Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (28/4/2024) ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ


Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

Τὸ λοιπόν, ἀδελφοί, ὅσα ἐστὶν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἁγνά, ὅσα προσφιλῆ, ὅσα εὔφημα, εἴ τις ἀρετὴ καὶ εἴ τις ἔπαινος, ταῦτα λογίζεσθε· (Φιλ. 4, 8)

Tέλος, αδελφοί, όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι αγνά, όσα είναι ευχάριστα, όσα κάνουν καλή εντύπωση, οποιαδήποτε αρετή διακρίνετε και ό,τι αξιέπαινο υπάρχει, αυτά να συλλογίζεστε.
Μια «εύκολη προτροπή» μας δίνει ο απ. Παύλος. Το τι να συλλογιζόμαστε, με τι ασχολούμαστε στις σκέψεις μας, το τι να προγραμματίζουμε να εφαρμόσουμε. Τα αληθή, τα σεμνά, τα δίκαια, τα αγνά, τα προσφιλή, τα αξιέπαινα. Αν κατεργάζεται αυτά το μυαλό μας, τότε αυτά και θα πράττει. Αν αντιθέτως κατεργάζεται το κακό και την αμαρτία, τότε θα πράττει αμαρτωλά... Δηλαδή, πράττουμε ότι προετοιμάζουμε από τα πριν στο νου μας (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες!). Η ερώτηση είναι διττή και αυτονόητη: Μπορούμε να διακρίνουμε ποιά είναι τα καλά από τα κακά και αν ναι, μπορούμε να αποβάλουμε από το μυαλό μας τα άσχημα και αμαρτωλά; Καλά, δίκαια, αγνά, ευχάριστα κλπ, δεν είναι μόνο όσα μας βολεύουν και όσα μας συμφέρουν. Ορθότερα, για να διακρίνουμε το καλό από το κακό, πρέπει να μην κρίνουμε ότι μας συμβαίνει με γνώμονα το ατομικό μας συμφέρον, ειδικά αυτό που πιθανόν αδικεί τους συνανθρώπους μας... Συνεπώς οφείλουμε να μελετάμε τη διδασκαλία της Εκκλησίας για να μην παραβλέπουμε αυτό που είναι όντως καλό, και προέρχεται από το Θεό. Και αφού γνωρίσουμε τι είναι καλό, μπορούμε να αποβάλλουμε τους κακούς λογισμούς; Μπορούμε, αλλά μέσα από άσκηση και προσπάθεια. Τα πάθη, τα κακά συναισθήματα, η οργή από την αδικία, το μίσος, η φιληδονία, οι πειρασμοί, ξεφυτρώνουν συνεχώς μπροστά μας και για να τα αποφύγουμε πρέπει να προέχουμε πάρα πολύ. Ο διάβολος δεν χάνει καμιά ευκαιρία να μας βάζει στο νου οτιδήποτε μπορεί να μας ξεγελάσει για να παραστρατήσουμε. Χτυπά στο αδύνατο σημείο μας, στα πάθη μας και εμείς, ευάλωτοι στη θέληση, εύκολα υποκύπτουμε. Για να κρατήσουμε το λογισμό καθαρό βοηθάει η νηστεία και η προσευχή. Μόνο τότε θα δώσουμε χώρο στο νου σε όσα μας υποδεικνύει ο απ. Παύλος, και θα μεριμνήσουμε αντιστοίχως.  

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.