Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (19/5/2024) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ἐπισκέψασθε οὖν, ἀδελφοί, ἄνδρας ἐξ ὑμῶν μαρτυρουμένους ἑπτά, πλήρεις Πνεύματος Ἁγίου καὶ σοφίας, οὓς καταστήσομεν ἐπὶ τῆς χρείας ταύτης· (Πραξ. 6, 3)

Εξετάσετε προσεκτικά, λοιπόν, αδελφοί, διαλέξτε από σας επτά άνδρες, που να έχουν καλή μαρτυρία, πλήρεις Πνεύματος Aγίου και σοφίας, τους οποίους ας τοποθετήσουμε γι’ αυτή την ανάγκη.
Οι απόστολοι απευθυνόμενοι στα μέλη της χριστιανικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ, τους είπαν πως πρέπει εκείνοι να εκλέξουν διάκονους (=υπηρέτες) για τα την τράπεζα των τροφίμων. Δεν εξέλεξαν οι ίδιοι, αλλά έδωσαν αυτήν την αρμοδιότητα στα μέλη. Όχι για να μην έχουν μετά την οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά για να μην υπάρξουν προς τους μαθητές είτε παράπονα για κάποιον εκλεγμένο, είτε προτροπές υπέρ κάποιου υποψήφιου. Επίσης, για να έχουν τα μέλη λόγο στη διοίκηση της χριστιανικής κοινότητας. «Ἐπισκέψασθε» τους είπαν, δηλαδή να εξετάσουν με πολύ προσοχή και όχι απερίσκεπτα τους υποψήφιους, οι οποίοι να είναι επτά. Πιθανότατα γιατί το επτά είναι ένας ιερός αριθμός και μικρότερος των αποστόλων ή γιατί υπήρχαν επτά κοινότητες ή οίκοι πιστών με κοινές τράπεζες. Με ποια προσόντα να τους εκλέξουν; α. Να έχουν καλή εξωτερική μαρτυρία. Δηλαδή να διάγουν έντιμο και αξιοπρεπή βίο. β. Να είναι πλήρεις Αγίου Πνεύματος και σοφίας. Όχι μόνο να παρουσιάζουν τον καλό χαρακτήρα τους έξωθεν, αλλά να έχουν τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος, κάτι που προϋποθέτει στερεή πίστη. Επίσης να έχουν σοφία. Δηλαδή, τη διάκριση να διαχειρίζονται με σύνεση και σοβαρότητα τα όσα ενδεχόμενα προβλήματα θα παρουσιάζονταν στα καθήκοντά τους. Και αφού τους εκλέξουν, οι μαθητές θα προβούν στην επικύρωση και στην εγκατάσταση τους στα καθήκοντά τους. Αυτοί, δεν χειροτονήθηκαν όπως οι σημερινοί διάκονοι, για να έχουν ιερατικά και ποιμαντικά καθήκοντα όπως σήμερα, αλλά μόνο για την διανομή των τροφίμων. Εντούτοις σιγά σιγά, άρχισαν να έχουν εκτός των καθηκόντων της κατώτερης διοίκησης και ευρύτερες δραστηριότητες όπως το να αναπληρώνουν τους αποστόλους στο κήρυγμα.  

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.