Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Αύριο στον όρθρο θα ακούσουμε τον ειρμό της η' ωδής σε ήχο α':

Θαύματος ὑπερφυοῦς ἡ δροσοβόλος, ἐξεικόνισε κάμινος τύπον· οὐ γὰρ οὓς ἐδέξατο φλέγει νέους, ὡς οὐδὲ πῦρ τῆς Θεότητος, Παρθένου ἣν ὑπέδυ νηδύν· διὸ ἀνυμνοῦντες ἀναμέλψωμεν. Εὐλογείτω ἡ κτίσις πᾶσα τὸν Κύριον, καὶ ὑπερυψούτω, εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.

Του υπερφυσικού θαύματος (της ενανθρώπησης του Χριστού) έγινε συμβολικός τύπος η κάμινος που έφερε δροσιά κατά την καύση, διότι δεν κατακαίει τους (τρεις) νέους που δέχτηκε εντός της, όπως το πυρ της θεότητος δεν κατέκαυσε την κοιλιά της Παρθένου, μέσα στην οποία εισήλθε. Γι' αυτό ανυμνώντας ας ψάλουμε μελωδικά: Ας ευλογεί ολόκληρη η κτίση τον Κύριο και ας υπερυψώνει αυτόν σε όλους τους αιώνας.

Ο υμνογράφος (Κοσμάς ο Μελωδός) λαμβάνει ως προτύπωση της ενσάρκωσης του Κυρίου εκ της Παρθένου Μαρίας, το θαύμα με την πυρακτομένη κάμινο στην οποία έριξε ο Ναβουχοδονόσορας τρεις νέους που δεν προσκύνησαν το άγαλμά του. Στην κάμινο, παρά τις φλόγες και τη μεγάλη θερμότητα, φύσηξε δροσερός άνεμος και με θεϊκή εντολή, άγγελος προστάτευσε τους νέους από την καύση. Γι' αυτό και στο τροπάριο την ονομάζει ο Κοσμάς εύστοχα με το οξύμωρο επίθετο «δροσοβόλος». Δροσοβόλος κατ' επέκτασιν και η μήτρα της Παναγίας, διότι μέσα της πέρασε η θεία ενέργεια ως φωτιά δεν την έκαψε. Ο Θεός, όπως μας λέει στην Π.Δ. είναι πυρ (Δευτ. 4, 24). Πυρ, που όμως καίει και καταστρέφει την αμαρτία και την κακία. Δέχτηκε λοιπόν μέσα της την θεϊκή φωτιά η Παρθένος, και έγινε με μυστηριακό τρόπο το θαύμα.    

Άλλα τροπάρια από τον όρθρο των Χριστουγέννων, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Το blog της Ἀποκαλύψεως τοῦ 999, εύχεται σ' όλους τους αναγνώστες, τους επισκέπτες και όλο τον κόσμο, υγεία, ευτυχία, κουράγιο και στροφή στις ηθικές και πνευματικές αξίες, τις οποίες κήρυξε ο ενσαρκωθής Ιησούς.