Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ)

Θα ακούσουμε σήμερα σε ήχο δ' το παρακάτω τροπάριο της ζ' ωδής:

Ἰατῆρα, τῶν ἀνθρώπων ἡ κυήσασα χαῖρε Θεόνυμφε, ἡ ῥάβδος ἡ μυστική, ἄνθος τὸ ἀμάραντον, ἡ ἐξανθήσασα, χαῖρε Δέσποινα, δι' ἧς χαρὰς πληρούμεθα, καὶ ζωὴν κληρονομοῦμεν.

Χαίρε Θεόμφε, που γέννησες τον ιατρό όλων, εσύ που είσαι η μυστική ράβδος από την οποία βλάστησε το αμάραντο άνθος, χαίρε Δέσποινα, που με σένα γεμίζουμε από χαρά και κληρονομούμε την αιώνια ζωή.

Η Παναγία κυοφόρησε τον ιατρό όλων των ανθρώπων. Όπως ο ιατρός θεραπεύει το σώμα από την ασθένεια, έτσι και ο Χριστός ως μέγας ιατρός, μας έφερε την ίαση από τη μεγάλη μας ασθένεια, την αμαρτία. Εξ αιτίας αυτής απομακρυνθήκαμε από το Θεό και το σώμα μας έγινε φθαρτό και πεθαίνει. Στη συνέχεια ο ιερός υμνογράφος μας θυμίζει την ράβδο του Ααρόν (Αριθ. 17, 17-23), την οποία ο Θεός βλάστησε και έδειξε με αυτόν τον θαυματουργικό τρόπο ότι οι ιερείς θα γίνονται από την φυλή του Λευΐ (απ'την οποία κατάγονταν ο Ααρόν). Με αυτή τη ράβδο παρομοιάζει την Παναγία η οποία με θαυματουργικό επίσης τρόπο, «βλάστησε» (συνέλαβε) το ρόδο «το αμάραντο» δηλαδή τον Κύριο. Το ρόδο το οποίο ομόρφυνε τον κόσμο από την ασχήμια που απέκτησε από την αμαρτία και τον ευωδίασε, σκορπίζοντας τη μυρωδιά του θανάτου. Ο Χριστός που με τη σταυρική του θυσία, αναδείχθηκε ως ο μέγας αρχιερέας και μας επανέφερε τη χαρά γιατί θα κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή.