Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΣΤΟ ΡΑΦΙ...

Η είδηση από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (16/04/11) λέει το προφανές. Ελλείψει χρημάτων μειώνονται οι γάμοι. Το ρητό «ἡ ἰσχύς ἐν τῇ ἐνώσει» μάλλον πάει περίπατο... Οι Έλληνες κοιτούν πιο πολύ τα έξοδα του γάμου παρά τα οφέλη του. Αντί να δουν ότι οι δύο μαζί μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα απ' ότι ο καθένας μόνος του, στέκονται σε έξοδα που αφορούν κυρίως την τελετή, το στήσιμο ενός νέο σπιτιού και ένα επερχόμενο παιδί.

Μπροστά στο χρήμα λοιπόν, η αγάπη υποχωρεί... Ή υπάρχει μέχρι το βαθμό μιας σχέσης... Σίγουρα είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τον νεοφτωχισμό μας και στα δύσκολα πάντα κάνει την εμφάνισή της η μοναξιά. Δεν έχω λεφτά, άρα δεν δικαιούμαι να ερωτευτώ, να ελπίζω, να έχω αισθήματα. Οπότε ποιός σκέφτεται το γάμο; Αυτός είναι πολυτέλεια! Το ίδιο και ο ανθρωπισμός, πολυτέλεια για τον φτωχό. Αυτή είναι εντέλει η μοίρα του δυτικού «προοδευμένου» ανθρώπου.

Αναρωτιέμαι γιατί οι άνθρωποι σε πιο φτωχές κοινωνίες, όχι μόνο κάνουν γάμους αλλά και πολλές γεννήσεις. Ίσως γιατί δεν τους πτοεί η φτώχεια. Ίσως γιατί δεν έμαθαν (ακόμη) τα «καλά» του καπιταλισμού. Ίσως γιατί το χρήμα (που δεν έχουν) δεν είναι ο κανόνας που θα ρυθμίζει τη ζωή τους! Παραταύτα, εμείς «προοδεύσαμε» και γίναμε ένα με το πορτοφόλι μας. Μόνο που το «πορτοφόλι» δεν αισθάνεται. Και χωρίς αυτό, είμαστε πολύ γυμνοί και μόνοι. Σ' έναν «παράδεισο» που έχει πολλούς πειρασμούς και απολαύσεις αλλά βρίσκονται πολύ ψηλά για το μπόι μας...

4 σχόλια:

 1. μα καλά, τα τελευταία χρόνια η μόδα είναι το συζούμε, για ποιους γάμους λένε? και μόνο όταν πρόκειται να γίνουμε γονείς βάζουμε την κουλούρα τυπικά ίσως...
  πάντως, σίγουρα ένας γάμος -ειδικά ο θρησκευτικός που οι πιο ρομαντικοί αποδεχόμαστε- στοιχίζει πολλά, ίσως τώρα όμως είναι ευκαιρία, να επανέλθει το μυστήριο στην πιο απλή μορφή του ίσως και την λιγότερο θεατρινίστικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ το δικό μου το ξεσκονίζω καθημερινά!
  (βέβαια μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί είχα την ατυχία να δοκιμάσω ένα γάμο και την υπέροχη τύχη να έχω δυο παιδιά...)
  Παντρευτείτε καλέ! Κάνει καλό στη μοναξιά! Κι έχεις κι έναν άνθρωπο να σου πάει το αμάξι για σέρβις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ ღ oneiremataღ

  Το να συζεί κανείς που είναι στη μόδα, είναι πολύ πιο ανώδυνο και καλοπερασάκικο από τον γάμο. Συμφωνώ πως πρέπει να αναδειχθεί η έννοια του μυστηρίου σε σχέση με τον θεατρινίστικο νταβαντούρι που κατάντησαν τον γάμο σε ένα ακριβό σόου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Ευαγγελία

  Αν είναι να παντρευτώ για να πηγαίνω το αμάξι της γυναίκας μου για σέρβις... μάλλον θα το σκεφτώ πολύ καλά πρώτα! Προς το παρόν λέω να της δίνω το δικό μου (που είναι και ολίγον σαραβαλάκι)! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.