Αρχική
Αρχική
Γελιογραφίες
Γελοιογραφίες
Μουσική (LP)
Μουσική (LP)
Επιλογές
Επιλογές

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ (01/01/2012) ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ακούμε το εξής:

ὅτι ἐν αὐτῷ κατοικεῖ πᾶν τὸ πλήρωμα τῆς θεότητος σωματικῶς (Κολασσαείς 2, 9)

«Ότι σ' Αυτόν (τον Χριστό) μέσα στο σώμα του, κατοικεί ολόκληρη η θεότητα.» Με βάση αυτήν την φράση του Παύλου, καλό είναι να δούμε την ένωση των δύο φύσεων του Χριστού («περιχώρηση», την ονομάζει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός). Με την ενανθρώπηση του ο Χριστός αποκτά εκτός από τη θεϊκή φύση του, και ανθρώπινη. Οι δύο φύσεις ενώθηκαν μεταξύ τους, ατρέπτως, ασυγχύτως, αδιαιρέτως, αχωρίστως. Δηλαδή, δεν συγχέονται μεταξύ τους, δεν χωρίζονται και δεν επηρεάζει η μία την ποιότητα της άλλης ούτε την μεταβάλλει.

Μετά την ένωση των δύο φύσεων σε μία υπόσταση, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, η ανθρώπινη φύση τελειώθηκε. Δεν έφερε καμία μεταβολή στο Θεό και δεν αντιβαίνει με το αναλλοίωτο του Θεού. Η ανθρώπινη φύση, που προσελήφθη κατά τη στιγμή της σύλληψης από τη θεία φύση, παραμένει ενωμένη μαζί της. Και όπως αναστήθηκε ο Χριστός και αναλήφθηκε στους ουρανούς, έτσι θα επιστρέψει στη γη για να κρίνει ζώντες και νεκρούς.Το blog της Αποκαλύψεως του 999 εύχεται στους αναγνώστες και στους επισκέπτες του, υγεία ευτυχία και πνευματική πρόοδο. Το νέο έτος να βρει εν γρηγόρσει το νου και την καρδιά, για να παραμείνει η ελπίδα ζωντανή για ό,τι καλύτερο.

12 σχόλια:

 1. Η ένωση των δύο φύσεων του Χριστού είναι η λεγόμενη στη Δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, αλληλοπεριχώρηση, και γίνεται συνεπεία της αντιδόσεως των ιδιωμάτων. Ο Χριστός με την ενσάρκωσή Του είναι Θεός και άνθρωπος και έχει τα ιδιώματα των δύο φύσεων αμετάβλητα. Καλή χρονιά με δύναμη, συνέπεια και υπομονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Μιχάλη

  Το αποστολικό ανάγνωσμα παρότι όχι και... τόσο κατανοητό σε σχέση με το ευαγγελικό, στην ακολουθία, περιέχει μεγάλες αλήθειες που όσο μπορώ θα προσπαθήσω να αναδείξω όπως έκανα πέρσι με το ευαγγελικό κυριακάτικο ανάγνωσμα.

  Καλή χρονιά και σε σένα με πολύ υγεία και ευτυχία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστά πράττεις είναι αιώνιες αλήθειες που δεν ξεθωριάζουν ποτέ. Μηνύματα ζωής. Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα και τα αναδεικνύουν. Αν χρειαστείς υλικό μπορώ να βοηθήσω (PDF). Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Μιχάλη

  Ευχαριστώ για την προσφορά, αλλά εδώ τα σχόλια είναι δικά μου, συμβουλευόμενος όποτε χρειαστεί την τεράστια βιβλιοθήκη που έφτιαξα, από φοιτητής ακόμα, στη θεολογική σχολή πριν κάμποσα χρόνια...

  Βέβαια να τονίσω μιας και πρόσφατα επισκέφθηκες το blog μου, ότι δεν κάνω αναλύσεις ή ομιλίες όπως τα κυριακοδρόμια. Απλά βάζω ένα σύντομο σχόλιο ορμώμενος από κάποια φράση της περικοπής. Τα μεγάλα κείμενα κουράζουν τους ιντερνετιακούς αναγνώστες και προτιμώ να τονίζω ένα μήνυμα του κειμένου όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλέ διαδικτυακέ φίλε,
  εύχομαι Καλή χρονια, χρόνια πολλά, όμορφα και γεμάτο υγεία έμπνευση και δημιουργικότητα το 2012.
  Σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ακουλουθείς βασική αρχή της Ομιλητικής και ορθά κάνεις. Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τις ευχές μας, εκ βάθους καρδίας, δια αίσιον και ευτυχές Νέον Έτος!

  Αθηνά, mitsopd, Μαρίνα Ζέας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ περήφανη μανιάτισσα

  Καλή χρονιά και σε σένα, με ότι καλύτερο και προπαντός υγεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Μιχάλη

  Και της Ομιλητικής και της Ποιμαντικής.
  Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Αθηνά, mitsopd, Μαρίνα Ζέας

  Τό αὐτό εὐχομαι καί δι' ὑμᾶς, διά το Νέον Ἔτος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. τι ειναι κυριακοδρομια ?

  ερωτηση...:))

  σταματη μουυυυυυυυυυ... και αλλα φιλια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ evi athanasiou

  Κυριακοδρόμιο είναι μία συλλογή από κείμενα (ομιλίες κυρίως) γραμμένα πάνω στις ευαγγελικές περικοπές που διαβάζονται από την Εκκλησία στην θεία λειτουργία της Κυριακής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σου, αν δεν χλευάζει και δεν υβρίζει, είναι επιθυμητό και ευπρόσδεκτο.