Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (15/03/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

Μας λέει ο Ιησούς στη σημερινή περικοπή:

ὃς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων. (Μαρκ. 8, 38)

Γιατί όποιος ντραπεί εμένα και τους δικούς μου λόγους μέσα σ’ αυτήν τη γενιά τη μοιχαλίδα και αμαρτωλή, και ο Υιός του ανθρώπου θα αισθανθεί ντροπή γι’ αυτόν, όταν θα έρθει μέσα στη δόξα του Πατέρα του μαζί με τους άγιους αγγέλους».  
Ο Ιησούς είναι σαφής και προειδοποιεί αυτόν που θα φοβηθεί να ομολογήσει την πίστη του σε Εκείνον, αυτόν που θα επηρεαστεί από την περιφρόνηση των αμαρτωλών ανθρώπων στο Θεό και θα Τον περιφρονήσει, αυτόν που θα προτιμήσει  να παρασυρθεί από τα πάθη του ξεχνώντας Τον. Προλέγει ότι θα έλθει με τη δόξα που του πρέπει ως Θεός και τότε θα θυμηθεί μόνον εκείνον, που αψήφισε τον φόβο, τα πάθη, τα κελεύσματα του κόσμου, και ομολόγησε με όποιο κόστος την πίστη του. Δεν είναι εύκολο σ' αυτήν τη γενιά την αμαρτωλή, που μοιχεύει με το διάβολο και την αμαρτία, να μείνει κανείς σταθερός στην (έμπρακτη και όχι μόνο στα λόγια) πίστη στο Χριστό. Η Εκκλησία μας θυμίζει αυτά τα λόγια του Κυρίου, για να συνεχίσουμε χωρίς παρεκκλίσεις την πνευματική και σωματική άσκηση της νηστείας αυτή την περίοδο. Κανείς μας δεν θα ήθελε να τον αποκηρύξει ο Χριστός στην δεύτερη και μεγαλοπρεπή έλευσή του. Γι' αυτό, ας μην αποκηρύσσουμε εμείς τον Χριστό με τις πράξεις (=αμαρτίες) μας.

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.