Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ... HI TECH!

Κάποτε το σύνθημα μιας διαφήμισης έλεγε πως ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά. Τώρα αυτό το κάνει η τεχνολογία. Και όχι μόνο! Όπως διαβάζω στα ΝΕΑ (κλικ εδώ) η εξομολόγηση στους καθολικούς μπορεί να γίνει και μέσῳ... iphone! Ψηφιακή η μετάνοια λοιπόν; Λέει η είδηση:

Τις ευλογίες της Καθολικής Εκκλησίας των ΗΠΑ έλαβε πρόγραμμα ψηφιακής εξομολόγησης, που κυκλοφόρησε για το iPhone.
Το app (όπως ονομάζονται οι εφαρμογές για τη συσκευή της Apple) ονομάζεται Confession (Εξομολόγηση) και πωλείται εδώ και λίγες μέρες στο iTunes έναντι 1,99 δολαρίων.
«Είναι το τέλειο βοήθημα για κάθε πιστό», υποστηρίζουν οι δημιουργοί του και προσφέρει οδηγίες και συμβουλές για να τους βοηθήσουν να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους.
Η αμερικανική Καθολική Εκκλησία έδωσε την έγκρισή της για τη νέα εφαρμογή.
Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους πιστούς να παραδεχθούν τα λάθη τους - όπως τα ορίζει η θρησκεία τους - και να τα καταγράψουν. Επίσης, τους παροτρύνει να εξετάσουν τη συνείδησή τους, βάσει προσωπικών παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, το φύλο και η οικογενειακή τους κατάσταση.
Οι σχεδιαστές του app τονίζουν στο «BBC News» πως ρόλος του δεν είναι να αντικαταστήσει τον ιερέα αλλά να βοηθήσει τον πιστό κατά την προσωπική του προετοιμασία για την εξομολόγηση, ώστε να είναι έτοιμος όταν επισκεφθεί τον παπά και ζητήσει άφεση αμαρτιών.

Αυτό είναι! Τώρα ο πιστός βρήκε τον... ψηφιακό του σύμμαχο ώστε να προετοιμαστεί για να εξομολογηθεί! Ας είναι καλά οι προγραμματιστές... Καλύτερο τρόπο προώθησης του iphone δεν θα μπορούσε να βρει η Apple! Κάποτε κυκλοφορούσαν φυλλάδια με τυποποιημένες οδηγίες γι' αυτό το λόγο, αλλά μιας και η τεχνολογία άλλαξε, για τον πιστό αμερικανό το iphone θα γίνει το κατάλληλο αξεσουάρ!

Μα καλά, ο αυτοέλεγχος της συνείδησης χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα για να επιτευχθεί; Το αν κάποιος νιώσει την ανάγκη να εξομολογηθεί χρειάζεται κάποιο iphone; Όχι βέβαια! Ωστόσο ο καθολικισμός δεχόμενος την ατομοκρατία, ήδη στο θέμα της εξομολογήσεως δεν πολυσυμπαθεί την διαπροσωπική επαφή πιστού και ιερέα. Γι' αυτό και η εξομολόγηση γίνεται σε κουβούκλια με διαχωριστικό για να μην νιώθει ο πιστός το βλέμμα του εξομολόγου... Με πρόσχημα να του δίνει την «άνεση» να μπορέσει να βγάλει το βάρος από πάνω του. Κάτι που είναι εις βάρος όμως της διαπροσωπικής σχέσης πνευματικού - πιστού, που προτυπώνει τη σχέση Θεού - ανθρώπου.

Οπότε δεν είναι δύσκολο το να δεχτεί η Ρωμ/λική Εκκλησία την τεχνολογία ως νέο ενδιάμεσο κουβούκλιο ανάμεσα στον πιστό και στον εξομολόγο. Αφού εστιάζουν κυρίως την εξομολόγηση στην προσπάθεια μόνο του πιστού. Εν αντιθέσει με την Ορθόδ. Εκκλησία που ρίχνει το βάρος στη διαπροσωπική σχέση ιερέα-εξομολόγου με τον πιστό. Το ζήτημα του τίθεται βέβαια, δεν είναι άλλο παρά το γεγονός πως η ψηφιακή «επικοινωνία» τείνει να αντικαταστήσει την κανονική. Κάτι που επεκτείνεται ακόμα και στην μυστηριακή κοινωνία της Εκκλησίας! Ο Θεός δεν έχει ανάγκη την τεχνολογία για να δεχτεί τη μετάνοια του πιστού, αλλά για λόγους μάρκετινγκ προσπαθεί ο καπιταλισμός να πείσει τον πιστό γι' αυτό!

Αναρωτιέμαι, αν μέσῳ του iphone η Παπική εκκλησία δίνει την άφεση αμαρτιών... Ψηφιακή, για να είναι της μόδας! Καλύτερα να κοιτάξουν το πως θα προσεγγίσουν το ποίμνιό τους εκ του σύνεγγυς και όχι «απομακρύνοντάς» τους.

Υ.Γ. Βέβαια, όταν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ πιστού και εξομολόγου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, κατ' οικονομίαν έστω. Αλλά η γεωγραφική απόσταση δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για να καταστεί η απόσταση, κανόνας!