Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (02/04/2023) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ)

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ὁ δὲ Ἰησοῦς προσκαλεσάμενος αὐτοὺς λέγει αὐτοῖς· οἴδατε ὅτι οἱ δοκοῦντες ἄρχειν τῶν ἐθνῶν κατακυριεύουσιν αὐτῶν καὶ οἱ μεγάλοι αὐτῶν κατεξουσιάζουσιν αὐτῶν· οὐχ οὕτω δὲ ἔσται ἐν ὑμῖν (Μαρκ. 10, 42-43)

Τους κάλεσε τότε ο Ιησούς και τους λέει: «Ξέρετε ότι αυτοί που θεωρούνται ηγέτες των εθνών ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω τους, και οι άρχοντές τους τα καταδυναστεύουν. Σ’ εσάς όμως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό.
Μετά την παράλογη απαίτηση του Ιωάννου και του Ιακώβου, να ζητούν αξιώματα κατά τη Δευτέρα Παρουσία, καθώς και την αγανάκτηση των υπολοίπων ένεκα του δικού τους εγωισμού, ο Κύριος τους αντί να τους θυμώσει και να τους απομακρύνει για να συνέλθουν, έκανε κάτι που αποδεικνύει το πόσο καλός διδάσκαλος και ποιμένας τους ήταν. Με πραότητα, τους κάλεσε για να τους εξηγήσει αυτό που ο επηρμένος εγωισμός τους, τους τύφλωνε και δεν μπορούσαν να δουν. Αυτό που έπρεπε να το είχαν ήδη καταλάβει εάν είχαν απομακρύνει από το νου τους το κοσμικό φρόνημα. Τους έδειξε το παράδειγμα προς αποφυγήν. Αυτοί που έχουν τα ηγετικά αξιώματα και εξουσιάζουν τα έθνη, τους είπε, τι κάνουν για τους υπηκόους τους; Τους διακονούν και τους υπηρετούν ώστε να περνάει καλά ο λαός τους; Συμπάσχουν με τα προβλήματα των αδυνάτων και των κατατρεγμένων; Πασχίζουν να λύσουν τα προβλήματα του λαού; Γίνονται οι ίδιοι το καλό παράδειγμα πράττοντας αγαθοεργίες ώστε να ωθήσουν τους υπηκόους τους να στραφούν προς την ηθική και πνευματική καλλιέργεια; Τίποτα απ' όλα αυτά. Αντιθέτως κυβερνούν τυραννικά και απολυταρχικά, αδιαφορώντας για το καλό και την πρόοδο του κόσμου, ασχολούμενοι μόνο με τα προσωπικά τους οφέλη και υλικές απολαύσεις. Γιατί την εξουσία την καταλαμβάνουν είτε επειδή έχουν δύναμη, είτε επειδή έχουν κληρονομικότητα, είτε γιατί εκλέγονται με κολακείες και άστατες επιλογές. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στον κόσμο, δεν πρέπει να συμβαίνει μεταξύ των μαθητών. Το φρόνημα που πηγάζει από το κήρυγμα του Κυρίου πόρρω απέχει από αυτό του κόσμου. Και αυτό διέπει την Εκκλησία Του. Εκεί που τα αξιώματα δίνονται σε αυτούς με τη μεγαλύτερη προσφορά και ταπείνωση. Κι αν βλέπουμε παρεκτροπές στην Εκκλησία, λόγῳ της ανθρώπινης αδυναμίας, ας θυμόμαστε ότι ο Κύριος την ώρα της κρίσεως θα τις αποδοκιμάσει, και θα αναδείξει στην ουράνια βασιλεία εκείνους που πήγαν αντίθετα από όσα ο κόσμος δελεάζει και κελεύει.    

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.