Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (30/04/2023) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ


Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ὁ δὲ λέγει αὐταῖς· μὴ ἐκθαμβεῖσθε· Ἰησοῦν ζητεῖτε τὸν Ναζαρηνὸν τὸν ἐσταυρωμένον· ἠγέρθη, οὐκ ἔστιν ὧδε· ἴδε ὁ τόπος ὅπου ἔθηκαν αὐτόν. (Μαρκ. 16, 6)

Αυτός όμως τους είπε: «Μην τρομάζετε. Ψάχνετε για τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, το σταυρωμένο. Αναστήθηκε. Δεν είναι εδώ. Να και το μέρος όπου τον είχαν βάλει.
Η Μαγδαληνή, η Μαρία μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη μπαίνοντας στον τάφο, αντί για το νεκρό σώμα του Ιησού, αντίκρυσαν έναν λευκοφορεμένο άγγελο, ο οποίος τους είπε, να μη φοβούνται. Ήδη είδαν το βράχο που σφράγιζε την είσοδο του τάφου να έχει μετακυλιστεί και να μην υπάρχει η φρουρά που φύλαγε το μέρος. Πως να μη φοβούνται, αφού αντίκρισαν κάτι που δεν το περίμεναν; Ο άγγελος βέβαια, βρίσκονταν εκεί για να τις καθησυχάσει και να τους αναγγείλει το χαρμόσυνο νέο της αναστάσεως. Ούτε είχαν φανταστεί, ούτε γνώριζαν ότι ο Ιησούς επρόκειτο να αναστηθεί [αυτό το είχε προφητέψει ο Κύριος μόνο στο στενό κύκλο των μαθητών (Ματθ. 16, 21), οι οποίοι το λησμόνησαν και είχαν κρυφτεί φοβισμένοι, συνεπώς και δεν το είπαν στην ευρύτερη ομάδα των μαθητών]. Οπότε λογικά κυριεύτηκαν από τρόμο (στχ. 8) παρά την απότομη αναγγελία από τον άγγελο. Λιγομίλητος ο άγγελος ήξερε ποιόν ζητούν, γιατί τον ζητούν αλλά και τι προθέσεις είχαν. Ζητούσαν τον εσταυρωμένο Ιησού για να τον αλείψουν με αρώματα, με άσβηστη μέσα τους την πίστη. Το ότι γνώριζε αυτά ο άγγελος, ήταν η απόδειξη ότι ήταν αξιόπιστος σε αυτό που τους είπε ευθύς αμέσως: Αναστήθηκε και έφυγε, τους είπε, δείχνοντας τον τόπο που τον είχαν βάλει, ο οποίος ήταν άδειος. Τους έδωσε έτσι μία απόδειξη για το ευχάριστο νέο. Ούτε πήραν το σώμα κάποιοι πιστοί για να το κρύψουν, ούτε το μετακίνησαν οι Ρωμαίοι ή οι Φαρισαίοι. Δεν τους είπε το πότε έγινε η ανάσταση, ή το πως έγινε. Εξάλλου αυτό το θαύμα δεν έγινε φανερά ώστε να εντυπωσιαστούν τα πλήθη, ούτε για να εξαναγκαστούν να πιστέψουν από φόβο, όλοι όσοι φώναζαν να σταυρωθεί ο Ιησούς αντί του Βαραββά. Αρκεί που έγινε, και δημοσιοποιείται μόνο στους λίγους που παρέμειναν πιστοί και μετά το σταυρικό θάνατο του Κυρίου. Θα πίστευαν άραγε κάποιον άνθρωπο αν τους έλεγε αυτά, οι μυροφόρες; Πιθανότατα όχι, ένα τόσο μεγάλο θαύμα, που έγινε ἐν κρυπτῷ, μόνο ο Κύριος θα μπορούσε να τις πείσει. Όμως η ώρα της επανεμφανίσεως του Κυρίου δεν είχε ακόμη έρθει, ούτε έκατσε ο ίδιος να διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά ότι νίκησε το θάνατο, δείχνοντας, συν τοις άλλοις, την ταπεινότητα Του καθώς και ότι χρειάζονταν προετοιμασία για να τον δεχτούν αναστημένο οι μαθητές Του. Έστειλε λοιπόν έναν άγγελο, εκπρόσωπο των ουρανίων δυνάμεων, να αναγγείλει πειστικά το νέο στις τρεις πιστές μυροφόρες.       

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.