Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (16/05/2021) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ


Ακούμε στην αυριανή περικοπή:
 
καὶ ἐξελθοῦσαι ἔφυγον ἀπὸ τοῦ μνημείου· εἶχε δὲ αὐτὰς τρόμος καὶ ἔκστασις, καὶ οὐδενὶ οὐδὲν εἶπον· ἐφοβοῦντο γάρ. (Μαρκ. 16, 8)

(οι γυναίκες) βγήκαν κι έφυγαν από το μνήμα γεμάτες τρόμο και δέος· δεν είπαν όμως τίποτα σε κανέναν, γιατί ήταν φοβισμένες.
Η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη, αφού είδαν και άκουσαν το λευκοντυμένο νεαρό στον τάφο για την ανάσταση του Κυρίου, ἐφυγαν γεμάτες τρόμο και έκσταση. Πόσο άλλαξε η ψυχολογία αυτών των γυναικών, που πήγαιναν να αλείψουν με μύρο το νεκρό σώμα του Ιησού και αντ' αυτού έμαθαν από άγγελο ότι αναστήθηκε! Ήταν φυσικό να τις κυριεύσει όχι μόνο φόβος αλλά τρόμος. Μια λέξη που μόνο εδώ απαντάται στα τέσσερα ευαγγέλια! Τρόμος όχι μόνο γιατί άλλα βρήκαν από αυτά που περίμεναν, αλλά μια αναπάντεχη επαφή με άγγελο αφενός και αφετέρου τους ήρθε απότομα η είδηση της ανάστασης. Λες και δεν το περίμεναν... Όμως, γνώριζαν ότι το είχε προφητέψει αυτό ο Ιησούς στο στενό κύκλο των μαθητών του πριν εισέλθουν στην Ιερουσαλήμ; (Ματθ. 16, 21). Πιθανότατα όχι, γιατί ειπώθηκε στο στενό κύκλο των δώδεκα. Και ποιός δεν θα τρόμαζε στη θέση τους; Και αυτός ο τρόμος δεν προήλθε από τη χαρμόσυνη είδηση της αναστάσεως, αλλά από την ξαφνική και απροειδοποίητη γνωστοποίησή της. Ναι, εκείνες που έδειξαν περισσότερο θάρρος και πίστη από τους μαθητές, και τόλμησαν να πλησιάσουν τον τάφο που φρουρούνταν από τους Ρωμαίους, τρομοκρατήθηκαν! Αυτή η απότομη εναλλαγή συναισθημάτων συνοδεύτηκε παράλληλα από έκσταση, δηλαδή έκπληξη και θαυμασμό. Ο Ματθαίος προσθέτει ότι είχαν και μεγάλη χαρά (Ματθ. 28, 8) κάτι που θεωρείται αυτονόητο, τουλάχιστον για τους πιστούς ακολούθους του Κυρίου.
 
Εύκολα κανείς, στη θέση τους θα έτρεχε παντού να διαλαλήσει το χαρμόσυνο νέο. Όμως εκείνες επειδή φοβήθηκαν δεν είπαν τίποτα σε κανέναν. Αν το έλεγαν, θα τους ζητούσαν πειστήρια και δεν θα τις πίστευαν, ή θα τις συνελάμβαναν οι φαρισαίοι ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Προτίμησαν τη σιωπή μέχρι και οι ίδιες να καταλαγιάσουν εσωτερικώς τον τρόμο και το δέος και να αντιληφθούν το τι έγινε. Διαχειρίστηκαν έτσι συνετά την κατάσταση. Ως μεταπτωτικοί άνθρωποι, δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το υπερφυσικό θαύμα, πολλῶ δέ μᾶλλον με ένα θαύμα όπως η ανάσταση του Χριστού (αν ζούσαμε τότε), με αποτέλεσμα οι πιστές μεν γυναίκες να έχουν μια αμφιβολία. Είτε για το τι έμαθαν, είτε για το αν κατάλαβαν καλά τι άκουσαν. Δεν είναι ότι δεν το πίστεψαν, αλλά θα ήθελαν κι εκείνες κάποια απόδειξη [κάτι που βλέπουμε στον επόμενο στίχο (9) με την εμφάνιση του Χριστού στη Μαγδαληνή]. Σε αυτήν την περίεργη και αναπάντεχη κατάσταση ήρθαν οι πρώτοι άνθρωποι που έμαθαν ότι ο Κύριος αναστήθηκε.

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.