Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

ΕΚ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ακούμε στον όρθρο των Χριστουγέννων τον ειρμό της Ωδής α' σε ήχο α' 
 Χριστὸς γεννᾶται, δοξάσατε. Χριστὸς ἐξ οὐρανῶν ἀπαντήσατε. Χριστὸς ἐπὶ γῆς, ὑψώθητε, ᾌσατε τῷ Κυρίῳ πᾶσα ἡ γῆ, καὶ ἐν εὐφροσύνῃ, ἀνυμνήσατε λαοί, ὅτι δεδόξασται.

Ο Χριστός γεννάται, δοξάσατε τον. Ο Χριστός από τους ουρανούς (έρχεται), προϋπαντήστε τον. Ο Χριστός (κατεβαίνει) στη γη, υψωθήτε εσείς (στους ουρανούς). Ψάλατε στον Κύριο όλοι οι άνθρωποι της γης, και με ευφροσύνη ανυμνήσατε Αυτόν οι λαοί διότι είναι δοξασμένος.

Ο ιερός υμνογράφος με ενθουσιασμό, διαλαλεί την ενανθρώπηση του Χριστού. Καλεί όλη την ανθρωπότητα να ανταποκριθεί στο χαρμόσυνο αυτό θαύμα. Ο Θεός Λόγος έρχεται σ' εμάς, ενδύεται την ανθρώπινη φύση μας και εμείς που είμαστε λόγῳ της αμαρτίας πολύ μακριά Του, ήρθε η ώρα να τρέξουμε να τον προϋπαντήσουμε. Να μειώσουμε την μεγάλη απόσταση που μπήκε ανάμεσά μας μετά το προπατορικό αμάρτημα. Ο ερχομός Του στη γη, σημαίνει ότι δυνάμεθα πλέον να ξαναπάμε στον ουρανό, στην ουράνια βασιλεία. Δίχως τον ερχομό του Χριστού, η δυνατότητα επιστροφής στην αγκαλιά του Θεού δεν ήταν εφικτή για τον εκπεσόντα και τυφλό πνευματικά από την αμαρτία άνθρωπο. Επιτέλους λοιπόν, ήρθε η ώρα της χαράς και της εξύμνησης. Να ψάλουμε όλοι που είμαστε στη γη (ο ι. υμνογράφος δανείζεται ακριβώς την φράση από τον 95ο ψαλμό, στχ. 1). Είναι η στιγμή που η ανθρωπότητα ξαναβρίσκει τον χαμένο της προορισμό και πλέον την προσμονή, την διαδέχεται η επιβεβαίωση της θεϊκής υπόσχεσης για την έλευση του Κυρίου.    
* * * * *  
Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους αναγνώστες και τους επισκέπτες του αλλά και σε όλο τον κόσμο, Καλά Χριστοούγεννα με υγεία σωματική και πνευματική.