Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 4 Μαΐου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (5/05/2024) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Ακούμε στη σημερινή περικοπή:

καὶ συναλιζόμενος παρήγγειλεν αὐτοῖς ἀπὸ Ἱεροσολύμων μὴ χωρίζεσθαι, ἀλλὰ περιμένειν τὴν ἐπαγγελίαν τοῦ πατρὸς ἣν ἠκούσατέ μου· (Πραξ. 1, 4)

Ενόσω ήταν μαζί τους κι έτρωγε, τους παρήγγειλε: «Μην απομακρυνθείτε από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένετε από τον Πατέρα την εκπλήρωση της υποσχέσεως για την οποία σας μίλησα»
Μετά την ανάστασή του ο Χριστός, ήταν μαζί με τους μαθητές σωματικώς και όχι ως οπτασία. Κάτι που αποδεικνύεται από το ότι συνέτρωγε με αυτούς, κάτι που δεν είχε πλέον ανάγκη το αναστημένο σώμα του Κυρίου. Κάποια στιγμή ενώ συνέτρωγαν, τους πρόσταξε να μην φύγουν από τα Ιεροσόλυμα. (Ιεροσόλυμα είναι η ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ, ενώ η αναφορά στην Ιερουσαλήμ σημαίνει την αγία πόλη) Ήταν πολύ λογικό να θέλουν απομακρυνθούν διότι εκεί σταυρώθηκε ο διδάσκαλός τους. Διότι εκεί ο κόσμος είχε αποδοκιμάσει τον Κύριο και ζητούσε τη σταύρωσή του. Διότι φοβόντουσαν μην έχουν κι αυτοί ως μαθητές του Χριστού, διώξεις από τους αρχιερείς και τους Ρωμαίους. Όμως το σχέδιο του Θεού, ήταν να επιτελεστεί το σχέδιο του στην Ιερουσαλήμ και όχι πέραν αυτής, που ενδεχομένως οι μαθητές να σκορπίζονταν. Στα Ιεροσόλυμα τελέστηκε το σταυρικό πάθος, εκεί θα γίνει η ανάληψη και εκεί θα έλθει το Άγιο Πνεύμα στους μαθητές. Να περιμένουν, τους είπε, την επαγγελία του πατρός, για τη οποία σας μίλησα. (Μια φράση που ο Λουκάς έχει ξαναχρησιμοποιήσει στο Λουκ. 24, 49 και δείχνει τη συνάφεια των δύο βιβλίων του). Με την επαγγελία του πατρός, εννοεί το Άγιο Πνεύμα, το οποίο εκπορεύεται από τον Πατέρα, κάτι που τους το είχε πει (Ιω. 14, 16 & Ιω. 14, 26). Αυτό προϋποθέτει, ότι Εκείνος θα έχει φύγει όταν έλθει το ο παράκλητος για να συνεχίσει το έργο του Χριστού.   

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.
______________

Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους αναγνώστες, τους επισκέπτες και όλους ανεξαιρέτως, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία.