Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (Δ' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ)

Θα ακούσουμε σήμερα σε ήχο δ' το παρακάτω τροπάριο της ε' ωδής:

Ἰσχὺς καὶ ὀχύρωμα, ἀνθρώπων χαῖρε Ἄχραντε, τόπε ἁγιάσματος τῆς δόξης, νέκρωσις ᾍδου, νυμφὼν ὁλόφωτε, χαῖρε τῶν Ἀγγέλων χαρμονή, χαῖρε ἡ βοήθεια, τῶν πιστῶς δεομένων σου.

Χαίρε Άχραντε που είσαι η ισχύς και το ανάχωμα των ανθρώπων, τόπος άγιος της δόξας του Θεού, νέκρωση του θανάτου ολόφωτο νυφικό δωμάτιο. Χαίρε που είσαι η χαρά των αγγέλων, χαίρε η βοήθεια εκείνων που με πίστη σε επικαλούνται.

Χαιρετίζει ως την ισχύ και το οχύρωμα την Παναγία για τους πιστούς, ο ιερός υμνογράφος, και την αποκαλεί Άχραντο, δηλαδή άσπιλη και αμόλυντη από την αμαρτία. Είναι η μόνη γυναίκα που στην καθηγιασμένη φύση της λάμπει η δόξα του Θεού. Με τη θαυματουργική κύησή του Υιού έγινε άγιος τόπος, ναός, όπου ηττήθηκε ο θάνατος και καταργήθηκε ο Άδης που εγκλώβιζε τις ψυχές των ανθρώπων. Στη μήτρα της στήθηκε το νυφικό δωμάτιο που τελούνται οι γάμοι του Θεού και της Νύμφης, του σώματος των αγιασμένων και εξαγορασμένων διά του αίματος του Αρνίου. Εκεί χοροί των αγγέλων εορτάζουν και πανηγυρίζουν. Είναι η Μαρία η χαρμονή τους και σκιρτούν από χαρά υμνώντας τη μητέρα στην οποία διάλεξε ο Θεός για να στήσει σ' αυτήν τη δόξα της βασιλείας του. Είναι συνάμα η βοήθεια όλων των πιστών που προστρέχουν στη χάρη της για να βρούν έλεος στις δυσκολίες και στον αγώνα τους εναντίον των δυνάμεων της αμαρτίας.