Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (26/12/2021) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

ἀκούσας δὲ ὅτι Ἀρχέλαος βασιλεύει ἐπὶ τῆς Ἰουδαίας ἀντὶ Ἡρῴδου τοῦ πατρὸς αὐτοῦ, ἐφοβήθη ἐκεῖ ἀπελθεῖν· χρηματισθεὶς δὲ κατ᾿ ὄναρ ἀνεχώρησεν εἰς τὰ μέρη τῆς Γαλιλαίας (Ματθ. 2, 22)

Όταν έμαθε πως βασιλιάς της Ιουδαίας είναι ο Αρχέλαος, στη θέση του πατέρα του, του Ηρώδη, φοβήθηκε να εγκατασταθεί εκεί. Με θεϊκή εντολή όμως, που του δόθηκε στο όνειρό του, αναχώρησε για την περιοχή της Γαλιλαίας.
Μετά το θάνατο του Ηρώδη του Μεγάλου, ο Ιωσήφ γύρισε με την Παναγία και το μικρό Χριστό στην Ιουδαία. Όμως, ο διάδοχος του φοβερού Ηρώδη ήταν ο γιος του ο Αρχέλαος. Εξίσου μοχθηρός και φονικός όπως ο πατέρας του. Μάλιστα είχε πάρει άτυπα τη θέση του βασιλιά και ο ρωμαίος αυτοκράτορας Οκταβιανός δεν τον είχε επικυρώσει ως βασιλιά. Για την κακή του κυβέρνηση καθαιρέθηκε και πέθανε στην εξορία. Σε όνειρο που είδε ο Ιωσήφ, ο Θεός του έδωσε την εντολή να πάει προς τη Γαλιλαία. Δυστυχώς ο μικρός Ιησούς γεννήθηκε σε εχθρικό περιβάλλον και παρότι έλειψε στην Αίγυπτο, το περιβάλλον παρέμενε εχθρικό για τα μέρη που ζούσε ο εκλεκτός λαός της Παλ. Διαθήκης. Στη Γαλιλαία βασίλευε ο αδελφός του Αρχέλαου, ο Ηρώδης Αντίπας που ήταν λιγότερο ωμός από τον αδελφό του. Θα μπορούσε η αγία οικογένεια να περίμενε αν ποτέ γίνονταν βασιλιάς κάποιος καθόλου μοχθηρός, για να επιστρέψει; Ο σκοπός της φυγής στην Αίγυπτο ήταν να αποφύγει το θάνατο ο μικρός Ιησούς, αλλά όχι να μείνουν εκεί για πολύ μεγάλο διάστημα. Οπότε λοιπόν επέστρεψαν παρότι το περιβάλλον δεν ήταν καλό. Το κακό κυριαρχούσε και δεν υπήρχαν ιδανικές συνθήκες και πρόσφορο έδαφος για να μεγαλώσει και να δράσει ο Κύριος. Το κακό δυστυχώς φανερώνει την έλλειψη ευσέβειας και πίστης στους ανθρώπους της εκάστοτε εποχής. Βασιλείς και άρχοντες μοχθηροί και ανελέητοι υπήρχαν και πριν την εποχή του Κυρίου, υπήρξαν και μετά, υπάρχουν και σήμερα. Ο Θεός όπως προειδοποίησε τον Ιωσήφ, προειδοποιεί τους πνευματικούς και ασκημένους στην πίστη ανθρώπους, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κακή πολιτειακή εξουσία. Προστατεύει το ποίμνιό του, και δεν το αφήνει έρμαιο στον κάθε «Ηρώδη» και «Αρχέλαο» που συχνά εμφανίζονται στην ιστορία και στρέφονται κατά των ευσεβών και συχνά εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας. 

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ και εδώ.