Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΕΚ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ακούμε στον όρθρο των Χριστουγέννων το παρακάτω τροπάριο της Ωδής α' σε ήχο α'

Ῥεύσαντα ἐκ παραβάσεως, Θεοῦ τὸν κατ' εἰκόνα γενόμενον, ὅλον τῆς φθορᾶς ὑπάρξαντα, κρείττονος ἑπταικότα θείας ζωῆς, αὖθις ἀναπλάττει, ὁ σοφὸς Δημιουργός, ὅτι δεδόξασται.

Αυτόν που κατέρρευσε λόγῳ της παράβασης, αυτόν που πλάσθηκε κατ' εικόνα Θεού και υποδουλώθηκε ολόκληρος ως ύπαρξη στην φθορά, ο οποίος εξέπεσε ένακα πταίσματος από την ανώτερη θεία ζωή, αμέσως τον αναπλάττει με την γέννησή Του, ο σοφός Δημιουργός, διότι είναι δοξασμένος.
Ο Χριστός με την ενανθρώπισή του αναπλάθει τον εκπεσόντα άνθρωπο: Με την πτώση του ο άνθρωπος αλλοίωσε τη φύση του. Ενώ είχε πλαστεί «κατ' εικόνα Θεού» με σκοπό να φθάσει στο «καθ' ομοίωσιν» (την κατά χάριν θέωσιν), με την παρακοή του, αμαύρωσε την εικόνα και ματαίωσε το καθ' ομοίωσιν. Δεν στάθηκε γερά στην ανώτερη παραδείσια ζωή που τον έβαλε ο Δημιουργός του και «κατέρρευσε». Δηλαδή έγινε αμαρτωλός, φθαρτός και θνητός. Επέστρεψε στο χώμα από το οποίο πλάστηκε. Αυτόν τον φθαρέντα Αδάμ, ο Χριστός ανάπλασε. Ήρθε και διά της μήτρας της Θεοτόκου πήρε ανθρώπινη σάρκα και έγινε ο νέος Αδάμ. Προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και την ένωσε με τη θεϊκή του φύση στο πρόσωπό Του. Με αυτό τον τρόπο η ανθρώπινη φύση θεραπεύτηκε, ανακαινίσθηκε, αναγεννήθηκε και αναπλάστηκε. Η θεία φύση μετέδωσε στην ανθρώπινη τις θείες και άκτιστες ενέργειές της, και την αποκατέστησε. Η φθορά και ο θάνατος εξαφανίστηκαν και η ανθρώπινη φύση μεταστοιχειώθηκε.

 Άλλα τροπάρια από τον όρθρο των Χριστουγέννων εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ
και εδώ.

     * * * * * * *

Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους αναγνώστες του και σε όλο τον κόσμο Καλά Χριστούγεννα με υγεία και καλά μυαλά! Ναι, γιατί η ιστορία με τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό, δυστυχώς έδειξε ότι κάποιοι ιεράρχες στην Εκκλησία, για να προβάλουν την καριέρα τους, συμπλέουν με ιδιαίτερο ζήλο με το κράτος (αποσκοπώντας στον αρχιεπισκοπικό θώκο), με συνέπεια να μη διστάσουν να παραποιήσουν αυτά που δίδαξε ο Χριστός στην Καινή Διαθήκη! Ας θυμηθούν αυτοί οι κοσμικοί καριερίστες, ότι ο Χριστός ενανθρωπίστηκε για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους... Ο υπερβάλλων ζήλος τους υπέρ των επιστημόνων (οι οποίοι επιστήμονες με την πρώτη ευκαιρία ξιφουλκούν εναντίον της Εκκλησίας) θα έρθει ο καιρός που θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, αλλά τη ζημιά στους πιστούς θα την έχουν κάνει ήδη... Ο νεογέννητος Χριστός ενανθρωπίστηκε για να ενώσει τους ανθρώπους και όχι για να χωρίσει, πολλῷ δε  μάλλον να διχάσει, σε αντίθεση με ιεράρχες καριέρας...