Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (29/01/2023) ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΖ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ακούμε στην αυριανή περικοπή:

τότε ἀποκριθεὶς ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῇ· ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις! γενηθήτω σοι ὡς θέλεις. καὶ ἰάθη ἡ θυγάτηρ αὐτῆς ἀπὸ τῆς ὥρας ἐκείνης. (Ματθ. 15, 28)

Τότε ο Ιησούς της απάντησε: «Μεγάλη είναι η πίστη σου, γυναίκα! Ας γίνει όπως το θέλεις». Κι από κείνη την ώρα γιατρεύτηκε η θυγατέρα της.
Βλέποντας την ταπεινότητα της Χαναναίας στην προσβολή που της έκανε για να τη δοκιμάσει αυστηρά ο Ιησούς, αναφώνησε κάτι που για μοναδική φορά λέει: «Μεγάλη σου η πίστη». Στους ταπεινούς, στους οποίους βρήκε πίστη και έκανε θαύματα (η πίστη και η μετάνοια είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να δοθεί η θεία χάρις) τόνιζε την ύπαρξη της (προφανώς επαρκούς) πίστης που είχαν. Εδώ ο Κύριος όχι μόνο βρήκε πίστη αλλά μεγάλη πίστη, δηλαδή εντυπωσιάστηκε από το μέγεθός της! Μήπως οι υπόλοιποι πιστεύσαντες είχαν λιγότερη πίστη; Όχι βέβαια, εξάλλου η πίστη δεν πάει με το ζύγι. Απλά είναι η μοναδική φορά που ο Κύριος έθεσε σε δοκιμασία με αυστηρό (για εμάς) τρόπο. Και μας τονίζει αυτό που εμείς έχουμε όχι μόνο σε έλλειψη, αλλά σε μεγάλη έλλειψη! Η στάση της Χαναναίας δεν ήταν άλλο ένα παράδειγμα προς μίμηση, αλλά ένα μεγάλο παράδειγμα για εμάς. Μεγάλο, γιατί εμείς δεν δείχνουμε καν υπομονή και καρτερία για τα όσα ζητάμε από τον Κύριο. Αν μας είχε αποπάρει κιόλας, τότε θα ήταν που μόνο ταπεινότητα δεν θα δείχναμε, ένεκα του εγωισμού μας! Το πόσο λοιπόν χαρούμενος έγινε ο Ιησούς, φαίνεται από τα λόγια του. Και ο ενθουσιασμός Του έγινε φανερός λέγοντας «γενηθήτω» μια έκφραση που την έλεγαν μόνο οι βασιλείς..., «ὡς θέλεις». Ναι, με τόση πίστη, αυτό που θες γίνεται. Πόσο εύκολο δείχνει σε εμάς, πόσο δύσκολο μας είναι όμως στην πράξη! Η πίστη, δεν είναι μόνο να θέλουμε να την έχουμε, αλλά να την καλλιεργούμε με μετάνοια και ταπεινότητα αδιαλείπτως...    

Άλλα σχόλια για την αυριανή περικοπή, εδώ, εδώεδώεδώ και εδώ.