Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (29/3/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ)

Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

...ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος,  
καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος· (Μαρκ. 10. 43-44)

Όποιος θέλει να γίνει μεγάλος μεταξύ σας θα είναι διάκονός σας, και όποιος θέλει να είναι πρώτος μεταξύ σας θα είναι δούλος όλων.
Ο Ιησούς είναι σαφής. Θα δεχτεί ως μεγάλο και πρώτο, όχι αυτόν που θα φέρει τίτλους, οφίκκια ή μεγάλη περιουσία. Όχι αυτόν που είναι άρχοντας και έχει δύναμη. Αυτά ανήκουν στον υλικό και αμαρτωλό κόσμο. Εκείνος που θα τιμηθεί από το Θεό μετέχοντας στην ουράνια βασιλεία, είναι εκείνος που θα στέρξει και θα εξυπηρετεί όσους έχουν ανάγκη. Είναι εκείνος που θα βοηθήσει για την πνευματική ωφέλεια των άλλων. Είναι αυτός που δεν θα αφήσει τον εγωισμό και τα πάθη του να τον κυριεύουν. Είναι ο ταπεινός, που αγαπά ανιδιοτελώς το συνάνθρωπό του. Είναι εκείνος που θα απαρνηθεί τον κακό εαυτό του και θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Κυρίου, ο οποίος σταυρώθηκε για την ανθρώπινη σωτηρία. 
Όποιος επιζητεί και ασχολείται με τα αξιώματα και την εξουσία, ακόμη και στον χώρο της Εκκλησίας, απέχει πολύ από αυτό που δίδαξε ο Χριστός. Όποιος περιφρονεί τους αδύναμους και έχοντας ανάγκη βρίσκεται εγκλωβισμένος στο εγωπαθές σκοτάδι της αμαρτίας. Η περίοδος της νηστείας, ας έχει αυτόν τον στόχο, το πως θα γίνουμε κατά Χριστόν πρώτοι, και όχι κατά κόσμον! 

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.