Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (24/4/2022) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ακούμε από την αποστολική περικοπή, στη λειτουργία μετά την Ανάσταση:

εἶπε δὲ πρὸς αὐτούς· οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιροὺς οὓς ὁ πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ (Πραξ. 1, 7)

Κι αυτός τους απάντησε: «Εσείς δεν μπορείτε να γνωρίζετε τον ακριβή χρόνο·  αυτόν τον κρατάει ο Πατέρας στην αποκλειστική του εξουσία.
Στην ερώτηση των μαθητών για το πότε θα αποκαταστήσει τη βασιλεία στον Ισραήλ, ο Κύριος δεν τους το λέει. Αναφέρει και πάλι ότι τους είχε ήδη πει παλαιότερα (Μαρκ. 13, 32), ότι αυτή την χρονική στιγμή τη γνωρίζει αποκλειστικά μόνο ο Πατήρ. Ο Θεός που είναι ο Υιός, σαφώς και γνωρίζει, όμως δεν μας το αποκαλύπτει. Όπως δεν μας απεκάλυψε ο Θεός στην Παλ. Διαθήκη το πότε θα γεννηθεί ο Μεσσίας. Είχε μεν προφητευθεί ως γεγονός, αλλά μόνο αυτό. Έτσι και τώρα, μας έχει πει ότι θα επανέλθει με τη Δευτέρα Παρουσία του, αλλά δεν λέει το πότε. Αυτό δεν σημαίνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους μαθητές. Ήδη τους είχε αποκαλύψει πάρα πολλά. Ωστόσο, είναι μια άσκηση πίστης προς όλους μας. Αν φερ' ειπείν γνωρίζαμε την ακριβή ημερομηνία, τότε εύκολα θα χαλαρώναμε την πνευματική μας άσκηση με το σκεπτικό ότι έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας. Ή θα μας δυσαρεστούσε αν μαθαίναμε ότι θα γίνονταν πολλά χρόνια μετά από μας και θα απογοητευόμασταν. Ή θα το αμφισβητούσαμε και θα είχαμε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό θα συνέβαινε. Και πολλά άλλα που θα ήταν τροχοπέδη στο να ακολουθήσουμε την οδό που μας δίδαξε ο Κύριος προς τη σωτηρία. Η πίστη, για να είναι αληθινή, πρέπει να φυτρώνει μες στη βεβαιότητα για τα όσα μας υποσχέθηκε ο Χτιστός και στην πεποίθηση της συνεχούς παρουσίας Του στη ζωή της Εκκλησίας. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι θα έρθει το καλοκαίρι, δίχως δεν ξέρουμε ακριβώς την ημέρα, αλλά έχουμε σημάδια ότι πλησιάζει. Έτσι και με την Δευτέρα Έλευση του Κυρίου, ξέρουμε ότι θα συμβεί, δίχως να γνωρίζουμε την ακριβή ημέρα αλλά μας έχει πει σημάδια που θα συμβούν όσο περνάνε τα χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι Θεός κάποια στιγμή θα πραγματοποιήσει και αυτήν του την υπόσχεση και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, όσο διαρκεί η ζωή μας, γιατί αυτό είναι το χρονικό μας όριο για να διεκδικήσουμε τη σωτηρία μας. Και μη λησμονούμε πως όπως δεν γνωρίζουμε το πότε ο επανέλθει ο Κύριος, δεν γνωρίζουμε το πότε (και πως) θα πεθάνουμε!  

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους αναγνώστες του, στους επισκέπτες του και σε όλο τον κόσμο, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία. Μακάρι να φωτιστούν οι άνθρωποι ώστε οι ασθένειες και οι πόλεμοι να πάψουν να μας απειλούν και να ζήσουμε επιτέλους με ειρήνη χωρίς φόβο...