Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (24/12/2023) ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Τοῦ δὲ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἡ γέννησις οὕτως ἦν. μνηστευθείσης γὰρ τῆς μητρὸς αὐτοῦ Μαρίας τῷ Ἰωσήφ, πρὶν ἢ συνελθεῖν αὐτοὺς εὑρέθη ἐν γαστρὶ ἔχουσα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου. (Ματθ. 1, 18)

Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε ως εξής: Η μητέρα του, η Μαρία, αρραβωνιάστηκε με τον Ιωσήφ. Προτού όμως συνευρεθούν, έμεινε έγκυος με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.
Ο Ματθαίος μας εκθέτει πολύ συνοπτικά το πως έγινε η γέννηση του Ιησού Χριστού. Στη γενεαλογία που παρέθεσε με τους πρόγονους του Κυρίου, ασφαλώς δεν ήταν αυτό απαραίτητο, αλλά εδώ οφείλει να διευκρινίσει αφενός ότι κατάγεται από τον Ιωσήφ εξ υιοθεσίας και αφετέρου ότι είναι θεός επειδή προήλθε η κύηση από υπερφυσική παρέμβαση. Εδώ δεν βλέπουμε βέβαια τη συναίνεση της Μαρίας επ' αυτού, (κάτι που μπορούμε όμως να το υπονοήσουμε) γιατί κυρίως μας δίνει ο ευαγγελιστής τις εντυπώσεις από την πλευρά του μνήστορος, διότι πιθανότατα οι πηγές του θα προέρχονταν από  παράδοση του Ιωσήφ. Η Μαρία είχε ήδη μείνει έγκυος πριν τη στιγμή που θα μπορούσε να συνευρεθεί με τον Ιωσήφ, αλλά όχι πριν τη μνηστεία. Το αν έμενε ή όχι στο σπίτι του μνηστήρα της, κάτι που συνηθίζονταν τότε, δεν μας το αναφέρει ο Ματθαίος, διευκρινίζει όμως ότι δεν είχαν σαρκική επαφή. Από ποιόν έμεινε έγκυος και πως; Εκ Πνεύματος Αγίου. Αυτό δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν έγινε με φυσικό τρόπο αλλά με υπερφυσικό. Επειδή δεν βάζει άρθρο στο Άγιο Πνεύμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι εδώ δηλώνεται η θεία ενέργεια που γονιμοποιεί και δίνει ζωή. Εντούτοις στο σύμβολο της πίστεως η Εκκλησία δέχεται ότι αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Τονίζεται η θεία παρέμβαση στη γενεαλογία ώστε να μην δημιουργούνταν αμφιβολίες στους Ιουδαίους για το ποιός ήταν ο Ιησούς.    

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.