Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

ΠΩΣ ΜΑΣ... ΒΛΕΠΟΥΝ;

Καθιερώθηκε πια, όταν συμβαίνει κάτι στην Ελλάδα, φερ' ειπείν τα προχθεσινά επεισόδια του αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ, στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ να γίνεται αναφορά στο πως μεταδώθηκαν τα γεγονότα από τα ξένα ΜΜΕ. Ενδιαφέρον θα μου πεις, δε λέω. Να ξέρουμε το πως διαμορφώνεται η άποψη των ξένων για εμάς. Κάτοικοι του παγκοσμίου χωριού είμαστε άλλωστε. Πρέπει να προσέξουμε τη... δημόσια εικόνα μας, αν μη τι άλλο. Όταν μάλιστα μας παίζουν τα ξένα κανάλια πρώτη είδηση, ε, τότε έχει κάποιο νόημα αυτή η «δωρεάν» προβολή μας!

Με άλλα λόγια αντί να κοιτάμε τα χάλια μας, μιας και αυτά είναι που προβάλονται περισσότερο, στρέφουμε το ενδιαφέρον στο πως αυτά προβάλονται διεθνώς. Αντί να ζητήσουμε συγγνώμη σε όλους τους πλανητικούς συγκατοίκους μας για όσα βλέπουν και μας κακοχαρακτηρίζουν σαν λαό, δείχνουμε μάλλον σαν να το απολαμβάνουμε κιόλας! Και ναι μεν η αρνητική διαφήμιση είναι πρωτίστως διαφήμιση, αλλά θα έπρεπε εκτός από χάλια να δείχνουμε και κάτι το θετικό. Τελευταίο θετικό που θυμάμαι είναι το μουσείο της Ακρόπολης, άντε και η υποψηφιότητα του Κυνόδοντα για το ΟΣΚΑΡ... ενώ τα αρνητικά διαδέχονται το ένα το άλλο!

Καλό είναι να κοιτάμε και τη δημόσια εικόνα μας, αλλά όχι μόνον όταν αυτή πλήτεται από τα ανητικά που... παράγουμε ως πολιτισμός! Καλό θα ήταν να ξέρουμε πως ότι γίνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη δημοσιοποιείται. Οπότε δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να βλέπουμε το πως μας είδαν τα ξένα ΜΜΕ. Ανάγκη είναι να καταλάβουμε πως χρειαζόμαστε και θετική «διαφήμιση». Γιατί λαός που δεν παράγει πολιτισμό (εξ ου και η θετική προβολή) καταντάει να δείχνει «γυφτομαχαλάς» όχι μόνο στα μάτια των ξένων αλλά και όσων θα μπορούσαν να καλωπίσουν την εικόνα μας δημιουργώντας.

Εκτός κι αν το ζητούμενο είναι να προβαλόμαστε, με όποιον τρόπο, στην αλλοδαπή. Κάτι που βέβαια έχει αντίκτυπο και στο σεβασμό που αποπνέουμε μετά από τα αρνητικά μας. Και στόχος δεν πρέπει να είναι το πως θα τα... καμουφλάρουμε, αλλά το πως θα τα διορθώσουμε. Χωρίς εσωστρέφεια και ωχαδελφισμό. Γιατί και αυτό δεν θα περάσει απαρατήρητο...

7 σχόλια:

 1. Οπως το είπες. Τα καμουφλάρουμε. Δεν τα διορθώνουμε.
  Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το γενικό σύνολο και το τι θα πιστεύουν για μας άλλα κράτη.
  Και να ταν μόνο αυτό...

  Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Μαρία Νικολάου

  Η εσωστρέφεια είναι ένα αποτέλεσμα μιας γενικότερης απαξίωσης που μας διακατέχει. Το κακό είναι πως τη δημόσια εικόνα μας τη βλέπουμε κατόπιν... εορτής, μιας και προηγείται η πάρτη μας!

  Καλή εβδομάδα και σε σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τελικά δεν είναι τόσο σημαντικό το πως μας βλέπουν τα άλλα κράτη αλλά το γεγονός ότι η διάβρωση κι ο εξευτελισμός του δίκαιου και του τίμιου, τείνει να γίνει πια συνηθισμένη εικόνα καθημερινότητας της κοινωνίας μας...καθημερινά, με όλα όσα βλέπω γύρω μου δε μπορώ παρά να λέω μόνο και μόνο το ίδιο "καληνύχτα Ελλάδα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ ღ oneiremataღ

  Ευελπιστώ (ακόμα) πως θα έρθει κάποτε ο καιρός που η συνήθης εικόνα της διάβρωσης θα αλλάξει άρδην, ώστε να πεις «καλημέρα Ελλάδα».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για να πούμε ξανά "καλημέρα Ελλάδα", χρειάζεται να αλλάξουμε όλοι μας , γιατί εμείς είμαστε αυτοί που αποτελούν την " κοινωνία " που βλέπουμε και μας θλίβει. Δεν πρέπει λοιπόν να κυριαρχεί η απογοήτευση και η μεμψιμοιρία, αλλά η διάθεση αλλαγής και σκληρή δουλειά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Την καλημέρα φίλε μου και να πω πως πρέπει να προσέχουμε πολύ με αυτά διότι κάποιοι αποσκοπούν να παραπλανήσουν το λαό.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Θεό7δωρε

  Η παραπλάνηση προέρχεται κυρίως από τα ΜΜΕ πρωτίστως και δευτερευόντως από όσους θέλουν να τα πιστεύουν απολύτως! Το θέμα είναι πως όταν παράγουμε χάλια, σίγουρα κάποια ξένα πρακτορεία ειδήσεων θα τα μεγαλοποιήσουν εις βάρος μας. Γιατί να μην το κάνουν; Φίλοι μας είναι άλλωστε;
  Πρέπει να στραφούμε κυρίως στο τι ειδήσεις παράγουμε, καλές ή κακές. Οι καλές ίσως περάσουν στα ψιλά, οι κακές όμως διογκώνονται δι' ευνόητους λόγους, ώστε οι ξένοι να παραπληροφορούνται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.