Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΑΥΤΟΝ ΝΙΚΑΝ...

κἀνταῦθα, ὦ ξένε, τὸ νικᾶν αὐτὸν αὑτὸν πασῶν νικῶν πρώτη τε καὶ ἀρίστη, τὸ δὲ ἡττᾶσθαι αὐτὸν ὑφ' ἑαυτοῦ πάντων αἴσχιστόν τε ἅμα καὶ κάκιστον. ταῦτα γὰρ ὡς πολέμου ἐν ἑκάστοις ἡμῶν ὄντος πρὸς ἡμᾶς αὐτοὺς σημαίνει.
(=Κι εδώ, αγαπητέ μου, το να νικάς τον εαυτό σου θεωρείται η πρώτη και πιο ωραία απ’ όλες τις νίκες, το να νικάσαι δε από τον εαυτό σου, το χειρότερο και πιο ατιμωτικό απ’ όλα. Αυτά, πράγματι, σημαίνουν ότι, μέσα στον καθένα μας επικρατεί πόλεμος εναντίον του εαυτού μας.)

Πολύ σοφά τα λόγια του Κλεινία από τους ΝΟΜΟΥΣ (βιβλίο Α' [626e]) του Πλάτωνα. Η μάχη εναντίον του εαυτού μας, δε σημαίνει πως τον μισούμε και έχουμε τάσεις αυτοκτονίας. Απεναντίας είναι μια μάχη με στόχο τη βελτίωσή του. Ο εσωτερικός αυτός πόλεμος, στρέφεται κατά των παθών που όταν νικούν, γιγαντώνονται και παρασέρνουν τον άνθρωπο στην απομόνωση και την καταστροφή.

Τα πάθη που είτε κάνουν κακό στο σώμα (βουλιμία, αλκοολισμός, ναρκωτικά κ.α.), είτε κάνουν κακό στο χαρακτήρα (αλαζονεία, οίηση, φιλαργυρία κ.α.) έχουν αποτέλεσμα την αποστροφή. Και χρειάζεται πολύ δύναμη για να τα νικήσει κανείς. Γι' αυτό και όποιος κατορθώνει να απαλλαγεί από κάποιο πάθος ή έστω να το μετριάσει, γεμίζει από χαρά. Όμως, όσο και να νικηθεί το πάθος, δεν παύει να ελοχεύει ο κίνδυνος να ξαναφυτρώσει άμα υπάρχει εφησυχασμός. Γι' αυτό και επικρατεί μέσα μας ο πόλεμος. Γιατί ο κίνδυνος των παθών παραμονεύει, οπότε χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή.

Ένα επίκαιρο μήνυμα από τους αρχαίους προγόνους μας, στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που εισήλθαμε.

8 σχόλια:

 1. Άν ερχόμενοι στη ζωή δεν μαχόμαστε ήτε με τον εαυτό μας ήτε με ότι ελοχεύει την ίδια την υπόσταση της ζωής, τότε η πληρότητα και η ολοκλήρωση της φύσης μας, χάνονται... Καλώς σας βρήκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Ευαγγελία

  Δυστυχώς τα πάθη μας αντιστρατεύονται την φύση μας, και πίσω από αυτά ο αδύναμος εαυτός μας που ρέπει προς το κακό. Καλώς όρισες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μέσα απο τις αδυναμίες μας αντλούμε τη δύναμη ν' ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας.
  " Παν μέτρον, άριστον " βέβαια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Ευαγγελία

  Σωστό, αν και το μέτρο μας ξεφεύγει... που και που!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. wraio mono pou epeidi egw eimai ligo mikroula den ta polikaalava !!!!!!!!!!!........srrrr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Ανώνυμη

  Δεν ξέρω πόσο «μικρούλα» είσαι, αλλά δεν πειράζει αν δεν τα πολυκατάλαβες. Εξάλλου εδώ έβαλα ένα σύντομο σχόλιο πάνω στο απόσπασμα από το αρχαίο κείμενο. Χάρηκα πάντως που το διάβασες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. τα αγκαθια της ψυχης μας ειναι (φιλοδοξια,φιλαργυρια,ζηλοφθονια,οργη και εγωισμος) αυτα πρεπη να νικησουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.