Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Ο ΚΟΥΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ

Λέει τ' αηδόνι στον κούκο:
- Ξέρεις τι λέει ο κόσμος για σένα; Ότι βάζεις τα αυγά σου στις φωλιές των άλλων πουλιών και οι άλλοι σου μεγαλώνουν τα μικρά. Είναι αλήθεια;
- Έλα τώρα, απαντά θυμωμένος ο κούκος. Πως μπορείς στην ηλικία σου να ακούς αυτές τις ανοησίες; Ο κόσμος ξέρει μόνο να συκοφαντεί!
- Αλλά πως γίνεται και σε θεωρούν μάγο; Μιας και υπάρχουν οιωνοσκόποι που από σένα μπορούν να προφητέψουν πόσες μέρες ζωής μένουν στον καθένα! Είναι αλήθεια;
- Παραξενεύομαι, αηδόνι, πως και με ρωτάς ακόμα. Ξέρεις καλά πως η κοινή γνώμη λέει πάντα την αλήθεια!

Αυτά μας λέει ο λαϊκός μύθος, που όταν μας επαινούν, λένε πάντα την αλήθεια. Αλλά όταν παρατηρούν τα σφάλματά μας, θυμώνουμε και αντιδρούμε. Καλές οι κολακείες, που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην αλήθεια πάντα, αλλά δεν βοηθούν στην καλυτέρευση του χαρακτήρα.

6 σχόλια:

 1. Μου αρέσει που δείχνεις τα λάθη μας αναφέροντας ενα μύθο...Νιώθω κι εγώ πως εχω πέσει σ' αυτή την παγίδα και δεν μου αρέσει...
  Σ' ευχαριστώ για το ρεαλισμό και την παρατηρητικότητά σου!
  Πρέπει ν' ακούμε τα εύσημα με ταπεινότητα και τα στραβά με διάθεση διόρθωσης.
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρειάζεται θέληση και χαραχτήρα για να δέχεσαι την κριτική των άλλων όσο και αυτή να είναι σκληρή για σένα.Ετσι μόνο μπορεί κανείς να βελτειωθεί σαν άνθρωπος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Ευαγγελία

  Η παρατηρητικότητα ανήκει στη λαϊκή σοφία. Σ' αυτή την παγίδα εύκολα μπορούμε να πέσουμε όλοι μας λίγο πολύ. Θέλει πολύ πνευματική δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Ρένα

  Όντως έτσι είναι. Όπως λέει και η Π.Δ. «μὴ ἔλεγχε κακούς, ἵνα μὴ μισήσωσί σε· ἔλεγχε σοφόν, καὶ ἀγαπήσει σε» (Παροιμ. 9, 8)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολυ ομορφος και διδακτικος ο μυθος.Σιγουρα θελει δυναμη ψυχης για να κοιταξουμε μεσα μας και να παραδεχτουμε τα λαθη μας.
  Μιά νεα εβδομάδα ξεκινάει με ελπίδες και αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά!!!!!!!
  Καλη εβδομαδα να εχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ JK SKPOYTZAKOS

  Συμφωνώ μαζί σου. Καλή εβδομάδα και σε σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.