Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (24/10/2021) ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ' ΛΟΥΚΑ


Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ἐπηρώτησε δὲ αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς λέγων· τί σοί ἐστιν ὄνομα; ὁ δὲ εἶπε· λεγεών· ὅτι δαιμόνια πολλὰ εἰσῆλθεν εἰς αὐτόν· (Λουκ. 8, 30)

Ο Ιησούς τον ρώτησε: «Ποιό είναι το όνομά σου;» Εκείνος απάντησε: «Λεγεών»· γιατί είχαν μπει μέσα του πολλά δαιμόνια.
Ο Ιησούς ρώτησε το δαιμονισμένο στη χώρα των Γαδαρηνών, να του πει το όνομά του. Όμως αντί να απαντήσει ο ίδιος, απάντησαν τα δαιμόνια που τον είχαν εισέλθει σ' αυτόν. Ναι, η δαιμονική κατάληψη δεν ήταν μόνο σωματική αλλά και πνευματική. Και αντί ονόματος, ξεστόμισαν την ιδιότητά τους. «Λεγεών», που προέρχεται από τη λατινική λέξη lego (=αθροίζω) και δηλώνει στρατιωτικό τμήμα 4200 έως 6000 αντρών. Δηλαδή τα δαιμόνια ήταν στρατός ολόκληρος! Ο δαιμονισμένος λοιπόν, έπαψε να είναι πρόσωπο και δεν είχε ούτε καν όνομα. Ο Ιησούς με μια ερώτηση μας έδειξε ότι ευθύς εξαρχής δεν είχε απέναντί του έναν αμαρτωλό στον οποίο θα έκανε θαύμα για να τον σώσει, αλλά θα αντιμετώπιζε απευθείας τους υπαίτιους του κακού. Επίσης μας έδειξε ότι οι δαίμονες για επιτύχουν τον πονηρό και καταστρεπτικό σκοπό τους, λειτουργούν ομαδικώς. Κάτι που τους κάνει ακόμα πιο ισχυρούς απέναντι στον παρασυρμένο και ασταθή πνευματικά άνθρωπο.
Δείχνει τρομακτικός, και πρέπει να είναι, ο αριθμός των δαιμόνων. Για να καταφέρει ο Σατανάς την καταστροφή της εικόνας του Θεού (άνθρωπος), στέλνει όσους πιο πολλούς δαίμονες μπορεί. Δεν πτοείται από την αντίσταση που θα κάνει ο πιστός. Και βέβαια δεν σταματά μέχρι να πετύχει τον πλήρη αφανισμό. Ο δαιμονισμένος είχε παραδοθεί εντελώς πνευματικά στους δαίμονες. Αυτοί μιλούσαν και δρούσαν εκ μέρους του. Ας μην παρασυρόμαστε από φιλοσοφίες πως τάχα δεν υπάρχουν διάβολος και δαίμονες και όλα είναι δεισιδαιμονίες και αποκυήματα της φαντασίας μας. Υπάρχουν, είναι πολλοί αλλά φαίνονται μόνο στα καταστροφικά αποτελέσματα που επιφέρουν στον άνθρωπο. Οι «Λεγεώνες» τους συνεχώς καραδοκούν περιμένοντας τη δική μας χαλάρωση στον πνευματικό αγώνα. Ελλοχεύουν σε κάθε παρέκκλιση από το λόγο του ευαγγελίου και δεν αποθαρρύνονται. Μόνο η παρουσία του Κυρίου βάζει φρένο στο καταστρεπτικό τους έργο.  Μόνο ο Χριστός δρα καταλυτικά εναντίον τους. Και μόνο αν Τον αφήσουμε να εισέλθει στην καρδιά και το πνεύμα μας δεν θα μπορέσουν οι δαίμονες να μας κάνουν κακό.

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.