Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011

ΜΑΝΤΑΤΟΦΟΡΟΣ

Ἶρι θεὰ μάλα τοῦτο ἔπος κατὰ μοῖραν ἔειπες·
ἐσθλὸν καὶ τὸ τέτυκται ὅτ᾽ ἄγγελος αἴσιμα εἰδῇ.
(Ιλιάδα Ο' 206-207)

Σωστός ο λόγος, Ίριδα, αυτός που είπες τώρα·
είναι καλό να σκέφτεται συνετά ένας μαντατοφόρος.

Να μια σοφή κουβέντα του Ποσειδώνα στην Ίριδα που του μετέφερε μήνυμα από το Δία. Όταν τα νέα δεν είναι ευχάριστα και προκαλούν σύγχυση και στενοχώρια, έχουμε ανάγκη να ακούσουμε έναν ψύχραιμο και σόφρωνα λόγο. Και αυτή η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη την ώρα της συναισθηματικής φόρτισης. Να λοιπόν που ο μαντατοφόρος δεν πρέπει να είναι απλά ο κομιστής ενός μηνύματος, αλλά ένας σύμβουλος που διατηρεί τη διαύγεια της σκέψης του και είναι σε θέση να προσφέρει τη βοήθειά του.

Σήμερα που η τεχνολογία καλπάζει, τα μηνύματα μεταφέρονται ηλεκτρονικώς με κομιστή μία ψυχρή οθόνη. Χωρίς κάποιος να συμβουλεύει ή έστω να συμπαρασταθεί στον παραλήπτη. Θα πει κανείς πως τα περισσότερα μηνύματα δεν χρείζουν τίποτα από τον κομιστή τους. Πολλά και άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Όμως υπάρχουν και αρκετά σοβαρά και σημαντικά. Αλλά και αυτά δεν είναι παρά λίγα bites και τίποτα περισσότερο... Νέες εποχές, νέα ήθη. Μα, βλέποντας τον Όμηρο, η άποψη του Ποσειδώνα γίνεται τόσο επίκαιρη... Σαν μια έλλειψη ανθρωπιάς από την τεχνολογία μας που υποβαθμίζει τον ανθρώπινο παράγοντα.

8 σχόλια:

 1. οντως πολυ σοφη κουβεντα!και επικαιρη.. ωραια θα ηταν οι δικοι μας μαντατοφοροι,αυτοι που μας κυβερνουν λεγοντας μας αυτα που μας λεν,οχι να διατηρουσαν(γιατι δεν εχουν)αλλα να ειχαν διαυγεια σκεψης και να ηθελαν να μας βοηθουσουν .... καλημερα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν θα μπορούσα να συμπαρασταθώ σε κάποιον ούτε θα θελα να κανει εκεινος το ιδιο με μενα μεσα απο μια οθόνη.
  Σίγουρα ομως η εποχή μας εχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με παλαιότερα.
  Μαλλον πολύ παλαιότερα.......
  Θα μπορούσαμε ίσως να το αλλάξουμε αυτό αλλά δεν βλέπω να το θέλουμε πραγματικά.
  Εχουμε μόνοι μας εγκλωβιστεί σε ενα κλειστό δωμάτιο και απο κει ψάχνουμε τη μοιρα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ maria

  Οι κυβερνώντες για να κάνουν τη «δουλειά» τους ευκολότερα, δεν θα σου πουν τίποτα... Σου φέρνουν τα κακά μαντάτα της οικονομίας και σε δείχνουν ως ένοχο με το δάκτυλο! Ένα δάκτυλο που έχει βρωμίσει από το πολύ κλέψιμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Μαρία Νικολάου

  Η τεχνολογία μας φέρνει πολύ «κοντά» κρατώντας μας πολύ μακριά! Δεν μας αφήνει να έρθουμε κοντά παρά μόνο μέσῳ της εικόνας. Εγκλωβιστήκαμε στην ευκολία του υποκατάστατου!

  Για να απεγκλωβιστούμε πρέπει να ξέρουμε το πως. Το να θέλουμε, όμως δύσκολο μου φαίνεται. Μας έθισε η τεχνολογία στη μοναξιά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είναι μια επικοινωνία εκ του ασφαλούς.
  Γιατί έχουμε την αναγκη την επικοινωνίας αλλά...δε θέλουμε να υποστούμε τις οδυνηρές συνέπειες της πραγματικής επικοινωνίας!(τον πόνο, την παρεξήγηση, την προδοσία, τη διπροσωπία).
  Καταλήγουμε έτσι αυτιστικά διαδικτυακά φυτά, να ανταλλάσουμε απόψεις εκ του μακρώθεν και ανώδυνα!
  Ω καιροί, ω ήθη!
  Εξαιρετική ανάρτηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν προσπαθούσαμε... πάνω στις λέξεις μας να κρεμάμε την ψυχή μας... χωρίς να φοβόμαστε, πως θα την αρπάξουν και θα την ξεσκίσουν...

  Αν προσπαθούσαμε...να μην ψάχνουμε πίσω απο τις λέξεις, να δούμε τί είναι κρυμμένο, μα δείχναμε λίγη πίστη... δίχως να σκοτώσουμε τον μαντατοφόρο ( τί ιεροσυλία! ουέ!) αν το μαντάτο δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε...

  Λέω...αν... τότε ίσως κι έτσι, η "επικοινωνία" να ήταν Επικοινωνία...

  Την καλησπέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ περήφανη μανιάτισσα

  ...δε θέλουμε να υποστούμε τις οδυνηρές συνέπειες της πραγματικής επικοινωνίας...

  Δεν ξέρω αν όντως η οθόνη προστατεύει από τον κακό άνθρωπο... σίγουρα δεν προστατεύει από τη μοναξιά. Βέβαια η πραγματική επικοινωνία έχει και πολλές θετικές συνέπειες! Εξάλλου από την οθόνη ούτε να αγγίξεις μπορείς, ούτε και να μυρίσεις.

  Αναρωτιέμαι αν ο Ποσειδώνας λάμβανε ένα... e-mail από το Δία (όπως αναφέρει το επεισόδιο από τη ραψωδία Ο' απ' όπου και το απόσπασμα) και έκανε του κεφαλιού του χωρίς τη συμβουλή της Ίριδας, τι θα μας έλεγε ο Όμηρος...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Ευαγγελία

  Η διαπροσωπική επικοινωνία είναι πολύ πιο σημαντική από το υποκατάστατό της, την οθόνη.
  Βέβαια, αν ακούγαμε μόνο ότι μας θωπεύει τα αυτιά, θα πέφταμε σε έναν επικίνδυνο πνευματικό λήθαργο... Και ο μαντατοφόρος θα χρησιμοποιούσε πολύ «διπλωματία», και ίσως να έπαυε να φέρνει μαντάτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.