Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Δ' ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Θα ακούσουμε σήμερα στον Ω' Οίκο:

Ὧ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων Ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον (γ'), δεξαμένη τὴν νὺν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥύσαι συμφορὰς ἅπαντας, καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τοὺς σοὶ βοῶντας, Ἀλληλούϊα.

Ω, πανύμνητη Μητέρα, που γέννησες των Αγίων όλων τον αγιώτατο Λόγο, αφού δέχτηκες την τωρινή δοξολογική προσφορά, σώσε όλους μας από κάθε συμφορά και λύτρωσε από την μέλλουσα κόλαση (=τιμωρία) αυτούς που σου κραυγάζουν Αλληλούϊα.

Ο υμνογράφος, συνοψίζει στον τελευταίο Οίκο το δόγμα της πίστης που αναφέρεται στη Θεοτόκο και αποτελεί την υπόθεση του Ακαθίστου Ύμνου. Καλείται «πανύμνητος» η Παναγία, διότι γέννησε τον Λόγο του Θεού, που όχι μόνο υπερβαίνει σε αγιότητα όλων των άλλων Αγίων αλλά από αυτόν πηγάζει η αγιότητά τους. Της απευθύνει την ικεσία να μας σώσει, διά των πρεσβειών της, από κάθε συμφορά και να μας λυτρώσει από την αιώνια κόλαση. Αυτή είναι το δυνατό βοήθημα στην δύσκολη πορεία προς την ουράνια βασιλεία. Σ' αυτήν προστρέχουμε στις δυσκολίες και αυτήν επικαλούμαστε στα βάσανα της ζωής.