Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)

Ακούμε σήμερα στον α' Κανόνα, Ωδή θ' το παρακάτω τροπάριο σε β' ήχο :

Ἐν τῇ δευτέρᾳ σου φρικτῇ, παρουσίᾳ Δέσποτα, δεξιοῖς προβάτοις με σύνταξον, τῶν πταισμάτων, παριδών μου τὰ πλήθη.

Στη δεύτερη και φρικτή παρουσία σου Δεσπότη Χριστέ, συνέταξέ με τα πρόβατα στα δεξιά σου, αφού παράβλεψε τα πολλά μου παραπτώματα.

Ο ιερός υμνογράφος μας θυμίζει την παραβολή της μέλλουσας κρίσης κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου (Ματθ. 25, 31-34). Αυτή η δεύτερη παρουσία θα είναι για εμάς φρικτή, όχι οπτικά, αλλά γιατί θα αγωνιούμε επειδή θα κριθούμε με βάση τα πεπραγμένα μας. Σε αυτήν την κατάσταση ο ι. υμνογράφος λέει αυτό που όλοι μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Να παρακαλέσουμε τον Κύριο, να μας βάλει με τα πρόβατα στη δεξιά πλευρά. Δηλαδή στην πλευρά που θα συνταχτούν όσοι θα εισέλθουν στην ουράνια βασιλεία. Θα υπάρξει κανείς που θα πράξει αντίθετα; Και δεν ζητάει συγχώρεση για τα πολλά παραπτώματα, ο ι. υμνογράφος, διότι γνωρίζει ότι πλέον η περίοδος της συγχώρεσης έχει πλέον παρέλθει. Ζητά, υπερβολικά ίσως, ή με θράσος θα λέγαμε, να κάνει κάτι που ως δίκαιος ο Κύριος λογικά δεν θα κάνει, να παραβλέψει τα παραπτώματα και τα σφάλματα (εκτός κι αν είναι συγγνωστά). Μια διευκρίνιση εδώ, δεν μας λέει το τροπάριο για αμαρτήματα, αλλά για πταίσματα. Οι αμαρτίες δυστυχώς δεν παραβλέπονται. Θέλαμε και τις κάναμε εν γνώση μας, οπότε θα λάβουμε την αντίστοιχη «επιβράβευση»... 

Όμως το τροπάριο δεν γράφτηκε για να μας πει ότι εκείνη την φοβερή ώρα δεν έχουμε παρά να αρχίσουμε τα παρακάλια, αλλά για να μας θυμίσει πως τώρα που ακόμα βρισκόμαστε εν ζωή, οφείλουμε να μετανοήσουμε για όλα μας τα κακά, είτε για μικρά πταίσματα, είτε για τα αμαρτήματα  μας, και να προσπαθήσουμε σθεναρά να μην τα επαναλάβουμε. Να στρίψουμε από τώρα το τιμόνι προς το δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην ουράνια βασιλεία. Χωρίς χρονοτριβή και καθυστέρηση. Ώστε όταν κάποια στιγμή (την οποία δεν γνωρίζουμε) φύγουμε από αυτήν την εφήμερη ζωή, να είμαστε προετοιμασμένοι για να συνταχτούμε με τα πρόβατα δεξιά του Κυρίου.