τι θα λένε για σένα οι κατίνες της γειτονιάς πίσω από την πλάτη σου; Όπως και να 'χει, κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί να μπαίνεις σε μπελάδες αφού μετά τις γιορτές θα πρέπει να το ξεστολίσεις... Τέλος πάντων, και τώρα προλαβαίνεις να το στολίσεις. Έτσι, για τα μάτια του κόσμου βρε αδελφέ! Από την Βεντέτα Νο 292 (10/12/1970) ενδιαφέρουσες συμβουλές για το στόλισμα του δέντρου, μιας άλλης μακρινής εποχής, που το έθιμο είχε μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά απ' ότι σήμερα και ήταν επιβεβλημένο σε όποιον άνοιγε το σπίτι του τις γιορτινές μέρες. Τότε, για να δείξεις το στολισμό του σπιτιού εν γένει, καλούσες κόσμο, σήμερα αρκεί μια φωτογραφία στο φέισμπουκ! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...