Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (1/03/2015) ΚΥΡΙΑΚΗ Α' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

Ακούμε στη σημερινή περικοπή: 

εὑρίσκει Φίλιππος τὸν Ναθαναὴλ καὶ λέγει αὐτῷ· ὃν ἔγραψε Μωϋσῆς ἐν τῷ νόμῳ καὶ οἱ προφῆται, εὑρήκαμεν, ᾿Ιησοῦν τὸν υἱὸν τοῦ ᾿Ιωσὴφ τὸν ἀπὸ Ναζαρέτ. (Ιω. 1, 46)

Βρίσκει ο Φίλιππος το Ναθαναήλ και του λέει: «Αυτόν που έγραψε ο Μωυσής στο νόμο, και οι προφήτες, τον βρήκαμε: είναι ο Ιησούς, γιος του Ιωσήφ, που είναι από τη Ναζαρέτ».
Ο Φίλιππος ενθουσιασμένος από τη γνωριμία του με τον Ιησού, πηγαίνει αμέσως στον φίλο του Ναθαναήλ (ή Βαρθολομαίο, = υιός του Τολομαίου) και του μεταδίδει το χαρμόσυνο νέο. Γνώστες και οι δύο των Γραφών, του λέει ότι αναγνώρισε το Μεσσία που γι' αυτόν γράφει ο Μωυσής και οι προφήτες. Θέλησε να εκδηλώσει τη χαρά του και να γνωρίσει τον Ιησού στον φίλο του. Την ψυχική ευφορία πάντα την εξωτερικεύουμε και την εκδηλώνουμε, με σκοπό να τη μεταλαμπαδεύσουμε στον περίγυρό μας, επειδή είναι κάτι εκ φύσεως καλό. Αντίθετα με το μίσος και την κακία που σκοτεινιάζουν την ψυχή μας και τα κρύβουμε. Την χαρμόσυνη πεποίθηση του φωτισμένου Φιλίππου, μας θυμίζει αυτήν την περίοδο η Εκκλησία, υποδεικνύοντας και σε μας το Μεσσία που μπορεί να μας απαλλάξει από την αμαρτωλή και μίζερη ζωή μας. Και μας λέει διά φωνής Φιλίππου, τον βρήκαμε!  Είναι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ. Ας τον δεχτούμε κι εμείς όπως ο Ναθαναήλ, και ας τον ακολουθήσουμε μέσα από τη διδασκαλία και το πάθος Του, στην εν Χριστῷ ανακαίνιση μας που οδηγεί στην χαρά της ουράνιας βασιλείας.

Άλλο σχόλιο για τη σημερινή περικοπή, εδώ, και εδώ.