Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (4/4/2021) ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει. (Μαρκ. 9, 1)

Και έλεγε σε αυτούς (ο Ιησούς), «Σας διαβεβαιώνω πως υπάρχουν μερικοί ανάμεσα σ’ αυτούς που βρίσκονται εδώ, οι οποίοι δε θα γευτούν το θάνατο, πριν δουν να έρχεται δυναμικά η βασιλεία του Θεού».
Ο Ιησούς προφητεύει ενώπιον των μαθητών και κόσμου που πήγε να τον ακούσει, πως από αυτούς που παρίστατο θα υπάρξουν κάποιοι που πριν πεθάνουν να δουν τη βασιλεία του Θεού να έρχεται δυναμικά. Τι ακριβώς εννοεί και σε ποιούς αναφέρεται; Η βασιλεία του Θεού μας εύκολα θα σκεφτεί κανείς ότι μας παραπέμπει στην ουράνια βασιλεία την οποία θα εισέλθουν οι πιστοί μετά την κρίση στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Οπότε πως γίνεται κάποιοι από τους παριστάμενους να προλάβουν να τη δουν, τόσο γρήγορα θα έρχονταν η Δ. Παρουσία; Εν προκειμένῳ ο Ιησούς αναφέρεται στην εγκαθίδρυση της Εκκλησίας, η οποία έγινε με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος το οποίο την ενίσχυσε και τη δυνάμωσε ώστε το ευαγγέλιο να ριζώσει σε πολλές δεκτικές καρδιές. Είναι λοιπόν η βασιλεία του Θεού στον κόσμο, που με κεφαλή τον Ιησού Χριστό, αποτελεί το σώμα του και μόνο σ' αυτήν υπάρχει η δυνατότητα της σωτηρίας. Είναι το σώμα Του που ψυχή της είναι το Άγιο Πνεύμα, το οποίο της δίνει ζωή και συνδέει τα μέλη της με την κεφαλή της, τον Κύριο. Και ήρθε «ἐν δυνάμει». Δηλαδή με δύναμη και ισχύ, όχι για να επιβάλλει τη διδασκαλία της, αλλά για να αντέξει σε όσους την πολέμησαν λυσσαλέα και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα...

Ποιοί όμως θα προλάβουν να δουν την ίδρυση της Εκκλησίας κατά την ημέρα της Πεντηκοστής; Ο Ιησούς ούτε ονόματα είπε, ούτε υπέδειξε κάποιους. Είπε μόνον κάποιοι, όχι όλοι, πιθανώς ούτε οι περισσότεροι. Εννοούσε όσους ακούσουν τα λόγια του και πιστέψουν σ' Εκείνον. Όσους θα τον ακολουθήσουν και κυρίως δεν θα φοβηθούν από τα μαρτύρια και το σταυρικό Του πάθος. Όσοι θα πιστέψουν την ανάστασή Του. Και τέλος, όσοι δεν θα απογοητευτούν πως έμειναν μόνοι μετά την ανάληψή του στον ουρανό. Δυστυχώς δεν ήταν όλοι. Σε πολλούς δόθηκε ο σπόρος του καλού σπορέα, αλλά λίγοι τον καλλιέργησαν στην καρδιά τους. Είναι σημαντικό ότι ούτε τους μαθητές ξεχώρισε σε αυτήν την προφητεία. Ναι, και οι μαθητές ακόμη ήταν υπό δοκιμασία για το αν ήταν άξιοι να μετέχουν στην ίδρυση της Εκκλησίας. Ως γνωστόν, ένας εξ αυτών, ο Ιούδας, θα παρεκτρέπετο και θα αντικαθίστατο. Αν τότε ο Κύριος προφήτεψε ότι οι πιστοί θα έβλεπαν την βασιλεία του Θεού στον κόσμο, σε εμάς μας έδωσε πρόσκληση να δούμε τη βασιλεία του Θεού στον ουρανό. Με την ίδια προϋπόθεση: την πίστη. Περίοδος νηστείας και πνευματικής προπαρασκευής η Μεγ. Τεσσαρακοστή, ας καλλιεργήσουμε την πίστη για να μετέχουμε στην ουράνια βασιλεία.

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.