Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (22/10/2023) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΛΟΥΚΑ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ἐδέετο δὲ αὐτοῦ ὁ ἀνήρ, ἀφ᾿ οὗ ἐξεληλύθει τὰ δαιμόνια, εἶναι σὺν αὐτῷ· ἀπέλυσε δὲ αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς λέγων·
ὑπόστρεφε εἰς τὸν οἶκόν σου καὶ διηγοῦ ὅσα ἐποίησέ σοι ὁ Θεός. καὶ ἀπῆλθε καθ᾿ ὅλην τὴν πόλιν κηρύσσων ὅσα ἐποίησεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς. (Λουκ. 8, 38-39)

Ο άνθρωπος από τον οποίο είχαν βγει τα δαιμόνια τον παρακαλούσε να τον πάρει μαζί του. Ο Ιησούς όμως του είπε να φύγει, λέγοντάς του, «Γύρισε στο σπίτι σου και διηγήσου όσα έκανε σ’ εσένα ο Θεός». Εκείνος έφυγε διαλαλώντας σ’ όλη την πόλη όσα έκανε σ’ αυτόν ο Ιησούς.
Οι Γαδαρηνοί βλέποντας από τη μια τον δαιμονισμένο που έκανε καλά ο Ιησούς, και από την άλλη την καταστροφή του κοπαδιού των χοίρων από τα δαιμόνια προτίμησαν να διώξουν από την πόλη τους τον Κύριο, λόγῳ του φόβου τους να μην τιμωρηθούν για τις αμαρτίες τους. Ο μόνος που αντέδρασε διαφορετικά, ήταν ο ίδιος ο θεραπευμένος. Δεν εναντιώθηκε στους Γαδαρηνούς, αλλά ζήτησε από τον Ιησού να πάει μαζί του. Φοβήθηκε ότι ίσως η απομάκρυνση του Κυρίου, θα ξανάφερναν πίσω τα δαιμόνια; Ή φοβήθηκε τους συμπολίτες του, ότι θα ήταν απέναντί του εχθρικοί επειδή τον θεράπευσε κάποιος τον οποίο φοβήθηκαν; Και τα δύο είναι πιθανά. Εντούτοις, ήθελε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο σωτήρα του. Κατάλαβε το προφανές, ότι μόνο αν είναι κοντά στον Κύριο θα έχει σιγουριά και καταφύγιο εναντίον των δαιμόνων. Επίσης, την ίαση την έλαβε δωρεάν, δίχως κάποιο αντάλλαγμα κάτι που ενίσχυσε την πεποίθησή του να αφήσει τους φοβισμένους και αμαρτωλούς Γαδαρηνούς και πάει εκεί όπου πηγάζει η υγεία και η ανακούφιση. Ο Κύριος όμως δεν τον δέχτηκε κοντά του. Όχι γιατί δεν τον ήθελε, αλλά γιατί του επεφύλασσε μία δύσκολη αποστολή. Μπορεί οι Γαδαρηνοί να τον φοβήθηκαν και τον παρακάλεσαν να φύγει, όμως ο Ιησούς δεν τους απαρνήθηκε. Έστειλε τον πρώην δαιμονισμένο πίσω στο σπίτι του, να διηγηθεί το τι έγινε και το τι βίωσε. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε μια ευκαιρία στους αμαρτωλούς Γαδαρηνούς να καταλάβουν το λάθος τους και να μετανοήσουν. Ίσως να μην ήταν έτοιμοι να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο τον Κύριο. Όμως το θαύμα που έκανε, θα έμενε πίσω και θα ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι ο Θεός θα τους δεχτεί αν απαλλαχτούν από τον φόβο της τιμωρίας και ακολουθήσουν την οδό της μετανοίας. Ο θεραπευμένος, δέχτηκε την αποστολή του δίχως επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις. Κατάλαβε ότι η υπακοή στο Σωτήρα του, θα έφερνε σωτηρία και σε άλλους συμπολίτες του. Έφυγε και σε όλη την πόλη διαλαλούσε το τι έκανε σ' αυτόν ο Ιησούς. Μετέδιδε την εμπειρία του θαύματος και την επαφή του με τη θεία χάρη. Σε ένα σκοτεινό τόπο από την αμαρτία, άναψε έτσι, ένα κερί που αντανακλούσε το φως του Κυρίου.        

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.