Η είδηση από το ΒΗΜΑ (κλικ εδώ) είναι λιγάκι περίεργη. Ούτε λίγο, ούτε πολύ το να μεγαλώνουμε τα παιδιά όσο το δυνατό καλύτερα, μέσα σε ένα ευτυχισμένο περιβάλλον κατά το δυνατόν, τους κάνει κακό στο να φτιάξουν και να στεργιώσουν οικογένεια όταν μεγαλώσουν! Λέει λοιπόν η είδηση: Μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγήσουν το γάμο τους σε διαζύγιο έχουν, κατά τους ειδικούς, οι ενήλικες οι οποίοι είχαν ζήσει ειδυλλιακά παιδικά χρόνια. Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, οι άνδρες και οι γυναίκες με καλή ανατροφή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται πιο εύκολα από μια σχέση που θεωρούν αποτυχημένη σε σχέση με άλλους.
Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν, όποιος μεγαλώσει σε κακό περιβάλλον έχει περισσότερες πιθανότητες να μη χωρίσει. Και αυτό μεν φαίνεται λογικό, μιας και δεν θέλει να ξαναπεράσει δυσκολίες. Αλλά το ότι κάποιος θέλει να χωρίσει δεν απλά είναι θέμα διάθεσης, αλλά θέμα εγωισμού. Διότι όταν γίνεται και από τους δύο η προσπάθεια ελάττωσης του εγωισμού τους τότε γίνεται πιο στέρεη η βάση της σχέσης που είναι η αγάπη. Το αν λοιπόν κάποιος που έχει καλή ανατροφή, δείχνει «αυτοπεποίθηση» ώστε να αποδεσμεύεται ευκολότερα, στην ουσία σημαίνει πως αντί για αυτοπεποίθηση, έχει μεγάλο εγωισμό! Και ο εγωισμός δεν είναι αποτέλεσμα της καλής ανατροφής!
Ο εγωισμός πηγάζει μάλλον από την κακή ανατροφή, το παραχάιδεμα δηλαδή! Γι' αυτό από εγωισμό δημιουργούνται σχέσεις και όχι από αγάπη. Με συνέπεια να χαλάνε εύκολα. Και τα περί μεγάλης αυτοπεποίθησης που αναφέρει η έρευνα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Αφού ο δυτικός άνθρωπος δεν θέλει να παραδεχτεί πως η ατομοκρατία στην οποία στηρίζει τον πολιτισμό του είναι στην πραγματικότητα ο εγωκεντρισμός. Και μάλιστα αυτός ο εγωκεντρισμός έχει κακές συνέπειες όχι μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και στο περιβάλλον του.
Το θέμα λοιπόν βρίσκεται στο πόσο μπορεί να αντιληφθεί τον εγωκεντρισμό του ο δυτικός άνθρωπος. Μέχρι τότε απλά θα βλέπουμε πορίσματα ερευνών που θα περιστρέφονται γύρω από το πρόβλημα (τον εγωισμό) χωρίς να το αγγίζουν! Οψόμεθα...