Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (19/04/2020) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ακούμε από την αποστολική περικοπή, στη λειτουργία μετά την Ανάσταση (από το ραδιόφωνο μιας και η τηλεόραση αρκείται στο να μεταδίδει μέχρι και την ακολουθία της Αναστάσεως):

ὅτι Ἰωάννης μὲν ἐβάπτισεν ὕδατι, ὑμεῖς δὲ βαπτισθήσεσθε ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ οὐ μετὰ πολλὰς ταύτας ἡμέρας. (Πραξ. 1, 5)

ότι, δηλαδή, ενώ ο Ιωάννης βάφτιζε με νερό, εσείς θα βαφτιστείτε σε λίγες μέρες με το Άγιο Πνεύμα.
Αυτά τα λόγια τα λέει ο Κύριος μετά την ανάστασή του, στους μαθητές. Τιμά το βάπτισμα του Ιωάννη του Προδρόμου, αλλά προετοιμάζει τους μαθητές για ένα άλλο βάπτισμα. Ένα βάπτισμα  ανώτερο, μιας και αυτό του Ιωάννου δεν παρείχε τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Το μεν του Ιωάννου βασικό στοιχείο ήταν το νερό, όπου συμβόλιζε την καθαρότητα από την αμαρτία, που έπρεπε να είχαν οι άνθρωποι που μετανοούσαν για να υποδεχτούν τον Μεσσία. Σε αυτό που υπόσχεται ο Κύριος, βασικό στοιχείο είναι το Άγιο Πνεύμα. Τι παρέχει το εν Αγίῳ Πνεύματι βάπτισμα; Πρωτίστως, ένταξη στο σώμα της Εκκλησίας, που είναι σώμα Χριστού. Έπειτα, θεία χάρη η οποία καθαρίζει και αγιάζει όλο τον άνθρωπο. Τον ανακαινεί και τον καθιστά ικανό να βιώσει μέσω της θείας ευχαριστίας, την εν Χριστῷ σωτηρία. Για να επενεργήσει όμως η θεία χάρις πρέπει να υπάρχουν και να καλλιεργούνται τόσο η πίστη, όσο και η μετάνοια. Το βάπτισμα δεν είναι άλλοθι για να μην υπάρξει προσωπικός αγώνας. Αντιθέτως ενισχύει αυτόν τον αγώνα και οδηγεί σε έναν τρόπο ζωής που μας φέρνει πιο κοντά στο Θεό. 

Άλλα σχόλια για αυτήν την περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.
* * * * * *
Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους αναγνώστες του και σε όλο τον κόσμο, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. Ο ανεστημένος Ιησούς Χριστός να δώσει δύναμη στους πιστεύοντας διότι ζούμε ημέρες που δοκιμάζεται η πίστη, και κάτω από την ομπρέλα του φόβου και της «επιστήμης» εύκολα κάποιοι πειθόμενοι στις ύποπτες υποδείξεις του κράτους απαρνούνται το Χριστό ως φορέα και μεταδότη ιών! Φευ...