Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (22/03/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Δ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ)

 Θα ακούσουμε στη σημερινή περικοπή: 

ἐδίδασκε γὰρ τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς ὅτι ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδίδοται εἰς χεῖρας ἀνθρώπων, καὶ ἀποκτενοῦσιν αὐτόν, καὶ ἀποκτανθεὶς τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ ἀναστήσεται. (Μαρκ. 9, 31)

Γιατί δίδασκε τους μαθητές του και τους έλεγε: «Ο Υιός του ανθρώπου θα παραδοθεί σε χέρια ανθρώπων και θα τον σκοτώσουν και, αφού σκοτωθεί, μετά τρεις ημέρες θα αναστηθεί».
Ο Ιησούς όταν προέλεγε το μέλλον, δεν το έκανε στο πλήθος παρά μόνο στους μαθητές του. Εδώ τους προφητεύει τη σύλληψη, το θάνατο και την ανάστασή Του μετά από τριημέρου. Κάτι που θα γίνει βίαια από ανθρώπους... Προγνώριζε επακριβώς το τι θα συμβεί. Ονομάζει τον εαυτό του, Υιό του ανθρώπου, και όχι υιό του Θεού, όπως θα περίμενε κανείς. Για να τους τονίσει αφενός ότι αυτός είναι ο Μεσσίας (Υιός του ανθρώπου, ήταν μεσσιανικός τίτλος) και αφετέρου την ενανθρώπησή Του, μιας και ήταν αδιανόητη η εναθρώπηση του Θεού στους Ιουδαίους. Προετοιμάζει τους μαθητές με την προφητική διδασκαλία Του για το θείο πάθος. Παρότι κάνει θαύματα και μιλάει με πραότητα, εντούτοις θα συλληφθεί και θα θανατωθεί. Κάτι που κατά την γενική αντίληψη, δεν αναμένονταν από το Μεσσία. Θα αναστηθεί όμως, αποδεικνύοντας τη θεότητά Του. 
Η Εκκλησία, μας υπενθυμίζει αυτήν την προφητεία του Χριστού, για να μας θυμίσει στην περίοδο της νηστείας, τη δική μας μάχη με την αμαρτία, την οποία μπορούμε να νικήσουμε αρκεί να πιστέψουμε ως αληθινό Μεσσία της ψυχής μας, τον Υιό του ανθρώπου. 

Άλλα σχόλια για τη σημερινή περικοπή, εδώ και εδώ.