Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΨΥΧΗΣ...


Τώρα που οι τράπεζες στένεψαν τις κάνουλες για δάνεια, οι τοκογλύφοι κάνουν χρυσές δουλειές. Εκεί που μέχρι χθες είχαν κάμψη στις δανειομπίζνες τους, η κρίση τους ξανάνιωσε για τα καλά. Και για ψίχουλα εξαργυρώνουν ότι πολύτιμο υπάρχει με προτίμηση στα κοσμήματα. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος δεν ψάχνει για χρήματα; Τι συμβαίνει όταν το έλλειμμα δεν είναι χρηματικό; Μήπως υπάρχουν και σε άλλα επίπεδα αντίστοιχοι τοκογλύφοι που να παίρνουν πολλά δίνουν λίγα;

Κι όμως, δυστυχώς υπάρχουν! Μόνο που δεν έχουν τη «στάμπα» του τοκογλύφου, μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει. Και ούτε βάζουν ταμπέλες ή χαρτιά στις κολώνες που να διαφημίζουν την «πραμάτεια» τους. Μιλάω για όσους εύκολα δίνουν όνειρα, αισθήματα, υποσχέσεις. Για όσους και όσες παίρνουν από το ταίρι τους την ψυχή του και ανταποδίδουν ελάχιστα ψίχουλα. Και μετά κορδόνονται πως είναι... καρδιοκατακτητές, γόησσες, ντίβες κ.α. Εκμεταλλεύονται το έλλειμμα συναισθημάτων και τη μοναξιά ευαίσθητων ανθρώπων που θέλουν να νιώσουν τον έρωτα, και «προσφέρουν» ένα μικρό δείγμα, διανθισμένο με βαρύγδουπα λόγια, αντλώντας πολύ περισσότερο απ΄ότι δίνουν.

Τι κάνει κάποιον να καταφεύγει στον τοκογλύφο; Η ανάγκη. Τουλάχιστον ξέρει πως ο δανειστής του είναι τοκογλύφος. Όταν όμως μιλάμε για συναισθήματα, ο τοκογλύφος καμουφλάρεται έξυπνα. Εκμεταλλεύεται την ανάγκη και περνάει τον καιρό του αποκομίζοντας ότι περισσότερο μπορεί, ανταποδίδοντας το ελάχιστο δυνατό. Και στο τέλος κάνει το αφελές ταίρι του δυστυχισμένο.

Δεν θα το αναλύσω άλλο. Λίγο πολύ, όλοι έχουμε γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους ή έχουμε γίνει ενίοτε σαν κι αυτούς. Αλλά όταν βλέπω κοντινά μου πρόσωπα να έχουν παγιδευτεί σε τέτοιους τοκογλύφους, αναρωτιέμαι πως θα μπορούσα να βοηθήσω. Όχι όταν πια έχουν συναισθηματικώς δεθεί, εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα και πολλές φορές δημιουργείται ένα μανιώδες πείσμα πως ίσως καταφέρουν να «αλλάξουν» τον ερωτικό τοκογλύφο και να τον κάνουν σωστό άνθρωπο. Αλλά πριν δεθεί. Όταν βιώνει την ανάγκη ενός έρωτα, όταν η μοναξιά γίνεται δύσκολη.

Ένα κοντινό μου πρόσωπο που βιώνει μια τέτοια κατάσταση, μου είπε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει η λογική μπροστά στη μοναξιά, οι αντιστάσεις εξασθενούν. Δυστυχώς όταν το έλλειμμα του έρωτα είναι έντονο, δεν μπορεί ο φίλος να δώσει δάνειο... Και τότε είναι θέμα τύχης να πέσεις σε ένα υπεύθυνο άτομο. Μα τα βέλη του έρωτα δεν γνωρίζουν από λογική. Οπότε είναι τυχεροί όσοι δαμάζουν τη μοναξιά τους... δεν έχουν την ανάγκη κανενός τοκογλύφου.

7 σχόλια:

 1. Όπως τα λές! Καλύτερα να γινόμαστε φίλοι με τη μοναξιά μας, παρά με εναν άνθρωπο που εκμεταλεύεται την ανάγκη μας για συντροφικότητα κι αγάπη και μας κάνει τη ζωή κόλαση...Καλή εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Ευαγγελία

  Προτιμότερο είναι να κάνει κανείς υπομονή, γιατί δυστυχώς μερικά πράγματα στη ζωή είναι τυχερά... Καλή εβδομάδα και σε σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτσι ακριβώς...

  (Εδώ θα μαι...απλά χρειάζομαι λίγη ξεκούραση απ τους ανθρώπους...)

  Μαρία Νικολάου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μεγάλη κουβέντα αυτή...τυχεροί όσοι δαμάζουν τη μοναξιά τους! άραγε πώς το καταφέρνουν? κι εγώ έχω γνωρίσει πρόσωπα σαν αυτά που περιγράφεις, αλλά στη διαχείριση της μοναξιάς, οι περισσότεροι χωλαίνουν...δύσκολα συμβιβάζεσαι μαζί της κι η τύχη τελικά δεν είναι κάτι που μπορείς να το κατευθύνεις...ουφ, πελάγωσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Μαρία Νικολάου

  Καλή ξεκούραση από τον άνθρωπο, αυτόν τον άγνωστο (για να θυμίσω το βιβλίο του Carrel) και ελπίζω σύντομα να ξαναπεράσεις από αυτή τη γωνίτσα του blogspot!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ ღ oneiremataღ

  Η τιθάσευση του εαυτού είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα γράψω σχετικώς. Η μοναξιά δεν καταλαβαίνει από συμβιβασμούς, θέλει τόλμη. Το κακό είναι να μην έχεις ρέντα... Στο πελάγωμα με όλα αυτά, βρίσκομαι κι εγώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ψάχνετε για ένα στιγμιαίο δάνειο μετρητών; Η εταιρεία μας λειτουργεί σύμφωνα με σαφείς, ευέλικτους, διαφανείς και κατανοητούς όρους. Προσφέρουμε πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας (ύφεση) στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μπορεί να έχετε κακή πίστωση, η εταιρεία μας προσφέρει τώρα ένα προσιτό δάνειο επιτοκίου, έτσι τι χρειάζεστε για να ενισχύσετε την επιχείρησή σας; Ή χρειάζεστε χρήματα για προσωπικούς σκοπούς; Γιατί να μην επικοινωνήσετε μαζί μας τώρα που προσφέρουμε άτομα και νόμιμα δάνεια με επιτόκιο 3% για μέγιστη περίοδο 25 ετών. Ο ενδιαφερόμενος αιτών μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω
  e-mail τώρα: paulsonloaninvestment@gmail.com

  Viber: +44 7441 394017

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.