Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

ΊΔΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ!


...Ἐπεὶ δὲ πολιτεία
μὲν καί πολίτευμα σημαίνει ταὐτόν,
πολίτευμα δ' ἐστί τὸ

κύριον τῶν πόλεων, ἀνάγκη δ' εἶναι κύριον ἢ ἕνα ἢ
ὀλίγους ἢ τούς πολλούς, ὅταν μὲν ὁ εἷς ἢ οἱ ὀλίγοι ἢ οἱ
πολλοὶ πρὸς τὸ κοινὸν συμφέρον ἄρχωσι, ταύτας μὲν
ὀρθάς ἀναγκαῖον εἶναι τὰς πολιτείας,
τὰς δὲ πρὸς τὸ ἴδιον

ἢ τοῦ ἑνὸς ἢ τῶν τῶν ὀλίγων ἢ τοῦ πλήθους παρεκβάσεις.
(Πολιτικά Γ' 7, 25-31)

(Κι αφού πολιτεία
και πολίτευμα έχουν την ίδια σημασία και πολίτευμα
είναι εκείνο που κυριαρχεί στην πόλη, η εξουσία
αναγκαστικά θα ασκείται είτε από έναν, είτε από λίγους
είτε από πολλούς. Κι όταν ο ένας ή οι λίγοι ή οι πολλοί
ασκούν την εξουσία αποβλέποντας στο κοινό συμφέρον,
τότε και τα πολιτεύματα τούτα θα είναι αναγκαστικά
σωστά. Όταν όμως αποβλέπουν στο ίδιο συμφέρον του
ενός, των λίγων ή των πολλών, τότε έχουμε παρεκβάσεις
από τα σωστά πολιτεύματα.)

Ο Αριστοτέλης είναι εκτός από επίκαιρος, πολύ σαφής. Τα πολιτεύματα είναι αναγκαστικά σωστά όταν αυτός, ή αυτοί που ασκούν την εξουσία αποβλέπουν στο κοινό συμφέρον! Αυτό σημαίνει πως από μόνο του το πολίτευμα δεν εγγυάται τη σωστή λειτουργία του. Πολλές φορές ακούμε τη χιλιομασημένη ατάκα ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Η ατάκα αυτή είναι σωστή μόνο όταν οι πολιτικοί, οι οποίοι ασκούν εξουσία, δεν αποσκοπούν στο ίδιον (=δικό τους) συμφέρον! Όταν οι πολιτικοί (μιας και αναφερόμαστε στο δημοκρατικό πολίτευμα), κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους, τότε κατά τον Αριστοτέλη έχουμε παρέκβαση. Δηλαδή η Δημοκρατία εκπίπτει σε ολιγαρχία ή τυραννία!

Είναι λοιπόν πρόκληση όταν οι σημερινοί μας πολιτικάντηδες λένε πως έχουμε... Δημοκρατία! Διότι μόνον το κοινό συμφέρον δεν κοιτούν. Μόνο για την τσέπη τους ενδιαφέρονται εις βάρος της πατρίδας! Πράγμα που σημαίνει ότι το πολίτευμα που έχουμε μπορεί μεν να είναι δημοκρατικοφανές, αλλά δεν είναι δημοκρατικό στην ουσία! Είναι ολιγαρχικό... Το ζήτημα δεν είναι πιο πολίτευμα είναι καλύτερο, εξάλλου κι ο Αριστοτέλης δεν παίρνει θέση σ' αυτό, αλλά το να μην είναι αριβίστες οι κυβερνώντες. Και σ' αυτό, ας αναρωτηθούμε με τι κριτήρια τους ψηφίζουμε. Με βάση το κοινό συμφέρον ή την πάρτη μας...

4 σχόλια:

 1. Ακριβώς. Δεν κοίταξαν και ποτέ δεν κοιτάζουν το κοινό συμφέρον. Δεν είναι αυτό άλλωστε που τους ενδιαφέρει. Μονάχα οι τσέπες τους να ναι γεμάτες κι ας πουλάνε τον τόπο τους.
  "Τόπος τους"... Λέμε τώρα....... Μιας και όλοι όσοι έχουν πιάσει καρέκλα θρόνου μόνο Ελληνες δεν υπήρξαν ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντα επίκαιροι οι Αρχαίοι συγγραφείς μας.Αυτοί δεν αλλάζουν.Πάντα το ενδιαφέρον τους ήταν το συμφέρον του κόμματος και της τσέπης τους. Τώρα μάλιστα που ενώθηκε όλη η δεξιά μαζί δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Η μόνη ελπίδα μας είναι να μπορέσει ο λαός να καταλάβει τι παιχνίδια παίζονται εις βάρος του και να ψηφίσει σωστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Μαρία Νικολάου

  Μπροστά στην 'κονόμα δεν υπάρχει πατρίδα! Και για να γίνει κανείς πολιτικός στην Ελλάδα οφείλει να το πράττει καλά! Ειδάλλως...
  Γι' αυτό και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό στο να ξεπουλήσουν ότι μπορούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Ρένα

  Από τη μια η Δεξιά στην κυβέρνηση και από την άλλη η τυποποιημένη «αριστερά» στην αξιωματική αντιπολίτευση για να υπάρχει τάχα αντίλογος... Στημένο παιχνίδι απ' όλους!
  Ο λαός δυστυχώς ποτέ δεν θα ξυπνήσει. Θα ψηφίζει με βάσει ότι ψίχουλα του τάζουν και όχι το συμφέρον της Ελλάδας. Από τη στιγμή που αποχαυνώνεται με τα αμερικάνικα και τούρκικα σίριαλ ή το facebook, δεν υπάρχει ρεαλιστική ελπίδα... Μακάρι να πέσω έξω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.