Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

THE THREE MUSKETEERS (Michel Kamen)

Η ταινία ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ (The Three Musketeers 1993) του Stephen Herek είναι μια ακόμη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος του Α. Δουμά. Πρωταγωνιστούν οι Charlie Sheen, Kiefer Sutherland, Chris O' Donnell κ.α. Η μουσική του Michel Kamen είναι ένα από τα ατού της ταινίας και αξίζει να την κατεβάσετε. Η απόδοση του βινυλίου είναι ικανοποιητική.

Track list

01. All For Love
Performed by Brian Adams, Rod Stewart & Sting
02. The Cavern Of Cardinal Richelieu (Overture - Passacaille)
03. D'Artagnan (Galliard & Air)
04. Athos, Porthos & Aramis (Courante)
05. Sword Fight (Bransle)
06. King Louis XIII, Queen Anne & Contance - Lady In Waiting (Gavotte)
07. The Cardinal's Coach (Estamoe)
08. Cannonballs (Rigadoon)
09. M'Lady DeWinter (Lament)
10. The Fourth Musketeer (Concert Royaux)

password: apokalipsis999


Καλή ακρόαση / Enjoy!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (31/07/2011) ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Λένε οι Φαρισαίοι στη σημερινή περικοπή:

οἱ δὲ Φαρισαῖοι ἔλεγον· ἐν τῷ ἄρχοντι τῶν δαιμονίων ἐκβάλλει τὰ δαιμόνια. (Ματθ. 9, 34)

Οι Φαρισαίοι όμως έλεγαν: «Με τη δύναμη του άρχοντα των δαιμονίων διώχνει τα δαιμόνια».
Οι Φαρισαίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν το πως καταφέρνει ο Ιησούς να θεραπεύσει τους τυφλούς και το δαιμονισμένο. Παραδέχονται πως έχει υπερφυσικές δυνάμεις. Όμως όχι προερχόμενες εκ Θεού, αλλά εκ του Σατανά. Καταφεύγουν στην συκοφαντία, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τους Ιουδαίους που βλέπουν τα θαύματα να μην ακολουθήσουν τον Ιησού.

Γι' αυτούς η έλευση του Μεσσία, πέραν ότι τον περίμεναν να τους απελευθερώσει από το Ρωμαϊκό ζυγό, δεν είναι παρά μια ιδέα η οποία θα εφαρμοζόταν πάντα σε ένα μακρινό μέλλον. Κατείχαν υψηλά αξιώματα, πλούτο, και είχαν καλές σχέσεις με τους Ρωμαίους. Η δε πίστη τους στο Θεό, περιοριζόταν στην άκρατη τυπολατρία. Οπότε σε μια ξαφνική έλευση του Μεσσία, μάλλον θα έχαναν τα υλικά αγαθά τους. Γι' αυτό και η παρουσία, το κήρυγμα και τα θαύματα του Ιησού, φάνταζαν στα μάτια τους σαν μια απειλή!

Έχοντας εγκλωβιστεί σε μια στείρα ερμηνεία και εφαρμογή του Μωσαϊκού Νόμου, αντί να αντιληφθούν πως ο Ιησούς δεν είναι κάποιος τυχαίος προφήτης, καταφεύγουν στη εύκολη λύση της δαιμονοποίησης. Ότι φοβόμαστε και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, το δαιμονοποιούμε! «Με τη δύναμη του αρχηγού των δαιμόνων διώχνει τα δαιμόνια» έλεγαν. Αυτή η εγωιστική τάση δείχνει και το μεγάλο βαθμό της αμαρτίας στον οποίο είχαν φτάσει. Είχαν μπροστά τους το Μεσσία, αλλά δεν μπορούσαν να τον αντιληφθούν.

Αυτό είναι το χείριστο τέλμα στο οποίο μπορεί να κυλιστεί ο αμαρτωλός άνθρωπος. Να λέει πως το εκ Θεού καλό πως είναι κακό, και προέρχεται από το Σατανά! Όπως δυστυχώς συμβαίνει στις μέρες μας, να λέμε το κακό πως είναι καλό....

Οι Φαρισαίοι βρίσκονται σε αντιδιαστολή με την πίστη όλων όσων θεράπευσε ο Ιησούς, και είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν. Μόνο που η αμαρτία μέσα μας, εξωραΐζει και δικαιολογεί το κακό σπρώχνοντας μας προς τα εκεί. Ο Ιησούς πάντα μας καλεί κοντά του. Ας κωφεύσουμε στις συκοφαντίες της αμαρτίας και ας τον ακολουθήσουμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΟΧΙ ΦΡΟΝΙΜΟΣ Ο ΣΙΩΠΩΝ...


ἀνοήτῳ ἐπερωτήσαντι σοφίαν σοφία λογισθήσεται, ἐνεὸν δέ τις ἑαυτὸν ποιήσας δόξει φρόνιμος εἶναι. (Παρ. 17, 28)
(Στον ανόητο που ρωτάει τους σοφούς για να μάθει, αυτό τον κάνει να φαίνεται και να θεωρείται σοφός. Εκείνος που να μένει σιωπηλός, θα θεωρηθεί φρόνιμος χωρίς να είναι.)

Αυτός που αναζητάει τη σοφία, κι ας μη γνωρίζει πολλά, τολμάει να έρθει σε επαφή τους σοφούς και να τους ρωτήσει. Δεν φοβάται να δείξει πως δεν γνωρίζει. Ούτε η διαφορά του αυτή, με τους σοφούς τον αποτρέπει να τους πλησιάσει. Δεν φοβάται φανερώσει την α-νοησία του. Με αυτόν τον τρόπο δείχνει την προσπάθειά του να την περιορίσει. Κι όσο μαθαίνει τόσο αποκτάει σοφία. Και έτσι με την προσπάθειά του αυτή θα θεωρηθεί και αυτός σοφός.

Αντίθετα, αυτός που προτιμά να μένει σιωπηλός, κρύβει την α-νοησία του. Φοβάται να την αντιμετωπίσει και να την ανατρέψει. Γι' αυτόν, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα που τον χωρίζει από τους σοφούς. Που δεν γεφυρώνεται. Η σιωπή δεν κρύβει μόνο την α-νοησία. Κρύβει και τα κόμπλεξ που γεννάει. Η έλλειψη υγιούς νόησης, αφήνει την πονηριά να μεγαλώνει. Κι έτσι προτιμά να σιωπά. Κάτι που πρόσκαιρα, ξεγελάει. Και θα θεωρηθεί σοφός, ενώ δεν είναι. Μόνο που η σιωπή του δεν είναι παντοτινή... Και όταν θα νομίσει και ο ίδιος πως είναι τάχα σοφός, τότε θα φανερωθεί...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ... ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ!

Στο μπάνιο, ως είθισται, αρκετοί από εμάς διαβάζουμε. Να λοιπόν μερικοί τίτλοι προς το αναγνωστικό κοινό της παραλίας, που και ανάλαφρα αναγνώσματα είναι, και προσφέρουν άφθονο γέλιο λόγῳ της σοβαροφάνειας τους! Προτείνω λοιπόν το τελευταίο πακέτο του Δημοσθένη Λιακόπουλου που περιλαμβάνει... βαθυστόχαστα και περισπούδαστα βιβλία υψηλού... επιπέδου!!!
Μπορεί μεν να είναι αποκυήματα της υπερκαλπάζουσας φαντασίας του συγγραφέως, μπορεί να μην είναι ούτε Άρθουρ Κλαρκ ή Ισαάκ Ασίμοφ, ο Λιακόπουλος, εντούτοις προσφέρει άφθονο χαβαλέ που αν μη τι άλλο τα βιβλία του είναι πια καλτ, και έχουν... φανατικούς αναγνώστες! Καλή ανάγνωση!



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ...


Η ζέστη συνεχίζεται, το χρήμα λιγοστεύει, η υποκουλτούρα της τηλεόρασης καλά κρατεί, απεργίες, ταλαιπωρίες και οι πολιτικοί συνεχίζουν το χαβά τους απτόητοι... Η διάθεση φυλλορροεί, η όρεξη πήγε διακοπές και άντε να βρεις τον οίστρο που έχασε το δρόμο του! Σκασμένο λάστιχο σ' έναν δρόμο γεμάτο πέτρες...

Και βλέποντας την οθόνη, αντιλαμβάνεσαι το υποβρύχιο να μην μπορεί να κάνει κατάδυση, να αιωρείται στην επιφάνεια ψάχνοντας να βρει τη βλάβη... Και κάπου εκεί λες, πέσανε οι μπαταρίες, κάτσανε τα αμορτισέρ, πιαστήκανε τα γόνατα! Το σκάφος της σκέψης σε άπνοια, η σκακιέρα άδειασε και ο σκελετός των γυαλιών εξέπνευσε σπασμένος με τα κουρασμένα μάτια έκθετα...

Αυτά και άλλα περισσότερα, χορεύουν στο μυαλό μου, ανακατεύονται στη σούπα της νόησης, χωρίς μίτο να βρουν την έξοδο! Ρουφάω το φραπέ μου, οι άμυνες Philidor και Caro-Kann δεν με βοήθησαν και πολύ στο τουρνουά σκακιού, και τα γυμνά μάτια κλείνουν... Κάπως έτσι, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη τα όνειρα που κι αυτά ξεφούσκωτα, ξεμένουν από φαντασία και σου τραβάνε μια επανάληψη σαν τα σήριαλ στην τηλεόραση!

... μια ημέρα του Ιούλη του 2011, κατά την οποία δεν συνέβη τίποτε, και γι' αυτό το πολεμικό δελτίο ειδήσεων ήτανε πολύ περιληπτικό με τα λόγια: «Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!

Ο Βενιζέλος, υπουργός οικονομίας και... άτυπος πρωθυπουργός, μόλις βρήκε ένα πορτοφόλι ενός φορολογούμενου και του άνοιξε η... όρεξη! Αλλά για να το βουτήξει πρέπει να περάσει από έναν λαβύρινθο, έτσι ώστε το άθροισμα των αριθμών των τετραγώνων να είναι 45. Μιας και του χάλασε το κομπιουτεράκι (από τους υπολογισμούς για τις νέες αυξήσεις των φόρων), ζητάει τη βοήθειά σας! Βοηθάτε τον να αρπάξει τα λίγα ψιλά του πορτοφολιού γιατί θα ρέψει από τη λιγούρα... Κρίμα δεν... είναι;
(όποιος δεν τα καταφέρει παρακάτω δίδεται η λύση. Για να τη δείτε απλά γυρίστε την οθόνη... ανάποδα!)
Η λύση:

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

27/07 ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Ἀπολυτίκιον (Ἦχος γ')

Ἀθλοφόρε ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Αθλοφόρε Άγιε και θεραπευτικέ Παντελεήμων πρέσβευε στον ελεήμονα Θεό για να μας παρέχει στις ψυχές μας άφεση σφαλμάτων.

το απολυτίκιο του αγίου


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ... ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΑΣ!

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας χωρικός είχε ένα γάιδαρο και ένα βόδι. Κάθε πρωί καβάλαγε το γάιδαρο, έπαιρνε και το βόδι μαζί του, και πήγαινε στο χωράφι του. Εκεί άφηνε το γάιδαρο να βοσκάει στο λιβάδι, ενώ το βόδι το έζευε στο αλέτρι και όργωνε. Και το σούρουπο γύριζε πίσω, έδενε τα ζώα στο παχνί και τους έριχνε μπόλικη τροφή για να φάνε ώστε την επόμενη να έχουν δυνάμεις.
- Κάθε μέρα κοπιάζω και ψοφάω από την κούραση, ενώ εσύ γάιδαρε περνάς ωραία και ξεκούραστα. Ενώ εγώ οργώνω όλη μέρα, εσύ βοσκάς αμέριμνος και απλά πηγαινοφέρνεις στο χωράφι το αφεντικό. Είπε παραπονεμένο το βόδι ένα βράδυ.
- Μπορείς κι εσύ αν θες να ξεκουραστείς μια μέρα. Απάντησε ο γάιδαρος. Απλά δεν θα φας καθόλου αυτό το βράδυ. Ούτε μπουκιά!
- Μα αν δε φάω δεν θα έχω δυνάμεις για αύριο στο όργωμα!
- Άκουσέ με και δεν θα χάσεις! Ξέρω που σου λέω!
Πράγματι το βόδι παρότι πεινούσε, δεν έβαλε μπουκιά στο στόμα του. Είχε περιέργεια να δει τι θα γινόταν.
Το πρωί, βλέποντας ο χωρικός ότι το βόδι δεν είχε φάει την τροφή του, απόρησε. Θα αρρώστησε απ' την πολλή δουλειά το βόδι μου. Ας μη το πάρω στο χωράφι σήμερα.
Πράγματι, άφησε το βόδι στο παχνί, το οποίο έπεσε με τα μούτρα στο φαΐ. Πήγε στο χωράφι με το γάιδαρο και έπιασε να σκάβει με την αξίνα του αφού δεν μπορούσε να οργώσει.
Το σούρουπο γύρισε ο χωρικός και έβαλε το γάιδαρο στο παχνί με μπόλικη τροφή όπως έκανε συνήθως.
- Είδες; Είπε με περηφάνια ο έξυπνος γάιδαρος στο βόδι. Καλά δε στα 'λεγα;
- Σ' ευχαριστώ γαϊδαράκο μου. Για να μη φάω καθόλου χθες τη νύχτα σήμερα με πέρασε το αφεντικό για άρρωστο και τη γλύτωσα!
- Άμα κάνεις έτσι συνέχεια δεν θα πηγαίνεις στη δουλειά καθόλου! Ξέω που σου λέω...
Και αυτή τη νύχτα το βόδι δεν έβαλε στο στόμα του μπουκιά. Την επόμενη ο χωρικός είδε πως το βόδι του δεν έφαγε και το ξανάφησε στο παχνί.
Φτάνοντας στο χωράφι, αντί να αφήσει το γάιδαρο να βοσκάει ελεύθερο, τον έζεψε στο αλέτρι και άρχισε το όργωμα! Μέχρι το σούρουπο ο γάιδαρος είχε εξαντληθεί από την κούραση!
Το βράδυ αφού γύρισε στο παχνί, του λέει το βόδι:
- Άρχισε να μ' αρέσει που δεν έρχομαι στο χωράφι. Κάθε μέρα θα κάνω το κόλπο που μου υπέδειξες και δεν θα ξαναπατήσω στη δουλειά!
Βλέποντας ο γάιδαρος πως επωμίστηκε αυτός τη δουλειά του βοδιού, του είπε πονηρά:
- Αλίμονό σου κακόμοιρε! Στο δρόμο που ερχόμασταν, περάσαμε από το χασάπικο. Εκεί το αφεντικό είπε στο χασάπη πως εσύ πια γέρασες και αν δεν μπορέσεις να ξαναδουλέψεις θα σε πουλήσει για σφάξιμο και με τα λεφτά θα αγοράσει ένα άλλο βόδι για να κάνει τη δουλειά του! Γι' αυτό κοίτα να μην ξαναρρωστήσεις γιατί χάθηκες!
Ακούγοντας αυτά το βόδι που να ξαναρρωστήσει! Έτρωγε όλο το φαΐ του τη νύχτα και στο όργωμα απάνω ήταν πολύ ζωηρό για να δείξει ότι ήταν μια χαρά στην υγεία του.
Και ο γάιδαρος έβαλε μυαλό κοιτάζοντας μονάχα τη δουλειά του και έπαψε να παρέχει «έξυπνες» συμβουλές...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΡΗΤΟΡΑΣ ΜΕΝ, ΑΔΙΚΟΣ ΔΕ...

ἐμοὶ γὰρ ὅστις ἄδικος ὢν σοφὸς λέγειν
πέφυκε͵ πλείστην ζημίαν ὀφλισκάνει·
γλώσσῃ γὰρ αὐχῶν τἄδικ΄ εὖ περιστελεῖν͵
τολμᾷ πανουργεῖν·
(Μήδεια 580-583)

(Για μένα, όποιος ενώ είναι άδικος, αλλά καλός ρήτορας
γενήθηκε, του αξίζει μεγαλύτερη τιμωρία·
γιατί με το να καυχιέται πως με τη γλώσσα του θα καλύψει καλά την αδικία,
τολμά να κάνει κακές πράξεις·)

Ο Ευριπίδης περιγράφει έναν τύπο ανθρώπου που πάντα θα τον βρίσκουμε μπροστά μας. Που είναι και πονηρός και επιτήδειος στα λόγια. Στηρίζεται στην ρητορική του δεινότητα, παραπλανώντας και πείθοντας πως δεν υπάρχει κακό ή αδικία. Παρουσιάζει όπως θέλει την πραγματικότητα χωρίς αιδώ, προφανώς με ιδιοτελείς σκοπούς. Αυτός λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνει τη μεγαλύτερη τιμωρία.

Θα μου πεις, θυμίζουν τα λόγια του Ευριπίδη έμπορο, δικηγόρο ή πολιτικό. Και όχι μόνο! Και το κακό είναι, πως όσο κοροϊδεύει τόσο ξεθαρρεύει και με την πονηριά του κατεργάζεται περισσότερες αδικίες. Επικίνδυνος αυτός ο εθισμός στο κακό τόσο για τους γύρω του, όσο και γι' αυτόν. Ποιός θα εμπιστευόταν έναν τέτοιο άνθρωπο; Αν δούμε τα αποτελέσματα των... εκλογών, οι περισσότεροι!

Όμως όταν καούμε από τέτοιον «φίλο», σίγουρα θα του γυρίσουμε την πλάτη. Γιατί καλά τα λόγια αλλά στο τέλος μετρούν τα αποτελέσματα. Το κακό είναι πως δεν μπορείς εύκολα να προφυλαχτείς αν είσαι ευκολόπιστος. Και δυστυχώς το τραγούδι των «σειρήνων» δεν είναι για καλό. Καλύτερα να κλείνουμε τα αυτιά μας γιατί κατάρτι δεν θα βρούμε για να δεθούμε σαν τον Οδυσσέα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΓΕΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (ΙΙ)

Λίγο «καλοκαιρινό» χιούμορ από παλιές γελοιογραφίες, για μια χαλαρή Κυριακή και χαρούμενο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας. Ο καύσων, η ακρίβεια, το άγχος, εξάλλου καλά κρατούν...





ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (24/07/2011) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Λέει ο Ιησούς στους γραμματείς:

τί γάρ ἐστιν εὐκοπώτερον, εἰπεῖν, ἀφέωνταί σου αἱ ἁμαρτίαι, ἢ εἰπεῖν, ἔγειρε καὶ περιπάτει; (Ματθ. 9, 5)

Τι είναι ευκολότερο, να πει κανείς σου έχουν συγχωρεθεί οι αμαρτίες σου ή να πει σήκω και περπάτησε; Σ' αυτήν την ερώτηση εύκολα θα έλεγε κανείς πως είναι δυσκολότερο το δεύτερο. Μιας και το θαύμα περιορίζεται μόνο σε ότι βλέπει το μάτι μας. Σε ότι υπερβαίνει μόνον τις φυσικές δυνάμεις. Και βέβαια όταν γίνει, δεν θα μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς και θα επιφέρει τον εντυπωσιασμό.

Κι όμως! Ο Ιησούς μας θυμίζει πως το εξωτερικό θαύμα δεν είναι δύσκολο. Δύσκολο είναι το εσωτερικό θαύμα, η άφεση των αμαρτιών. Το οποίο δεν μπορεί να το δει κανείς για να το εξακριβώσει. Που δεν εντυπωσιάζει, αλλά έχει να κάνει με το αθάνατο μέρος της υπόστασής μας. Την ψυχή. Και η θεραπεία της από τις αμαρτίες γίνεται ορατή μέσα από την συνεχή άσκηση στην πίστη. Και τονίζοντας στους γραμματείς τη σπουδαιότητα του εσωτερικού θαύματος ο Κύριος, μας καλεί να ζητήσουμε το θαύμα μέσα μας. Στο κομμάτι του εαυτού μας που είναι άφθαρτο. Να δείξουμε ανάλογη πίστη με τον παραλυτικό, για να μας αποβάλει το βάρος της αμαρτίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ ΦΩΣ!

Προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον οι επιστημονικές εξαγγελίες που παρέμειναν όνειρα... θερινής νυκτός! Να λοιπόν μία εξ αυτών από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1326 (30/7/1968) που μέσα στο μεσοκαλόκαιρο ανακοίνωνε τα μελλοντικά επιστημονικά σχέδια που θα ενίσχυαν το φως της Σελήνης προς τη φωταγώγησή μας! Ε, κάτι η ζέστη, κάτι το καλοκαιριάτικο φεγγάρι, και οι επιστήμονες ονειρεύονταν επιστημονικώς! (Το επίμαχο σημείο το «κιτρίνισα» σχετικώς)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΠΡΩΙΜΟΝ ΦΡΟΥΤΟΝ!

Μπορεί να «απολαμβάνουμε» τον καύσωνα μες το μεσοκαλόκαιρο αλλά κάποιοι δουλεύουν πυρετωδώς με το νου στο χειμώνα! Να λοιπόν ένα εύθυμο ποιηματάκι από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1330 (27/8/1968) που αναφέρεται στην... επερχόμενη χειμωνιάτικη μόδα εν μέσῳ του θέρους! Εμ, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ... ΤΑΧΙ !

Πέρσι έκαναν απεργία οι οδηγοί βυτιοφόρων, και έπληξαν τον τουρισμό και τους πολίτες. Φέτος ήρθε η σειρά των ταξιτζήδων να πλήξουν τον τουρισμό και τους πολίτες. Ο δε Παπανδρέου απτόητος συνεχίζει αμέριμνος. Εξάλλου αυτός ούτε άνεργος είναι, ούτε λεφτά χάνει, ούτε ταλαιπωρείται καθόλου. Ο κόσμος την πληρώνει που κάθεται και τον φορτώνουν σαν γαϊδούρι. Μέχρι να μουλαρώσει...

Και κάτι για τους ταξιτζήδες: Όταν ο έμπορος επενδύει τα λεφτά του, ρισκάρει και να τα χάσει. Τουλάχιστον αυτό λένε οι οικονομολόγοι. Ε, ήρθε ο καιρός που η επένδυση των χρημάτων τους σε άδειες, έχει χασούρα. Ας μη φωνάζουν λοιπόν. Κανείς δεν τους υποχρέωσε να αγοράσουν άδεια ταξί... και το κράτος είναι ο κατ' εξοχήν αφερέγγυος φορέας σ' αυτόν τον τόπο. Κάτι που όφειλαν να γνωρίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ;


Στο απολυτίκιο, ονομάζει ο ιερός υμνογράφος τον προφήτη Ηλία, Δεύτερο Πρόδρομο. Αυτή η εύστοχη ονομασία χρειάζεται μια εξήγηση, μιας και τον «Ηλία» τον βλέπουμε να «εμφανίζεται» και στην Αποκάλυψη του Ιωάννου.

Ο προφήτης Μαλαχίας προφητεύει πως «καὶ ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστελῶ ὑμῖν Ἠλίαν τὸν Θεσβίτην, πρὶν ἢ ἐλθεῖν τὴν ἡμέραν Κυρίου τὴν μεγάλην καὶ ἐπιφανῆ, ὃς ἀποκαταστήσει καρδίαν πατρὸς πρὸς υἱὸν καὶ καρδίαν ἀνθρώπου πρὸς τὸν πλησίον αὐτοῦ, μὴ ἐλθὼν πατάξω τὴν γῆν ἄρδην.» (4, 4 - 5) (=Ιδού, εγώ θα στείλω σε σας 'Ηλιαν τον Θεσβίτην, πριν έλθει η ημέρα εκείνη του Κυρίου, η μεγάλη και επιφανής. Αυτός θα αποκαταστήσει δεσμούς αγάπης, την καρδιά του πατέρα προς τον υιό και την καρδιά του ανθρώπου προς τον πλησίον αυτού, για να μην έλθω εγώ και χτυπήσω εκ θεμελίων την γη.)

Βάσει αυτής της προφητείας οι Εβραίοι πίστευαν πως πριν από το Μεσσία θα έρχονταν ο Ηλίας για να προετοιμάσει τον κόσμο. Γι' αυτό και οι μαθητές ρώτησαν τον Ιησού: «Καὶ ἐπηρώτησαν αὐτὸν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· τί οὖν οἱ γραμματεῖς λέγουσιν ὅτι Ἠλίαν δεῖ ἐλθεῖν πρῶτον;» (=γιατί λοιπόν οι γραμματείς λένε ότι ο Ηλίας πρέπει να έλθει πρώτα και έπειτα ο Μεσσίας;) (Ματθ. 17, 10). Και τους απάντησε ο Κύριος: «ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτοῖς· Ἠλίας μὲν ἔρχεται πρῶτον καὶ ἀποκαταστήσει πάντα· λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι Ἠλίας ἤδη ἦλθε, καὶ οὐκ ἐπέγνωσαν αὐτόν, ἀλλ᾿ ἐποίησαν ἐν αὐτῷ ὅσα ἠθέλησαν· οὕτω καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου μέλλει πάσχειν ὑπ᾿ αὐτῶν. τότε συνῆκαν οἱ μαθηταὶ ὅτι περὶ Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ εἶπεν αὐτοῖς.» (=πράγματι, ο Ηλίας θα έλθει πριν από τον Μεσσία και θα τακτοποιήσει όλα σύμφωνα με τις Γραφές. Σας λέω όμως ότι ο Ηλίας ήλθε πριν από εμένα και δεν τον ανεγνώρισαν, αλλά του έκαμαν όσα κακά η διεστραμμένη των καρδία θέλησε. Έτσι και ο υιός του ανθρώπου μέλλει να πάθη από αυτούς". Τότε κατάλαβαν οι μαθητές ότι εννοούσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο οποίος είχε έλθει ως άλλος Ηλίας.) (Ματθ. 17, 11 - 13)

Εξάλλου, το βλέπουμε και αλλού πως ο Πρόδρομος ήρθε σαν άλλος Ηλίας: «καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει Ἠλιού, ἐπιστρέψαι καρδίας πατέρων ἐπὶ τέκνα καὶ ἀπειθεῖς ἐν φρονήσει δικαίων, ἑτοιμάσαι Κυρίῳ λαὸν κατεσκευασμένον.» (Λουκ. 1, 17) καθώς και στο «ἀπὸ δὲ τῶν ἡμερῶν Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ ἕως ἄρτι ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καὶ βιασταὶ ἁρπάζουσιν αὐτήν. ...καὶ εἰ θέλετε δέξασθαι, αὐτός ἐστιν Ἠλίας ὁ μέλλων ἔρχεσθαι.» (Ματθ. 11, 12 - 14)

Όμως, έχουμε και δεύτερη ένδοξη και επιφανή ημέρα του Κυρίου. Την λεγόμενη Δευτέρα Παρουσία Του. Και τότε όπως διαβάζουμε στο βιβλίο της Αποκαλύψεως, πριν τον Κύριο: «καὶ δώσω τοῖς δυσὶ μάρτυσί μου, καὶ προφητεύσουσιν ἡμέρας χιλίας διακοσίας ἑξήκοντα, περιβεβλημένοι σάκκους. οὗτοί εἰσιν αἱ δύο ἐλαῖαι καὶ αἱ δύο λυχνίαι αἱ ἐνώπιον τοῦ Κυρίου τῆς γῆς ἑστῶσαι. ...οὗτοι ἔχουσιν ἐξουσίαν τὸν οὐρανὸν κλεῖσαι, ἵνα μὴ ὑετὸς βρέχῃ τὰς ἡμέρας τῆς προφητείας αὐτῶν, καὶ ἐξουσίαν ἔχουσιν ἐπὶ τῶν ὑδάτων στρέφειν αὐτὰ εἰς αἷμα καὶ πατάξαι τὴν γῆν ἐν πάσῃ πληγῇ, ὁσάκις ἐὰν θελήσωσι.» (= Θα δώσω (ο Χριστός) φωτισμό και δύναμιν στους δύο μεγάλους μάρτυρές μου (όπως άλλοτε έδωσα στον Ηλία και στον Μωϋσή) και θα προφητεύσουν και θα κηρύξουν την αλήθειαν επί 1260 ημέρες, σαράντα δύο δηλαδή μήνες, και θα φορούν σάκκους, για να συμβολίζεται η μετάνοια, την οποίαν θα κηρύσσουν. Οι δύο αυτοί προφήτες θα είναι σαν δύο κατάκαρπες ελαίες και σαν δύο αναμμένοι λύχνοι, που είναι στημένοι ενώπιον του Κυρίου της γης. ...Αυτοί έχουν πάρει εξουσία από τον Θεό να κλείσουν, όπως άλλοτε ο Ηλίας, κατά θαυματουργικό τρόπον τον ουρανό, δια να μη στείλει βροχή κατά τις ημέρες, που αυτοί θα κηρύττουν και θα προφητεύουν. Και έχουν από τον Θεό εξουσία εις τα νερά της γης να τα μεταβάλλουν εις αίμα και να κτυπήσουν την γην με κάθε είδος πληγής, όσες φορές θα θελήσουν.) (Αποκ. 11, 3 - 6)

Άπαντες οι θεολόγοι συμφωνούν πως ο ένας μάρτυρας θα είναι ο «Ηλίας». Για τον άλλο, οι περισσότεροι βλέπουν τον «Μωυσή». Βέβαια, ίσως να μην είναι ο ίδιος ο προφήτης Ηλίας που αναλήφθηκε στον Π. Διαθήκη, αλλά κάποιος με το σθένος του Ηλία, αφού θα έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τη βροχή όπως ο Ηλίας. Μη λησμονούμε πως με το όνομα οι Εβραίοι προσέδιδαν ιδιότητες του προσώπου. Από 'κει ορμώμενος ο υμνογράφος ονομάζει τον Ηλία δεύτερο Πρόδρομο, μιας και θα «ξαναεμφανιστεί» όπως ο Πρόδρομος πριν τη Δεύτερη έλευση του Χριστού.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

20/7 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Ἀπολυτίκιον (Ἦχος δ')

Ὁ ἔνσαρκος ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει· διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτὸν βρύει ἰάματα.

Ο ενσαρκωμένος άγγελος, το θεμέλιο των Προφητών, ο δεύτερος Πρρόδρομος της παρουσίας (στον κόσμο) του Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, έστειλες από ψηλά στον Ελισαίο τη χάρη να διώχνει τις ασθένειες και να καθαρίζει (από τη λέπρα) τους λεπρούς· γι' αυτό και σε αυτούς που τον τιμούν τους γεμίζει θεραπείες (από τις ασθένειές τους).

το απολυτίκιο του προφήτου


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Ο ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ

Με το τσεκούρι του ακονισμένο, έφτασε στο δάσος ένας ξυλοκόπος για να κόψει δέντρα. Διάλεξε ένα μεγάλο με χοντρό κορμό. Μιας και έκανε ζέστη και είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του εκείνη την ημέρα, σκέφτηκε να ξαπλώσει κάτω από τη σκιά του να πάρει έναν υπνάκο. Όταν ξύπνησε έπιασε το τσεκούρι και άρχισε να το κόβει.
- Ωχ, με πονάς! Ακούστηκε μια φωνή, καθώς έριξε την πρώτη τσεκουριά στο δέντρο.
- Μα ποιός μίλησε; Ρώτησε απορημένος ο ξυλοκόπος.
- Εγώ, το δέντρο! Μη με πληγώνεις με το τσεκούρι σου!
- Μπα, μιλάνε και τα δέντρα; Και δεν σε πληγώνω, θα σε κόψω για να σε κάνω καυσόξυλα!
- Μη με κόψεις, παρακάλεσε το δέντρο. Σκέψου τα πουλιά που κάνουν φωλιές στα κλαδιά μου.
- Και τι με κόφτουν εμένα τα πουλιά! Δικό τους πρόβλημα!
- Σκέψου πως μαζί με τα άλλα δέντρα, δεσμεύουμε το διοξείδιο του άνθρακα παράγοντας οξυγόνο.
- Σαχλαμάρες! Οξυγόνο υπάρχει άφθονο!
- Συγκρατώ την ηλιακή ακτινοβολία και παρέχω δροσιά!
- Δεν σε έχω ανάγκη! Δροσιά βρίσκω και με τα κλιματιστικά μηχανήματα!
- Συγκρατώ το νερό της βροχής και δεν το αφήνω να διαβρώσει το έδαφος.
- Σκοτίστηκα! Στην πόλη που ζω, το έδαφος είναι από άσφαλτο και τσιμέντο και δεν παθαίνει τίποτα από το νερό της βροχής!
- Μα, καλά δεν έχεις καρδιά εσύ; Δεν αγαπάς το δάσος που είναι πηγή ζωής για τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους;
- Εγώ έχω το τσεκούρι μου! Κι όσο πιο ακονισμένο είναι, τόσο πιο δυνατός είμαι! Εσύ που μιλάς για αγάπη, το κάνεις γιατί είσαι αδύναμο!
- Μα με το τσεκούρι καταστρέφεις εμένα και το φυσικό σου περιβάλλον! Τόσο άκαρδος είσαι;
- Δεν είμαι άκαρδος! Κέρδος βγάζω! Θα πουλήσω τον κορμό σου για καυσόξυλα.
- Αν αγαπάς μόνο το συμφέρον σου, τότε δεν αγαπάς. Μισείς! Και αυτό θα στραφεί αργά ή γρήγορα στον εαυτό σου!
- Μαθήματα αγάπης θα μου κάνεις; Φώναξε θυμωμένα ο ξυλοκόπος!
- Σκέψου ότι ήξερα πως θα με κόψεις, αλλά δεν εμπόδισα τη σκιά μου να σε δροσίσει όταν ξάπλωσες στον ίσκιο μου! Αλλά καλύτερα να με κόψεις, απάντησε με θάρρος το δέντρο. Ίσως έτσι καταλάβεις πως δεν σου φτάνει μόνο το τσεκούρι σου για να επιβιώσεις.
- Όσο και να με παρακαλάς, εγώ θα σε κόψω!
Και συνέχισε με δύναμη ο ξυλοκόπος ώσπου έκοψε το δέντρο, όπως έκοψε και τα επόμενα. Χωρίς να αναλογιστεί αν κάνει κακό στον εαυτό του. Η «δύναμη» που νιώθει από το τσεκούρι του, είναι από την φύση της αυτοκαταστροφική...


(αφιερωμένο στη φίλη «σ΄ αγαπώ»)
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΟΙ 6... ΔΙΑΦΟΡΕΣ!!!

Μάταια ο Παπανδρέου προσπαθεί να φουσκώσει το σκασμένο λάστιχο της Οικονομίας της Ελλάδος! Και επιπλέον η τρόικα τον έβαλε να βρει 6 διαφορές στις δύο εικόνες για να μπορέσει να πάρει την επόμενη δόση του δανείου! Που να τα καταφέρει μες στον καύσωνα... Βοηθήστε τον βρε παιδιά σε αυτό το... τιτανοτεράστιο έργο που έχει αναλάβει!
Για όποιον ζορίζεται, η λύση δίνεται πιο κάτω αλλά... ανάποδα! Οπότε δεν έχει παρά να αναποδογυρίσει την οθόνη για να τη δει!!!

Εικόνα Α:
Εικόνα Β:



Η λύση:

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

A FISTFUL OF DOLLARS (Ennio Morricone)

Η ταινία ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ (1964 ιταλικός τίτλος: Per Un Pugno Di Dollari) του Sergio Leone είναι ένα κλασσικό σπαγγέτι γουέστερν και το πρώτο με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood της κλασσικής τριλογίας (For a Few Dollars More,The Good, the Bad and the Ugly). Η χαρακτηριστική και πασίγνωστη μουσική είναι του Ένιο Μορικόνε που στους τίτλους της ταινίας φαίνεται με το ψευδώνυμο Dan Savio. Κατ' εντολή του Leone, έπρεπε να φτιάξει μια μουσική στο στυλ του Dimitri Tiomkin (συνθέτης με μεγάλες επιτυχίες στην κινηματογραφική μουσική) αλλά κατ' εμέ δεν έμεινε μόνο σ' αυτό, δημιουργώντας ένα «διαμαντάκι» όπως και με τις δύο επόμενες ταινίες της τριλογίας. Ικανοποιητική η απόδοση του βινυλίου, έτοιμη η μουσική να ξαναθυμίσει αυτήν την κλασσική ταινία.

Track list
01. Titoli (from "A Fistful of Dollars")
02. Almost Dead
03. Square Dance
04. The Chase
05. The Result
06. Without Pity
07. Theme from "A Fistful of Dollars"
08. "A Fistful of Dollars" Suite

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ
password: 999

το μουσικό θέμα της ταινίας


Καλή ακρόαση / Enjoy!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

17/07 ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

                                Ἀπολυτίκιον (Ἦχος πλ. α'.)
Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος, τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρὸν κατεπάτησας στερρῶς ὀφθέντα σοὶ Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα.

Μνηστεύτηκες με το (Χριστό) Λόγο, ένδοξη Μαρίνα, άφησες τη σχέση με τα γήινα, και υπέμεινες ως ωραία παρθένος με δόξα, διότι φανερά κατανίκησες με επιμονή τον αόρατο εχθρό, με το μαρτύριό σου.
Και τώρα αναβλύζεις στον κόσμο τα θεραπευτικά χαρίσματα.      

το απολυτίκιο της αγίας


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (17/07/2011) ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 Λέει ο Ιησούς στους μαθητές του στο σημερινό ευαγγέλιο:

Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου (Ματθ. 5, 14)

Εσείς είστε το φως του κόσμου, λέει στους μαθητές. Δηλαδή, με το να μεταδώσουν στην ανθρωπότητα τη διδασκαλία του Κυρίου μας, θα αποτελέσουν το πνευματικό φως του κόσμου. Το φως, το οποίο συμβολίζει την αλήθεια και την θεία χάρη, ενώ το σκοτάδι είναι συνώνυμο της αμαρτίας και της απωλείας. Οι μαθητές θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να φωτίσουν τον κόσμο που βρίσκεται δέσμιος του πνευματικού σκοταδιού, δηλαδή της αμαρτίας.

Το φως δεν είναι μόνο μια αλήθεια που μεταδίδεται ως γνώση. Είναι φλόγα που ζεσταίνει την εσωτερικό πνευματικό μας κόσμο. Γίνεται φωτιά που διώχνει το φόβο του σκότους και μας γεμίζει ελπίδα. Τονώνει την πίστη και μας οδηγεί στο ανηφορικό και δύσκολο μονοπάτι της αγιότητας. Αυτό το φως μας μεταμορφώνει και μας στρέφει στην αγάπη του Θεού που μας καλεί.

Αυτή είναι βέβαια η επιλογή μας: Το φως της αλήθειας που μεταφέρουν οι μαθητές του Κυρίου, ή το σκοτάδι της θανατηφόρου αμαρτίας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η ΖΕΣΤΗ ΘΕΛΕΙ ΧΙΟΥΜΟΡ!

Καύσωνας εν όψει, και ντουγρού στις παραλίες! Για τους παραμένοντας, ας δροσιστούμε με λίγο κέφι. Το άρθρο είναι από το περιοδικό ΠΡΩΤΟ Νο 395 (12/1/1968) όπου ο γνωστός δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης (στα νιάτα του) έγραφε τα παραλειπόμενα του αστυνομικού δελτίου που είναι εύθυμα! Απολαύστε το, η ζέστη θέλει χιούμορ!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΣΟΦΙΑ ΑΝΤΙ ΙΣΧΥΟΣ...


κρείσσων σοφὸς ἰσχυροῦ καὶ ἀνὴρ φρόνησιν ἔχων γεωργίου μεγάλου.
(Παροιμ. 24,5)

(είναι καλύτερος και προτιμότερος ο σοφός από τον ισχυρό και αυτός που έχει σύνεση από αυτόν που έχει μεγάλο αγρόκτημα)

Η σοφία λοιπόν είναι καλύτερη από την ισχύ. Διότι αποκτιέται με πολύ κόπο μέσα από μια αδιάκοπη προσπάθεια συλλογής γνώσεων και εμπειριών. Είναι μια πορεία μόρφωσης του χαρακτήρα. Μια συνεχής βελτίωση. Είναι άσκηση στην αρετή. Που στόχο της έχει το καλό και το αγαθό. Πηγάζει από το απόλυτο καλό που είναι ο Θεός.

Η δύναμη είναι πρόσκαιρη. Έχει σχέση με τη φθαρτή φύση μας. Τη γήινη. Μόνο που η δύναμη του πλούτου και της κοσμικής εξουσίας συνήθως οδηγεί τον άνθρωπο στην αλαζονεία και την έπαρση. Στηρίζεται στο φόβο και όχι στην αγάπη. Η απόκτησή της προσπαθεί να καλύψει το κόμπλεξ και την αδυναμία του ανθρώπου.

Έτσι, είναι προτιμότερος αυτός που έχει σύνεση. Αυτός που ασκείται στην αρετή της σοφίας. Γιατί αυτός μπορεί να αγαπά και η παρουσία του αναπαύει την ψυχή. Εν αντιθέσει με τον πλούσιο. Που αναπτύσσει τον εγωισμό του. Και βάζει το χρήμα παραπάνω από τον άνθρωπο. Στηριζόμενος στο φόβο προκαλεί το μίσος και γίνεται αποκρουστικός. Πρόσκαιρος είναι, όπως πρόσκαιρη είναι η ύλη στον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΣ Η ΕΛΛΑΣ!

Πυρηνική δύναμη και η... Ελλάς! Φιλοδοξία από το παρελθόν βέβαια. Όπως γράφει το άρθρο από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1315 (14/5/1968) ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες και προεργασίες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού! Θα μου πεις, παραήταν φιλόδοξο έως και ρομαντικό αυτό το σχέδιο. Πάλι καλά να λέμε που δεν υλοποιήθηκε. Ποιός ξέρει αν είχε γίνει κανένα ατύχημα... Και για τους νεότερους, το άρθρο δεν είναι παρά ένα δείγμα της προπαγάνδας της χούντας που ήθελε να δείξει ότι τάχα έφερνε την ανάπτυξη της χώρας. (Δίνω τον τίτλο του άρθρου και μετά σε κομμάτια για να μπορέσει να διαβαστεί)



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

14/07 ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

                                  Ἀπολυτίκιον (Ἦχος γ')
Σοφίας χάριτι πάτερ κοσμούμενος, σάλπιγξ θεόφθογγος ὤφθης τοῦ Πνεύματος, καὶ ἀρετῶν ὑφηγητής, Νικόδημε θεηγόρε· πᾶσι γὰρ παρέθηκας σωτηρίας διδάγματα, βίου καθαρότητος διεκφαίνων τὴν ἔλλαμψιν, πλούτῳ τῶν ἐνθέων σου λόγων, δι ὧν ὡς φῶς τῷ κόσμῳ ἔλαμψας.

Κοσμούμενος με τη χάρη της σοφίας, πάτερ, σάλπιγγα που μιλά περί της θεότητας φανερώθηκες του Αγίου Πνεύματος, και διδάσκαλος των αρετών Νικόδημε που μίλησες περί του Θεού. Διότι παρέθεσες τα διδάγματα της σωτηρίας σε όλους φανερώνοντας την λάμψη της καθαρότητας του βίου, με τον πλούτο των θεόπνευστων λόγων σου διά των οποίων έλαμψες ως φως στον κόσμο.

                                  Ἕτερον, (Ἦχος α')
Τὸν τοῦ Ἄθω φωστῆρα καὶ τῆς Νάξου τὸ βλάστημα, καὶ Ἐκκλησίας ἁπάσης τὸν θεόπνουν διδάσκαλον, Νικόδημον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔμπλεων σοφίας θεϊκῆς· διδαχὰς γὰρ οὐρανίους καὶ δαψιλεῖς βλυστάνει τοῖς κραυγάζουσι· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγοῦντι διὰ σοῦ ἡμῖν τὰ πρόσφορα.

Τον φωστήρα του Άθωνα και το γέννημα της Νάξου και ολόκληρης της Εκκλησίας το θεόπνευστο διδάσκαλο, το Νικόδημο ας τιμήσουμε πιστοί, ως αυτόν που κολυμπά στη σοφία του Θεού. Διότι αναβλύζει πάρα πολλές ουράνιες διδαχές σ' αυτούς που (τιμώντας τον) κραυγάζουν· Δόξα στο Χριστό που σε δόξασε, δόξα στο Χριστό που σε στεφάνωσε (με το στέφανο της αγιότητος), δόξα στο Χριστό που διά σου μας χορηγεί τις προσφορές Του.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΙ Ο ΒΡΑΧΟΣ

- Δεν θα πας κι εσύ διακοπές; Ρώτησε το κύμα το βράχο.
- Όχι. Που να πάω άλλωστε;
- Στα ξαδέλφια σου τα βουνά. Εκεί στα μεγάλα υψόμετρα, έχει περισσότερη δροσιά.
- Με ζαλίζει το μεγάλο ύψος! Και δεν μ' αρέσουν τα χιόνια!
- Δεν βαρέθηκες την αρμύρα μου;
- Όχι.
- Δεν κουράστηκες να με βλέπεις, τη μία ορμητικό και φουσκωμένο και την άλλη ήρεμο;
- Όχι! Εσύ γιατί δεν πας όμως διακοπές;
- Και που να πάω εγώ;
- Φύγε από 'δω και πήγαινε στη στεριά! Εκεί έχει ερήμους που δεν έχουν καθόλου νερό.
- Ναι αλλά έχει πολύ ζέστη και θα εξατμιστώ.
- Δεν σε κούρασε η παρουσία μου που σου κόβει την ορμή;
- Όχι.
- Δεν βαρέθηκες να με βλέπεις να στέκομαι πιο ψηλά από σένα;
- Όχι.
- Ούτε κι εσύ λοιπόν νιώθεις την ανάγκη ν' αλλάξεις παραστάσεις για λίγο. Να... ανανεωθείς!
- Μα δεν χρειάζεται! Έχω καλή και μεγάλη παρέα! Τα ψάρια, τους βράχους, τα πλοία, τα θαλασσοπούλια...
- Την ίδια παρέα έχω κι εγώ! Άρα... που θα βρούμε καλύτερα άμα φύγουμε για διακοπές;
- Πουθενά!
- Εξάλλου άμα φύγω, που θα κάνουν φωλιές τα θαλασσοπούλια και θα βρίσκουν καταφύγιο;
- Και εγώ αν φύγω, τι θα απογίνουν τα ψάρια και τα πλοία;
- Οπότε άσε τις διακοπές για τους ανθρώπους, που μονίμως θα ψάχνουν την ξεκούραση.
- Άστους να ψάχνουν...

Κι από τότε, ούτε ο βράχος, ούτε το κύμα ξαναμίλησαν για διακοπές. Τι να τις κάνουν άλλωστε; Καλά περνούσαν και καλά περνάνε! Αλίμονο σε μας!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΛΑΥΡΟΝ ΘΕΡΟΣ!

Θέριεψε ο Ιούλιος και η ζέστη πια έγινε αφόρητη. Τόσο πολύ, που παρολίγον να κάψει τα... κυκλώματα του εγκεφάλου μου! Έτσι λοιπόν, για να διασκεδάσω την κάψα μου, εκτός από τον ανεμιστήρα, βάζω ένα χιουμοριστικό ποιηματάκι που αλίευσα από το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Νο 1315 (14/5/68). Ζέστη τότε, ζέστη και τώρα, με λίγο χιούμορ ίσως την ξορκίσουμε! Γιατί όχι;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ!

- Εδώ τα καλά παγωτά! Εδώ το κρύο το νερό!
- Τι βλέπω κυρ αλεπού; Πουλάς παγωτά και νερά;
- Τι να κάνω βασιλιά μου, λέει με ύφος παραπονιάρικο στο λιοντάρι η αλεπού. Τώρα με τα νέα σκληρά μέτρα κάνω μια δεύτερη δουλειά για να τα βγάλω πέρα!
- Και τι παγωτά έχεις κυρ αλεπού; Βλέπω γράφει στο καρότσι σου ότι είναι σπέσιαλ!
- Έχω με καινούργιες εξωτικές γεύσεις! Με σιρόπια, φρούτα, τρούφες! Πάρε και θα με θυμηθείς!
- Καινούργιες γεύσεις; Μάλλον ακριβά θα τα πουλάς! Ξέρω ότι είσαι πονηρή εσύ! Οπότε θα πάρω ένα νερό!
- Μα λιοντάρι μου, σήμερα τα παγωτά τα έχω... σε προσφορά! Μόνο 1 € το ένα!!!
- Μόνο;;; Ρε, μπας είναι ληγμένα και πας να τα ξεφορτωθείς;
- Όχι σου λέω! Πάρε και δεν θα χάσεις!
Το σκέφτηκε λίγο το λιοντάρι, το ξανασκέφτηκε, πήρε το παγωτό στο χέρι του, το μύρισε μπας και βρωμούσε, το ψιλοδοκίμασε μπας και ήταν αλλοιωμένο, αλλά το παγωτό του ήταν μια χαρά.
- Εντάξει κυρ αλεπού πάρε το 3 €. Θα πάρω 3 παγωτά μιας και τους έχω μια αδυναμία...
Αφού έφαγε τα σπέσιαλ παγωτά του το λιοντάρι, το οποίο ήταν μες τη σοκολάτα και τα σιρόπια, άρχισε να διψά.
- Ε, κυρ αλεπού! Μην απομακρύνεσαι!
- Σου άρεσαν πολύ τα παγωτά μου; Θες κι άλλο;
- Όχι. Τώρα θέλω να αγοράσω νερό γιατί λίγωσα από τα σιρόπια και τις σοκολάτες! Πόσο το έχεις το μπουκάλι;
- Για σένα μόνο... 10 €!
- Πόσο;;;
- Δεν άκουσες; 10 €! Τι θες να κάνω; Άμα πούλαγα τα σπέσιαλ παγωτά μου ακριβά κανένας δεν θα τα αγόραζε, θα μου έμεναν απούλητα και πουλώντας μόνο φθηνό νερό δεν θα έκανε τζίρο η επιχείρηση!
- Άμα σε φάω, να δω τότε τι θα την κάνεις την επιχείρηση! Είπε απειλητικά το λιοντάρι!
- Καλά, μην αρπάζεσαι! Θα σου κάνω 20% έκπτωση! Μόνο 8 € για σένα!
- Ρε θα πάω στο ποτάμι να πιω που είναι και τσάμπα!
- Περίμενε! 5 €, μισοτιμής γιατί είσαι και λεβέντης!
- 0,5 € και άμα σου αρέσει! Τόσα διαθέτω, θέλεις;
- Μόνο 0,5 €; Με γδύνεις βασιλιά μου!
- Για να μη σου πω, πως θα πω σε όλα τα ζώα ότι πουλάς φθηνά τα παγωτά για να τους τ' αρπάξεις χοντρά από τα νερά!

Και από τότε, λέει ο μύθος, η αλεπού παράτησε τις εποχικές επιχειρήσεις, μιας και η πελατεία της άρχισε να εξετάζει καλύτερα τις προσφορές που έκανε!



ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

MacKENNA'S GOLD (Quincy Jones)

Η ταινία ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΝΑ (MacKENNA'S GOLD 1969) του J. Lee Thompson είναι ένα γουέστερν που δείχνει τη διαφθορά από το κυνήγι του χρυσού. Πρωταγωνιστούν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, Gregory Peck, Omar Sharif, Telly Savalas κ.α. Με πολλά κέφια ο Quincy Jones, συνθέτει ένα εξαιρετικό soundtrack με όμορφα μουσικά θέματα που ανεβάζει τους ρυθμούς της ταινίας. Το βινύλιο παρά τα χρονάκια του παίζει πολύ καλά, και αξίζει να το ακούσετε.

Track list

01. Overture
02. Ole Turkey Buzzard
Vocal: Jose Feliciano English Version (Lyrics by Freddie Douglas)
03. Caρon del Oro
04. Waterhole Trek
05. Rιve Parisien
06. Ole Turkey Buzzard
Instrumental
07. Soul Full of Gold
08. Main Title
09. Apache Camp
10. Massacre Montage
11. Ole Turkey Buzzard
Vocal: Jose Feliciano (Spanish Version)
12. Finale

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΜΕ
password:999

το μουσικό θέμα της ταινίας


Καλή ακρόαση / Enjoy!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (10/7/2011) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ


Λέει ο Ρωμαίος εκατόνταρχος στον Ιησού στη σημερινή ευαγγελική περικοπή:

Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου. (Ματθ. 8,8)

Δεν είμαι άξιος για εισέλθεις Κύριε στο σπίτι μου. Αλλά πες ένα μόνο λόγο και θα θεραπευτεί ο δούλος μου, λέει στον Ιησού ο εκατόνταρχος. Αισθάνεται ανάξιος. Αισθάνεται ντροπή για τα αμαρτήματά του. Γνωρίζει πως η δύναμη του Χριστού είναι μεγαλύτερη από την κοσμική ρωμαϊκή εξουσία. Αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Κυρίου τον αληθινό Θεό που μπορεί να θεραπεύσει, εν αντιθέσει με τους θεούς της ρωμαϊκής ειδωλολατρείας.

Ένας λόγος σου αρκεί, λέει ο εκατόνταρχος. Αγαπάει το δούλο του και ταπεινώνεται για να τον σώσει. Δεν αξιώνει το θαύμα λόγῳ της εξουσίας του. Το ζητά αναγνωρίζοντας τις αμαρτίες του. Γι' αυτήν τη δυνατή πίστη, που είναι τόσο φανερή, ο Ιησούς θεραπεύει το δούλο. Μια πίστη που δεν βρήκε σ' όλο το Ισραήλ, όπως είπε. Το παράδειγμα του εκατόνταρχου οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Να δείξουμε την ίδια ταπεινότητα και να εμπιστευθούμε τον Κύριο μας για τη σωτηρία μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΚΑΛΟ... ΜΑΥΡΙΣΜΑ!

Το «καλό μαύρισμα» ταιριάζει πιο πολύ με ευχή για τις επόμενες εκλογές, αλλά προς ώρας λόγῳ της ζέστης ταιριάζει με τον καιρό. Βλέποντας στο πρωτοσέλιδο του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (9/7/11) τις συνήθεις για την εποχή προειδοποιήσεις για την επίδραση του ήλιου, (τώρα μάλιστα φέρνει και πρόωρο γήρας) σκέφτηκα να βάλω κάτι ανάλογο προερχόμενο από το καλοκαίρι του 1965. Στη ΒΕΝΤΕΤΑ Νο 4 (4/6/65) δίνονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η ηλιοθεραπεία προς απόκτηση ωραίου μπρούτζινου χρώματος!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ;

- Πως και είσαι σήμερα αχτένιστη;
- Άστα! Χάλασε ο καθρέφτης μου!
- Έσπασε ή ράγισε;
- Όχι, απλά χάλασε!
- Δηλαδή;
- Απλά δεν δείχνει τίποτα! Κάθεσαι απέναντι αλλά δεν εμφανίζει το είδωλό σου!
- Πολύ περίεργο! Μα, πως γίνεται αυτό;
- Μάλλον θα έχασε την επαφή με την... πραγματικότητα! Το ξέρω 'γω; Μάστορας είμαι;
- Και τι θα κάνεις;
- Θα τον μαστορέψω κι αν δεν τον επισκευάσω, θα αγοράσω άλλον! Δεν έχω λεφτά να τον πάω στο μάστορα!
- Έχει καιρό που σου... χάλασε;
- Από χθες βράδυ. Και καταλαβαίνεις δεν μπορώ να μείνω χωρίς καθρέφτη!
- Καλά ξετελέματα.

Σουρεαλιστικός ο διάλογος, μιας και αντί για καθρέφτη θα περίμενε ν' ακούσει κανείς για το ψυγείο ή την τηλεόραση. Για κάποιες συσκευές, άμα χαλάσουν σπεύδουμε αμέσως είτε να τις επιδιορθώσουμε είτε να τις αντικαταστήσουμε. Και καλά κάνουμε. Αλλά για πιο... προσωπικά αξεσουάρ μάλλον αδιαφορούμε. Την εξωτερική εμφάνιση την προσέχουμε και τη φροντίζουμε. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε τον καθρέφτη. Την εσωτερική όμως; Τι θα χρησιμοποιήσουμε για να τη δούμε;

Καθρέφτης για την ψυχή είναι το πρόσωπό το δικό μας αλλά και όσων συναναστρεφόμαστε. Τα συναισθήματά μας αντανακλώνται σ' αυτό. Αλλά και και αν η παρουσία μας χαροποιεί τους άλλους, φαίνεται στο πρόσωπό τους. Αυτόν τον «καθρέφτη» τον χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο. Μόνο, που ίσως δεν μπορούμε να δούμε τι δείχνει. Και νομίζουμε πως χάλασε. Ίσως να ξεχνάμε να κοιταχτούμε σ' αυτόν. Ή πάλι, φοβόμαστε να το κάνουμε. Μιας και δεν ξεγελιέται όπως τα μάτια...

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (=read more)...