Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2011

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΙΘΩ...!!!

Συνέβη σ' ένα θέατρο, να πιάσουν τα παρασκήνια φωτιά. Ο παλιάτσος εμφανίστηκε, ώστε να πληροφορήσει το κοινό για τη φωτιά. Πιστέψανε ότι ήταν αστείο και χειροκρότησαν. Το επανέλαβε. Αλαλάξαν από χαρά ακόμα περισσότερο. Έτσι, σκέφτομαι, θα έρθει το τέλος του κόσμου κάτω από τον γενικό χαρούμενο αλαλαγμό αστείων ανθρώπων που θα πιστεύουν ότι είναι ένα "Witz" (=αστείο).
(Ζαίρεν Κίερκεγκωρ, «Είτε-Είτε» κλικ εδώ, μετάφραση Γεωργίου Ρούκαλη)

Μια απλή και σύντομη ιστορία, που δείχνει την τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου.
Ο κλόουν, τραγική φιγούρα, δεν μπορεί να πείσει. Με τα αστεία του ρούχα και την αστεία συμπεριφορά του κατάντησε ένας γραφικός τύπος που στερείται σοβαρότητας. Είναι ακατάλληλος να μεταφέρει ένα σοβαρό μήνυμα και κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Και έτσι, το μήνυμα που θέλει να σου μεταδώσει, η ιδέα που θέλει να σου πει, γίνεται σαν κι αυτόν, αστεία! Για φαντάσου, αν έρθει κάποιος κουστουμαρισμένος με γυαλιά συνοδευόμενος από τον τίτλο του επιστήμονα και σου πει πως ο κόσμος κινδυνεύει, τότε θα σε πιάσει φόβος. Αν αυτός είναι ντυμένος με απλά ρούχα όπως εσύ χωρίς να έχει πανεπιστημιακούς τίτλους και μεταφέρει το ίδιο μήνυμα, θα δυσπιστήσεις. Αν είναι κλόουν; Θα γελάσεις! Κι ας λέει αλήθεια...!

Ακατάλληλος ο αγγελιοφόρος, σημαίνει ακατάλληλο και το μήνυμά του. Κι όταν η Εκκλησία φωνάζει για αυτά που είπε ο Χριστός, γραφικοποιήται. Μιας και κάμποσοι εκπρόσωποί της, έχασαν τη σοβαρότητά τους σαν τον κλόουν, λόγῳ της έκλυτης ζωής τους. Το ίδιο συμβαίνει δυστυχώς με τη σύνεση. Όποιος δεν συνάδει με τη μόδα, γίνεται «σνομπ». Όποιος δεν ακολουθεί τον αθεϊσμό γίνεται «συντηρητικός». Όποιος είναι ρομαντικός γίνεται «ονειροπαρμένος». Και έτσι, ο κομιστής μιας ιδέας από «κλόουν» γίνεται «Κασσάνδρα» που δεν πείθει. Χωρίς τη σοβαροφάνεια αλλά και το προσωπικό παράδειγμα, δεν γίνεται πιστευτός. Ακατάλληλος αυτός, ακατάλληλα και τα ώτα που τον ακούν!

6 σχόλια:

 1. όλα αυτά που λες ισχύουν. θεωρώ, όμως, για τους απαίδευτους που είναι και η πλειοψηφία. γιατί ο πεπαιδευμένος, κοιτάει την ουσία των λόγων και όχι το περιτύλιγμά τους.
  καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα συμφωνήσω με το ΛΥΧΝΟ. Αν και σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος δυσκολεύεται γενικά να πιστέψει τους άλλους ανθρώπους όπως κι αν ειναι αυτοί.
  Ισως ολα τελικά να κρύβονται στο βλέμμα

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. απο τα δυο παραπανω σχολια θα πω οτι σχεδον ολοι πια κοιτανε(με) το περιτυλιγμα των λογων γιατι δυσκολευομαστε πλεον να πιστεψουμε ο ενας τον αλλον! εγιναν ολα αυτα που περιγραφεις γιατι μαλλον ξεχασαμε οτι ολοι ειμαστε ισοι. τον παλιατσο τον εχουμε μονο για να γελαμε.αυτον που φοραει οτι και εμεις δεν τον ακουμε γιατι νομιζουμε ξερει οτι και εμεις.τιποτα παραπανω.αυτος που φοραει κουστουμι τον ακουμε με προσοχη,σιγουρα θα ξερει κατι παραπανω.Αυτη ειναι η μοδα και εδω μας εχει φερει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Λύχνε καιόμενε

  Δυστυχώς, οι πολλοί απαίδευτοι είτε κατά μόνας, είτε ως πλήθος (μάζα), είναι αυτοί που θα έπρεπε να μπορούν να βλέπουν πιο πολύ απ' όσο βλέπει το απαίδευτο μάτι τους! Βέβαια, αν συμβεί αυτό, δεν θα συμφέρει το σύστημα...
  μὴ συσχηματίζεσθαι τῷ αἰῶνι τούτῳ, ἀλλὰ μεταμορφοῦσθαι τῇ ἀνακαινώσει τοῦ νοὸς ὑμῶν(Ρωμ. 12, 2) μας προτρέπει η Αγία Γραφή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Μαρία Νικολάου

  Ο σύγχρονος άνθρωπος αλλού είναι εύπιστος και αλλού δύσπιστος. Το κακό είναι πως έμαθε (ή τον εκπαίδευσε το σύστημα) να κοιτάει το περιτύλιγμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ maria

  Δεν νιώθουμε, δυστυχώς, πως είμαστε όλοι μας ίσοι. Έχουμε κάμποσο κοινωνικό ρατσισμό. Κι από τη στιγμή που σνομπάρουμε και γραφικοποιούμε ανθρώπους, είναι επόμενο να μην τους παίρνουμε στα σοβαρά. Αλλά πρέπει να βλέπουμε και τη στάση μας, διότι για να έχουμε κύρος οφείλουμε να έχουμε ανάλογη συμπεριφορά.
  Όσο δε για τη μόδα, και μόνο η ύπαρξή της είναι κατάντια για τον άνθρωπο! Πολλῷ δε μάλλον το να την ακολουθούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.