Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΝ ΤΩ ΟΡΘΡΩ)


Aκούμε σήμερα το εξής κάυθισμα Τριωδίου μετά τα εγλώμια και τα ευλογητάρια, σε ήχο α':

Σινδόνι καθαρᾷ καὶ ἀρώμασι θείοις, τὸ Σῶμα τὸ σεπτόν, ἐξαιτήσας Πιλάτῳ, μυρίζει καὶ τίθησιν, Ἰωσὴφ καινῷ μνήματι· ὅθεν ὄρθριαι, αἱ μυροφόροι γυναῖκες, ἀνεβόησαν· Δεῖξον ἡμῖν ὡς προεῖπας, Χριστὲ τὴν Ἀνάστασιν.

Ο Ιωσήφ αφού ζήτησε το σεπτό σώμα από τον Πιλάτο, το περιτύλιξε σε σεντόνι καθαρό, το άλειψε με μύρα και το τοποθέτησε σε μνήμα καινούργιο. Για τούτο οι μυροφόρες γυναίκες που ήλθαν πολύ πρωί στο μνημείο αναβόησαν, δειξε μας Χριστέ την ανάσταση, όπως προείπες.

Ο ιερός υμνογράφος μας περιγράφει απλά και λιτά, τη σκηνή που ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, αφού είχε ζητήσει από τον Πιλάτο να πάρει το σώμα του Κυρίου, μαζί με το Νικόδημο το φρόντισαν και το ετοίμασαν στον τάφο (Ιω. 19, 38-42). Το έπλυναν, το άλειψαν με ακριβό άρωμα (μείγμα αλόης με σμύρνα) που είχε φέρει σε μεγάλη ποσότητα ο Νικόδημος και το περιτύλιξαν με λωρίδες καθαρού σεντονιού, όπως ήταν το ταφικό έθιμο των Ιουδαίων. Δίχως να αναφέρεται πουθενά η θλίψη τους για το διδάσκαλό τους, δίχως να μοιρολογούν, δίχως να δείχνουν κάποια ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι. Μη λησμονούμε ότι ο Ιησούς είπε προφητέψει την ανάστασή του μόνο στον κύκλο των δώδεκα μαθητών πριν εισέλθει στην Ιερουσαλήμ, και πιθανότατα να μην το γνώριζαν. Ωστόσο ετοίμασαν ευπρεπώς το ιερό σκήνωμα και το έβαλαν σε μέρος που δεν είχε ξανά ξανά χρησιμοποιηθεί ως τάφος. Κάτι που δείχνει πόσο ξεχωριστά αντιμετώπισαν τον Κύριο στην (προσωρινώς) τελευταία κατοικία του. Σε αυτό το μνήμα πολύ πρωί έφθασαν οι γυναίκες, Μαρία Μαγδαληνή η μία μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη (Μαρκ. 16, 1) φέροντας μύρα για να αλείψουν το σώμα. Σε όλο το τροπάριο πουθενά δεν υπάρχουν οι μαθητές. Μόνο αυτοί που είχαν την τόλμη και την αποφασιστικότητα. Οι μαθητές βρίσκονταν κρυμμένοι και κυριευμένοι από φόβο. Πόσο σέβας, πόσο αξιοπρέπεια και πόσο θάρρος έδειξαν δύο από τους κρυφούς ακολούθους του Κυρίου, κυρίως ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, σε μια στιγμή που δοκιμάζονταν η πίστη όσων πίστεψαν τον Κύριο. (Πόσοι άραγε είχαν την πεποίθηση της αναστάσεως του;) Το αυτό και για τις γυναίκες που δεν λογάριασαν τη ρωμαϊκή φρουρά και πήγαν χαράματα στον τάφο. Δείξε μας την ανάστασή σου, μας λέει ο ιερός υμνογράφος, πως έλεγαν οι γυναίκες, δείχνοντας ότι η πίστη τους ήταν ακέραια.