Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

ΝΗΣΤΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ...Ξεκίνησε λοιπόν η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Και πολύς λόγος γίνεται μεν για τα κούλουμα, τους χαρταετούς και τα σαρακοστιανά εδέσματα αλλά για τη νηστεία όχι! Τι είναι λοιπόν η νηστεία; Τι νόημα έχει; Είναι απλά ένα έθιμο ή κάτι περισσότερο; Μισεί άραγε η Εκκλησία το σώμα εν αντιθέσει με την ψυχή και το ταλαιπωρεί;

Λοιπόν, η νηστεία προπαντός είναι άσκηση. Άσκηση για να δυναμωθεί η αδύναμη θέλησή μας ώστε να μπορέσει να αντισταθεί σε κάθε κέλευσμα της αμαρτίας. Είναι η «πνευματική» μας προπόνηση για να γίνουμε καλύτεροι χαρακτήρες και για να ανταπεξέλθουμε στον δύσκολο καθημερινό αγώνα εναντίον στο κακό. Είναι μέθοδος χαλιναγωγήσεως των κακών παθών που μας παρασέρνουν μακριά από το Φως της Αλήθειας. Η μεταπτωτική φύση μας ρέπουσα δυστυχώς προς την αμαρτία, αν αφεθεί στα πάθη μας, τότε γινόμαστε έρμαια των βαρβαρικών ενστίκτων μας. Πάθη όπως ο εγωισμός, όχι μόνο μας απομονώνουν από τους γύρω μας, αλλά μας εγκλωβίζουν σε μία δίνη που οδηγεί στην καταστροφή.

Κόποις κτώνται τα αγαθά, έλεγαν σοφά οι αρχαίοι. Έτσι συμβαίνει και εδώ. Η προσπάθεια για την πνευματική μας καλυτέρευση / ανάταση είναι δύσκολη και σκληρή. Χρειάζεται συνεχής αγώνας και προσπάθεια.

Εσφαλμένως πολλοί νομίζουν πως η νηστεία περιορίζεται στο φαγητό. Μάλιστα τώρα τον τελευταίο καιρό με τη βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούν έντεχνα να ξεγελάσουν στη διατροφική νηστεία, το πνεύμα που τη διέπει, δηλαδή την άσκηση. Διάφορες απομιμήσεις αρτήσιμων φαγητών είτε από σόγια (με προσμίξεις στοιχείων από αρτύσιμα) είτε από επιβλαβή χημικά (όπως το περιβόητο νηστίμο τυρί) αλλοιώνουν την πνευματική άσκηση, και καταντούν τη νηστεία είδος κομπίνας! Μάλιστα! Υπερηφανεύονται δε, ότι με τέτοια υποκατάστατα νηστεύουν κιόλας!

Θα πιστεύατε μήπως κάποιον αθλητή, αν σας έλεγε ότι ενώ κάνει επίπονη προπόνηση δεν ιδρώνει και δεν κουράζεται καθόλου; Σαφώς όχι. Πως λοιπόν βοηθάει στην πνευματική άσκηση η χρήση ιμιτασιόν τροφών; Αφού γευόμαστε το γάλα σόγιας (λες και η σόγια εκτός από όσπριο, έχει βυζιά και..την... αρμέγουν) ποιά είναι διαφορά που δεν πίνουμε το κανονικό γάλα; Αφού το... γεμάτο καρκινογόνους χημικούς γαλακτοποιητές, νηστίσιμο τυρί στη γεύση είναι εφάμιλλο του κανονικού, τότε νομίζουμε ότι νηστεύουμε; Αν υπήρχαν λοιπόν και ιμιτασιόν αμαρτίες, θα είμασταν τώρα όλοι άγιοι! Όμως ιμιτασιόν αμαρτία δεν υπάρχει! Όπως το πλαστό χαρτονόμισμα που μπορεί από κάποιους να μην γίνεται αμέσως αντιληπτό, αλλά δεν πρόκειται να γίνει γνήσιο, έτσι και η νηστεία με τα υποκατάστατα: Μπορεί να προσποιούνται, όσοι την κάνουν, τους καλούς χριστιανούς, αλλά καλοί χριστιανοί δεν γίνονται. Γίνονται ένα με αυτό που κάνουν: την πονηριά! Όπως μας λέει κι ο Χριστός: ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν.(Ματθ. 6, 21).

Η νηστεία όπως προανέφερα δεν περιορίζεται στις τροφές. Εκτείνεται σε όλες τις δραστηριότητες του χριστιανού. Είναι προσπάθεια συνολικής εγκράτειας. Δεν έχει κανένα νόημα να μην τρώει κανείς κρέας ενώ συνεχίζει να βρίζει και να βλασφημεί.

Στόχος της πνευματικής άσκησης είναι και η καθαρότητα του σώματος. Το υλικό σώμα όχι μόνο δεν το μισεί η Εκκλησία ως πηγή αμαρτιών, αλλά το σέβεται διότι είναι δώρο Θεού. Είναι ναός του πνεύματος, όπως λέει εύστοχα ο απόστολος Παύλος. Γι’ αυτό και χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε σε αυτό όπως στο σπίτι μας. Δεν πρέπει να το αφήσουμε κι αυτό να γίνει έρμαιο των παθών μας. Η βουλιμία, οι εκπόρνευση, οι εκτρώσεις, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα τατουάζ κ.α. δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να το φθείρουν ανεπανόρθωτα ορισμένες φορές. Η αδύνατη θέλησή μας δεν μπορεί να το προστατεύσει από τα πάθη μας. Η νηστεία που θέσπισε η Εκκλησία, έχει το σκοπό να συμπεριφερθούμε στο σώμα μας όπως του αρμόζει κατά φύσιν και όχι κατά πάθος. Όποιος κατηγορεί την Εκκλησία ότι με τη νηστεία «τιμωρεί» το αμαρτωλό σώμα, αγνοεί πλήρως τη διδασκαλία της. Δεν είναι τυχαίο που έρχονται και οι επιστήμονες να αναγνωρίσουν την ευεργετική σημασία που έχει η διατροφική νηστεία.

Η νηστεία δεν είναι μια αφ’ εαυτού άσκηση. Αλλά ούτε είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει απλά να τηρηθούν. Όπως οι αθλητές χρειάζονται κάποιον προπονητή που με τις υποδείξεις του θα κάνουν προπόνηση, έτσι και στην Εκκλησία, τον ρόλο του «προπονητή» έχει ο πνευματικός. Δηλαδή ο ιερέας που μας εξομολογεί. Αυτός γνωρίζει τα προβλήματά μας και τις αμαρτίες μας, ξέρει που υστερούμε πνευματικώς και μπορεί να μας υποδείξει τη σωστή νηστεία που ταιριάζει στον καθένα μας. Είτε αυστηρότερη, είτε επιεικέστερη.

Και μην ξεχνάμε το σπουδαιότερο: Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν νηστεύουμε για να λέμε στον εαυτό μας ότι επιτελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Στόχος μας είναι η κοινωνία με τον Χριστό. Στο κορυφαίο μυστήριο της Εκκλησίας. Τη Θεία Κοινωνία. Ας είμαστε όσο πιο καθαροί μπορούμε ψυχή τε και σώματι, όταν θα κοινωνήσουμε. Αυτή είναι στην ουσία η προσφορά μας στην αναίμακτη θυσία που τελείται στην Εκκλησία, και στην αιματηρή θυσία του Χριστού για μας.

Εύχομαι σε όλους καλή σωματική και πνευματική άσκηση στην περίοδο που ξεκίνησε, για πνευματική προκοπή.

Υ.Γ. Βεβαίως όσοι για λόγους υγείας ακολουθούν ειδικό διατροφολόγιο, αυτό λαμβάνεται υπ' όψιν από τον πνευματικό ιερέα και δίνει ανάλογη νηστεία.

9 σχόλια:

 1. Σαφώς και η νηστεία είναι άσκηση και αυτό σημαίνει πώς πέρα από το είδος θα πρέπει να προσέχουμε και την ποσότητα της τροφής. Δεν υφίσταται νηστεία αν σε κάθε γεύμα τρώμε 2-3 πιάτα φαγητό, έστω και νηστίσιμο. Επίσης να συμφωνήσω πως ο εγωισμός μας απομονώνει από τους γύρω μας και μας εγκλωβίζει....
  Καλή Σαρακοστή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Pegasus

  Όπως προανέφερα, το σώμα δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει έρμαιο των παθών μας. Οπότε και η υπερκατανάλωση τροφής λόγῳ βουλιμίας είναι ένα πάθος που αν μη τι άλλο ωφείλουμε έστω να μετριάσουμε.
  Καλή Σαρακοστή και σε σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλήν Εσπέραν. Νηστεία: μη εστίαση. Ουδεμία σχέση σε πνευματικό επίπεδο η Θρησκευτική-Εκκλησιαστική νηστεία, με την Αφιέρωση του σώματος στον Θεό μια συγκεκριμένη ημέρα που ορίζει ο ίδιος ο νηστεύων. Νηστεία μετά Προσευχής απο το πιστό ως Θυσία ζώσα κι αυτό απο την Ανατολή μέχρι την Δύση του Ηλίου. Υπάρχουν σχετικές αναφορές στις Επιστολές Παύλου καθώς και στα βιβλία Βασιλείς και Χρονικόν της Παλαιάς Διαθήκης στα χωρία της δράσης του Βασιλέα Δαυίδ. Η νηστεία όπως έφτασε στις μέρες μας θεσπίστηκε κατά τους πρώτους Εκκλησιαστικούς χρόνους απο Πατέρες της Εκκλησίας ως μέσο καταστολής σαρκικών επιθυμιών στις τάξεις του μοναχισμού που πλήθαινε την συγκεκριμένη περίοδο. Αρκετοί έστελναν τα παιδιά στις μονές για βιοποριστικούς λόγους ένεκα ανέχειας. Πέραν της κόπωσης-ασκήσεως η νηστεία μείωνε και το κόστος σίτισης των μονών. Πρακτικές λύσεις κάτι αντίστοιχο ας μου επιτραπεί με την απαγόρευση του Μωάμεθ στον Μουσουλμανισμό για βρώση χοιρινού κρέατος. Φανταστείτε τι θα γινόταν με την κατανάλωση λίπους σε τόσο θερμά κλίματα. μάλλον ότι και στα νότια μέρη της πατρίδας μας το καλοκαίρι με τα ψητά γουρουνόπουλα. Για να επανέλθουμε στη νηστεία λοιπόν, δεν είναι κάτι κακό ίσα ίσα τα ωφέλη αναφέρονται στο άνωθεν άρθρο. Δεν χρειάζεται όμως η θρησκοληψία που συνοδεύει αυτήν καθώς ο ίδιος ο Ιησούς είπε δεν βλάπτουν τα εισερχόμενα μα τα εξερχόμενα(λόγια- πράξεις).
  Απολογούμαι για την μακρυγορία.
  Καλή Σαρακοστή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Astrapi

  Δυό διευκρινήσεις: Η νηστεία ως άσκηση υπάρχει από την Παλαιά Διαθήκη. Στην Κ. Διαθήκη ο Ιωάννης ο Πρόδρομος καθώς και ο Ιησούς νήστευσαν στην έρημο. Οι Πατέρες θέσπισαν τη νηστεία πολύ πριν εμφανιστεί το μοναστηριακό-κοινοβιακό σύστημα.
  Βέβαια, σε θρησκείες λαών στην Π. Δ. η νηστεία ήταν ως μη εστίαση και ως Αφιέρωση του σώματος στον Θεό από τον πιστό ως θυσία ζώσα κι αυτό από την Ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου. Κάτι που επηρέασε τους εβραίους, μέσα στις πολλές θρησκευτικολειτουργικές επιρροές από γύρω λαούς.
  Ο δε Μωάμεθ, απλά υιοθέτησε τη νηστεία από τους χριστιανούς όχι ως προς το νόημά της αλλά ως προς την πρακτική της την οποία και παρήλλαξε.
  Ωστόσο παρότι δεν υπάρχει θρησκοληψία στη νηστεία, δεν είναι κάτι προς επίδειξη. Δεν πρέπει να επιδεικνύει ούτε να καυχάται όποιος νηστεύει. Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα της νηστείας (τουλάχιστον μείωση, μετριασμός των παθών) κι όχι η ίδια η νηστεία. Όπως έγραψα δεν είναι αυτοσκοπός.
  Αν πάρουμε τη φράση του Ιησού κατά λέξη τότε θα δώσουμε άλλοθι και... σε βλαβερές ουσίες! Το νόημα των εισερχομένων είναι για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα εξερχόμενα. Γιατί άμα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εισερχόμενα, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τα εισερχόμενα; Απλό ε;
  Καλή Σαρακοστή και σε σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σαφώς κι έτσι είναι τα ίδια πράγματα λέμε. Το σχόλιο μου σκοπό έχει την διευκρίνηση πως η νηστεία γίνεται από πρωί έως βράδυ, είτε για μια είτε για πολλές ήμερες, με την διαφορά πως δεν τρως τίποτε τις ώρες που νηστεύεις. Δεν υπάρχουν νηστίσιμα και μη φαγητά. Αυτά καθιέρωσε η Ιερά Πατρολογία. Ασφαλώς και δεν χρειάζεται να το διατυμπανίζουμε πως νηστεύουμε σκοπός είναι η αφιέρωση κι η εγκράτεια. Ούτε και οι λόγοι του Ιησού είναι αυτολεξή πανάκεια για κάθε τι αλίμονο, αναφέρθηκαν ως δείγμα κατανόησης όσων απέχουν απο νηστεία για τον όποιο λόγο. Ας μη λοιδορούνται αφειδώς κι απερίσκεπτα. Απλό όντως το νόημα του αυτοέλεγχου και ίσως λόγω της απλότητας του να μην εφαρμόζεται όπως πολλά άλλα σήμερα. Μάθαμε στα σύνθετα και πολύπλοκα και τα απλά περιφρονούνται, εκεί περικλείονται όμως οι μεγαλύτερες αλήθειες. Χαίρομαι πολύ για τον διάλογο καθότι αυτό επιζητώ πάντα με καλοπροαίρετο κι ερευνητικό πνεύμα. Οτιδήποτε άλλο φευ από μένα τάχιστα. Σε ευχαριστώ για το βήμα λόγου...Καλή συνέχεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μ αρεσει να σε διαβαζω...


  που θα παει κατι θα μου μεινει.. την αμαρτωλη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ queen in red

  Το θέμα δεν είναι μόνο τι διαβάζεις, αλλά το τι είσαι αποφασισμένη να εφαρμόσεις!
  Στο Χριστιανισμό για να πάρεις πρωτάθλημα, πρέπει να περάσεις αλώβητη από καυτές έδρες, που έλεγε ένας καθηγητής μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΟ site ΣΟΥ ΓΤ ΤΥΧΑΙΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΔΩ..ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΙΟΛΑΣ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ site..ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΄΄999΄΄?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 999 σημαίνει Τριαδικός Θεός αν προσθέσεις τους αριθμούς που αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα. Δηλαδή, Τ300 + ρ100 + ι10 + α1 + δ4 + ι10 + κ20 + ς200 + Θ9 + ε5 + ο70 + ς200 = 999

   Καλώς όρισες κι απ' τα μέρη μας.

   Διαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.