Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ (ΜΕΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)

Ακούμε σήμερα το εξής αντίφωνο σε ήχο πλ. δ', μετά την ανάγνωση του 5ου Ευαγγελίου:

Μικρὰν φωνὴν ἀφῆκεν ὁ Λῃστὴς ἐν τῷ σταυρῷ, μεγάλην πίστιν εὗρε, μιᾷ ῥοπῇ ἐσώθη, καὶ πρῶτος Παραδείσου, πύλας ἀνοίξας εἰσῆλθεν. Ὁ αὐτοῦ τὴν μετάνοιαν προσδεξάμενος, Κύριε δόξα σοι.

Λίγα λόγια είπε ο ληστής επάνω στο σταυρό, και βρήκε μεγάλη πίστη στον Κύριο. Εκείνη τη στιγμή σώθηκε και πρώτος μπήκε στον Παράδεισο αφού άνοιξε τις πύλες του. Σε σένα Κύριε που δέχτηκες τη μετάνοιά του, ανήκει η δόξα.

Ο Κύριος είχε ακούσει και άλλες φορές μετανοιωμένους ανθρώπους και θαύματα έκανε και άφεση αμαρτιών έδωσε. Όμως για μοναδική φορά, όχι μόνο συγχώρεσε, αλλά άνοιξε την πύλη του Παραδείσου στον μετανοούντα! Με λίγα λόγια, δίχως δάκρυα, ο ληστής πρόσφερε τόση πίστη, τόση μετάνοια, τόση ταπείνωση. Στην ύστατή του ώρα, έδειξε στον Κύριο ότι δεν ήταν ένας αμετανόητος εγωιστής που λήστευε και σκότωνε. Του έδειξε ότι μέσα του έκρυβε πολλή ταπείνωση... Γνώστης της καρδιάς και του νου μας ο Ιησούς, είδε αυτό που κανείς δεν θα αντιλαμβανόταν. Έναν άνθρωπο που αντί να προσπαθήσει να καλοπιάσει, ή να τον κοροϊδέψει μπας και τον βοηθήσει να σωθεί από το σταυρό, απέδωσε δικαιοσύνη λέγοντας στον έτερο ληστή, ότι εκείνοι μεν τιμωρούνται δικαίως, ο Ιησούς όμως άδικα (Λουκ. 23, 41). Έναν παράνομο που αναγνώρισε, δίχως να το γνώριζε, τον Κύριο ως Θεό! (Λουκ. 23, 40). Κάποιον αμαρτωλό που δεν προσπάθησε να επικαλεστεί κάποια καλή πράξη για να δικαιολογήσει τη μετάνοιά του... Και κυρίως μια συντετριμμένη ψυχή που ζήτησε από τον Ιησού, να μην τον ξεχάσει, όταν έλθει με δόξα στη βασιλεία Του (Λουκ. 23, 42). Και μην ξεχνάμε ότι ο ληστής δεν θα είχε την ευκαιρία να επανορθώσει για τα όσα είχε κάνει, ούτε να ζήσει έναν ενάρετο βίο μετά τη μεταμέλειά του. Σε αντίθεση με τον άλλο ληστή, που το μόνο που τον ένοιαξε ήταν μπας και σωθεί από το θάνατο. Δίχως διάθεση μετάνοιας, ούτε καν αυτοκριτικής. Να λοιπόν, που στη μεγάλη ταπείνωση του ληστή, ο Παράδεισος άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά. Ο έσχατος των αμαρτωλών, έγινε πρώτος! Και ο Ιησούς, στην μεγάλη ώρα της αδικίας που του πρόσφεραν οι άνθρωποι, προσέφερε τον Παράδεισο!