Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (17/4/2022) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ἃ καὶ ἐμάθετε καὶ παρελάβετε καὶ ἠκούσατε καὶ εἴδετε ἐν ἐμοί, ταῦτα πράσσετε· καὶ ὁ Θεὸς τῆς εἰρήνης ἔσται μεθ᾿ ὑμῶν. (Φιλ. 4, 9)

Αυτά που μάθατε, παραλάβατε κι ακούσατε από μένα, αυτά που είδατε σ’ εμένα, αυτά να κάνετε κι εσείς. Και ο Θεός που δίνει την ειρήνη θα είναι μαζί σας.
Τι προτρέπει ο απ. Παύλος τους Φιλιππησίους να πράττουν; Όσα ακούσαν και όσα παρέλαβαν εγγράφως, και όσα είδαν από το προσωπικό του παράδειγμα. Ούτε όσα οι ίδιοι ενδεχομένως να επινοήσουν, ούτε όσα ακούσουν από άλλους, ούτε να πράττουν μόνο όσα τους βολεύουν! Το ίδιο κατ' επέκτασιν προτρέπει και εμάς. Να μελετάμε την Αγία Γραφή και τα κείμενα της Ιεράς Παράδοσης, να ακούμε πνευματικούς ιερείς και θεολόγους που έχουν εντρυφήσει στη χριστιανική διδασκαλία και να παραδειγματιζόμαστε από την (ηθική και χριστιανική) συμπεριφορά των ιερέων, μοναχών και πνευματικώς ασκημένων χριστιανών. Τίποτε μόνο επιλεκτικά, τίποτε πλημμελώς, τίποτε όχι τακτικά... Αυτά που πράττουμε αντανακλούν την πρόοδο από αυτά τα οποία μαθαίνουμε και ασκούμαστε. Έτσι θα είναι μαζί μας ο Θεός, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά ως πηγή της ειρήνης, να μας φέρνει την ειρήνη μέσα μας. Με το Θεό της ειρήνης στην ψυχή μας γαληνεύουμε και διώχνουμε κάθε τι που μας προκαλεί αναστάτωση. Θα αντέχουμε δυσκολίες που θα συναντούμε και κυρίως θα μπορούμε να μεταδίδουμε και στους άλλους αυτήν την ειρήνη. Όσο αμελούμε την πνευματική μας πρόοδο, τόσο απομακρύνουμε το Θεό και τη γαλήνη που μας γεμίζει. Η σωστή και αδιάκοπη πνευματική πρόοδος είναι η μόνη οδός για να μην παρεκκλίνουμε από την κατεύθυνση που οδηγεί κοντά στο Θεό.

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.